Saturday, December 22, 2012

Homemade Durian Crepe!


 6 biji Rm10...
Kalau aku buat bisnes boleh jadi orang terkaya dunia ni..
Disebabkan terlalu mahal, so mak aku decide nak buat sendiri. Aku ulang MAK aku bukan AKU yang buat..hehe..

Aku bukan hantu durian. Jangan kata hantu, cicit kepada hantu pun bukan. Aku memang tak suka durian. Kecik-kecik dulu aku belasah je durian. Sekarang ni je tak. Sekarang ni aku belasah steak, sushi, spagetti, pizza, korean food. Maju tak aku? Muehehe..

Tapi durian crepe ni aku makan. Sebab semua cakap sedap, aku pun try la. Not bad! Sebab ada krim kat dalam. Bila simpan dalam peti ais, krim tu sejuk dan bila dimakan seola-olah makan aiskrim. YUMMYSSSSS!!!!
 





Isi dalam. Ada durian dan dicampur dengan krim yang boleh didapati di kedai-kedai yang berhampiran dengan anda. (Macam tangan lelaki la plak tangan aku dalam gambar)


Dari 6 biji tinggal 2. Mana lagi 4? Mesti lah aku mengamalkan sharing is caring. Kongsi dengan kengkawan. Kenakan kawan sekali sekala letak julat sekali dalam tu. Wahahaha :D
Diorang makan je asalkan nampak durian crepe terus rembat. Dah tak peduli kiri kanan depan belakang. :P


Nak tempah?
Jumpa aku di belakang semak yang berhampiran anda :P


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Tuesday, December 18, 2012

Rahsia Tarikh Lahir Anda

Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap anda, yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah.
JANUARI
  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
  • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
  • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
  • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
  • Pandai mengambil hati orang lain.
  • Pendiam kecuali telah dirangsang.
  • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
  • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
  • Cukup sayang pada kanak-kanak.
  • Suka duduk di rumah.
  • Setia pada segala-galanya.
  • Perlu belajar kemahiran bersosial.
  • Sifat cemburu yang sangat tinggi
FEBRUARI
  • Berfikiran abstrak.
  • Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
  • Bijak dan pintar
  • Berpewatakan yang mudah berubah.
  • Mudah menawan orang lain.
  • Agak pendiam.
  • Pemalu dan rendah diri.
  • Jujur dan setia pada segalanya.
  • Keras hati untuk mencapai matlamat.
  • Tidak suka dikongkong.
  • Mudah memberontak apabila dikongkong.
  • Suka kegiatan yang lasak.
  • Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
  • Mudah mempamerkan marahnya.
  • Tidak suka benda yang remeh-temeh.
  • Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
  • Sangat berani dan suka memberontak.
  • Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka hiburan dan sukan.
  • Suka benda yang bersifat seni.
  • Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
  • Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
  • Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
  • Belajar untuk mempamerkan emosi
MAC
  • Berpesonaliti menarik dan menawan.
  • Mudah didampingi.
  • Sangat pemalu dan pemendam rasa.
  • Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
  • Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
  • Suka pada kedamaian.
  • Sangat peka pada orang lain.
  • Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
  • Tidak cepat marah dan sangat amanah.
  • Tahu membalas dan mengenang budi.
  • Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
  • Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
  • Suka berangan-angan.
  • Suka melancong.
  • Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
  • Kelam kabut dalam memilih pasangan.
  • Suka dengan hiasan rumahtangga.
  • Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
  • Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
  • Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL
  • Sangat aktif dan dinamik.
  • Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
  • Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
  • Punya daya mental yang sangat kuat.
  • Suka diberi perhatian.
  • Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
  • Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
  • Sangat berani dan tiada perasaan takut.
  • Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
  • Emosi cepat terusik.
  • Cuba kawal perasaan.
  • Kecenderungan bersifat pendendam.
  • Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
  • Kuat daya ingatan.
  • Gerak hati yang sangat kuat.
  • Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
  • Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
  • Sangat cemburu dan terlalu cemburu
MEI
  • Keras hati & tegas.
  • Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Mudah marah apabila tidak dikawal.
  • Pandai menarik hati & perhatian orang lain.
  • Perasaan yang amat mendalam.
  • Cantik dari segi mental & fizikal.
  • Tidak perlu dimotivasikan.
  • Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
  • Mudah dipujuk.
  • Bersikap sistematik (otak kiri).
  • Suka berangan.
  • Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
  • Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
  • Daya khayalan yang tinggi.
  • Permikiran yang tajam.
  • Pandai berdebat.
  • Fizikal yang baik.
  • Kelemahan sistem pernafasan.
  • Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
  • Tidak berapa suka duduk di rumah.
  • Tidak boleh duduk diam.
  • Tidak punya ramai anak.
  • Rajin dan bersemangat tinggi.
  • Agak boros
JUN
  • Berfikiran jauh & berwawasan.
  • Mudah ditawan kerana sikap baik.
  • Berperangai lemah lembut.
  • Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
  • Idea yang terlalu banyak di kepala.
  • Bersikap sensitif.
  • Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
  • Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
  • Bersikap suka menangguh-nangguh.
  • Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
  • Cepat marah & cepat sejuk.
  • Suka bercakap & berdebat.
  • Suka buat lawak & bergurau.
  • Otaknya cerdas berangan-angan.
  • Mudah berkawan & pandai berkawan.
  • Seorang yang sangat tertib.
  • Pandai mempamerkan sikap.
  • Mudah kecil hati.
  • Mudah kena selsema.
  • Suka berkemas.
  • Cepat rasa bosan.
  • Sikap terlalu memilih & cerewet.
  • Kurang mempamerkan perasaan.
  • Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
  • Suka pada barang yang berjenama.
  • Mudah menjadi eksekutif.
  • Kedegilan yang tidak terkawal.
  • Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.
JULAI
  • Sangat suka didamping.
  • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
  • Agak pendiam kecuali dirangsang.
  • Ada harga dan maruah diri.
  • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
  • Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
  • Sangat menjaga hati orang lain.
  • Sangat peramah.
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
  • Berjiwa sentimental.
  • Jarang berdendam.
  • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
  • Tidak suka benda remeh-temeh.
  • Membimbing cara fizikal dan mental.
  • Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
  • Layanan yang serupa terhadap semua orang.
  • Tinggi daya simpati.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
  • Mudah dan rajin belajar.
  • Suka muhasabah diri.
  • Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
  • Suka mendiamkan diri.
  • Suka duduk di rumah.
  • Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
  • Tidak agresif kecuali terpaksa.
  • Lemah dari segi kesihatan perut.
  • Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
  • Minta disayangi.
  • Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
  • Terlalu mengambil berat.
  • Rajin dalam membuat kerja
OGOS
  • Suka berlawak.
  • Mudah tertawan padanya.
  • Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
  • Berani dan tidak tahu takut.
  • Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
  • Pandai memujuk orang lain.
  • Terlalu pemurah & bersikap ego.
  • Nilai harga diri yang sangat tinggi.
  • Dahagakan pujian.
  • Semangat juang yang luar biasa.
  • Cepat marah & mudah mengamuk.
  • Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
  • Sangat cemburu.
  • Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
  • Cepat berfikir.
  • Fikiran yang berdikari.
  • Suka memimpin & dipimpin.
  • Sifat suka berangan.
  • Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
  • Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
  • Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
  • Belajar untuk bertenang.
  • Sikap kelam kabut.
  • Romantik, pengasih dan penyayang.
  • Suka mencari kawan
SEPTEMBER
  • Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
  • Sangat cermat, teliti & teratur.
  • Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
  • Pendiam tapi pandai bercakap.
  • Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
  • Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
  • Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
  • Sangat sensitif yang tidak diketahui.
  • Seorang yang banyak berfikir.
  • Daya pentaakulan yang baik.
  • Otak bijak & mudah belajar.
  • Suka mencari maklumat.
  • Kawal diri dari terlalu mengkritik.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
  • Suka sukan, hiburan & melancong.
  • Kurang menunjukkan perasaannya.
  • Terluka hatinya sangat lama disimpan.
  • Terlalu memilih pasangan.
  • Sukakan benda yang luas.
  • Bersistematik
OKTOBER
  • Suka berbual.
  • Suka orang yang sayang padanya.
  • Suka ambil jln tengah.
  • Sangat menawan & sopan santun.
  • Kecantikan luar & dalam.
  • Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
  • Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
  • Sentiasa berkawan.
  • Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
  • Cepat marah.
  • Macam pentingkan diri sendiri.
  • Tidak menolong orang kecuali diminta.
  • Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
  • Tidak suka terima pandangan orang lain.
  • Emosi yang mudah terusik.
  • Suka berangan & pandai bercakap.
  • Emosi yang kelam kabut.
  • Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
  • Suka melancong, bidang sastera & seni.
  • Pengasih, penyayang & lemah lembut.
  • Romantik dalam percintaan.
  • Mudah terusik hati & cemburu.
  • Ambil berat tentang orang lain.
  • Suka kegiatan luar.
  • Seorang yang adil.
  • Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
  • Mudah patah semangat
NOVEMBER
  • Banyak idea dalam perkara.
  • Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
  • Berfikiran kehadapan.
  • Berfikiran unik dan bijak.
  • Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
  • Sesuai jadi seorang doktor.
  • Cermat dan teliti.
  • Personaliti yang dinamik.
  • Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
  • Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
  • Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
  • Terlalu degil dan keras hati.
  • Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
  • Tak suka marah kecuali digugat.
  • Mudah ambil berat terhadap orang lain.
  • Pandai muhasabah diri.
  • Cara berfikir yang lain dari orang lain.
  • Otak yang sangat tajam.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Tidak hargai pujian.
  • Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
  • Cuba sampai berjaya.
  • Badan yang sasa.
  • Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
  • Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
  • Suka duduk d irumah.
  • Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
  • Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
  • Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah
DISEMBER
  • Sangat setia dan pemurah.
  • Bersifat patriotik.
  • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
  • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
  • Seronok bila didampingi.
  • Suka bercampur dengan orang.
  • Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
  • Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
  • Tidak pandai berpura-pura.
  • Cepat marah.
  • Perangai yang mudah berubah-ubah.
  • Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
  • Benci pada kongkongan.
  • Suka berlawak.
  • Pandai buat lawak dan berfikiran logik


Aku si budak JANUARI!!!
Yang aku gariskan tu memang sifat aku. Pendiam, pemalu, mudah selsema walaupun baru kena setitik air hujan dan kuat cemburu. Even kalau kawan perempuan aku rapat dengan orang lain mesti aku cemburu. Tapi itu dulu, zaman2 hingusan yang meleleh lepas tu kesat kat baju. Sekarang ni dah berubah, tisu sentiasa dalam beg sama la jugak dengan kes ni takde makno den nak cemburunyo!!!


p/s: Besday aku bulan satu. Tolong sediakan hadiah dari sekarang ye supaya tidak kelam kabut wat keje last minute :P


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Sunday, December 16, 2012

Kemaruk dibelai ‘jantan’


 pix_middle



KUALA LUMPUR: Menggerunkan apabila cinta maya yang berputik di laman sosial seperti facebook (fb), twitter, Myspace, Tagged dan Instagram selain kemudahan telefon pintar seperti BlackBerry Messenger (BBM) menyebabkan ramai remaja perempuan terjebak dengan kegiatan tidak bermoral, termasuk hamil luar nikah.

Antara faktor utama masalah itu ialah kerana kesepian dan cemburu melihat rakan sebaya berwajah cantik berdampingan dengan kekasih, menyebabkan ramai gadis kurang menawan menyalahgunakan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) seperti laman sosial dan telefon pintar untuk mendapatkan seramai mungkin kenalan lelaki.

Bagaimanapun, tindakan itu membawa padah apabila maruah diri tergadai selepas terperangkap dengan janji manis lelaki miang.

Ini berikutan gadis seperti itu terlalu kemaruk untuk memiliki teman lelaki tanpa menyiasat latar belakang kenalan baru apabila berhubung melalui laman sosial.

Akibatnya, mereka mudah terpedaya dengan ayat manis kasanova yang sentiasa mencari peluang memerangkap gadis naif dalam laman sosial berkenaan hingga berakhir di bilik tidur.





p/s: Girls jangan takot untuk hidup single dan jangan malu menjadi single. Allah dah tetapkan jodoh untuk semua. Sekiranya jodoh kita bukan di dunia InsyaAllah ada di akhirat sana. Im also single and i'm happy with my life. Once you get married then you will know being single is the best moment without any resposibilities :)

Friday, December 14, 2012

Single Itu ROCKS!!!





Tidak berteman? Rasa sunyi? Usah harungi detik bersendirian dengan perspektif pesimistik. Berikut adalah antara alasan mengapa single ROCKS!!!

1. Bebas dan berdikariJika terasa ingin membeli belah, jangan fikir lama-lama. Dengan kebebasan yang ada, anda boleh membuat apa sahaja yang anda suka, sama ada menonton wayang romantiks seorang diri atau ke salun kecantikan. Jika teringin mencuba stail rambut baru, pergilah ke salun dan dapatkan nasihat. Bukan sahaja kebebasan ini dapat memberi anda ruang untuk mebuat perkara yang diinginkan, anda juga dapat berkenalan dengan lebih ramai rakan baru tanpa perlu risau boyfriend berasa cemburu.



2. Jadi rakan yang baikSememmangnya tanpa kekasih di sisi, anda mempunyai banyak masa berkualiti bersama rakan-rakan. Anda boleh ke spa bersama-sama dan mengadakan parti di rumah. Bukan sahaja mengeratkan hubungan malah memberi peluang mengenali diri dan rakan. Detik yang dikongsi bersama boyfriend ke padang bola atau futsal boleh digantikan dengan membuat aktiviti yang lebih berfaedah dengan rakan baik.


3. Lebih banyak masa berkualiti di rumahIbu bapa sering terasa keseorangan apabila anak gadis sudah besar dan mempunyai boyfriend terutamanya apabila anak-anak sudah bekerja dan mempunyai rumah sendiri. Kalau single, lebih banyak masa boleh diluangkan bersama mereka di rumah. Sama ada makan malam bersama atau berbual-bual di hujung minggu cukup bermakna kepada kedua-dua ibu bapa anda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membantu ibu mengemas rumah atau menolong ayah mencuci kereta. Hubungan kekeluargaan akan lebih erat.


4. Kuat keuntungan dengan part-timeDengan banyak masa terluang, anda boleh membuat kerja part-time. Bukan sahaja memberi wang lebih malah berpeluang berkenalan dengan orang baru. mungkin anda bertuah bertemu teman baru yang berkongsi minat yang sama.


5. Jimat kosBila berdating, perbelanjaan akan meningkat. Bila single, perbelanjaan boelh dijadikan simpanan dan digunakan untuk aktiviti yang diinginkan seperti melancong ke luar negara dan membeli komputer riba baru. Anda boleh memilih untuk makan fast food dan pulang ke rumah menikmati makanan ibu. Bukan itu sahaja, anda tidak perlu keluarkan bajet untuk hari2 speselseperti hari kekasih, ulang tahun dan sebagainya.


6. Kurang beban tanggungjawabAnda tidak perlu risau sama ada rakan-rakan boyfriend sukakan anda atau tidak. Anda juga tidak perlu risau sama ada ibu bapabya mempunyai impresi positif terhadap anda. Dengan menjadi single, anda hanya perlu bertanggungjawab pada diri sendiri. Segala keputusan terletak di tangan anda dan tak rasa gusar atau bimbang sama ada ia akan merisaukan boyfriend anda.




p/s: Copy paste.. Malas nak wat entry tengah busy sekarang ni nak final end of disember!!!



Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Sunday, December 9, 2012

Lyssa Faizureen Follow FatinAziz's Belog

Eksaited gitu. Tengah packing baju-baju yang bergunung untuk dibawa ke rumah keluarga angkat selama 3 hari, sempat la buka blog kesayangn ni. Biasalah dah seminggu tinggal. Busy nak buat macam mana kan. Tapi at least, satu tanggungjawab dah selesai. Assignment dah hantar. Cuma tinggal 1 lagi assignment dengan satu presentation. *eh terlebih kuah dari nasi. nak cerita benda lain*

Buka je belog ni, benda first yang aku usha ialah follower. Bukan sebab nak bangga follower bertambah tapi nak menjalankan tanggungjawab aku untuk terjah belong diorang balik dan follow. Hek3.

Kemudian nampak follower aku 733. Bertambah! Tegok shoutbox ada orang tinggal mesej and it is LYSSA. Aku pun click la. Click punya click rupa-rupa cik Lyssa Faizureen kita tu. Aku pun terus tinggal semua baju-baju atas lantai than update belog! Eksaited eksaited eksaited!




Ok tu je nak cakap..hehe..
Wassalam~~~


p/s: Nantikan entry 3 hari 2 malam bersama keluarga angkat ye. :P


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Thursday, December 6, 2012

Blog Yang Aku Suka Terjah

Assalamualaikum everbody :)
Kali ni bercerita tentang blog pulak ye. Sudah ketandusan idea dalam bercerita sebab aku tak pernah masuk pertandingan bercerita. *ok tak ada kaitan*

Jenis blog yang aku suka baca

1) Entry-entry yang di post tak terlalu panjang. Simple entry dan ayat yang sempoi. Means tak ada ayat scientific or something like that yang membuatkan aku kena cari kamus dewan atau oxford untuk cari maksud atau untuk lebih canggih terpaksa buka GOOGLE TRANSLATE.

2)Tulisan yang tak terlalu kecil macam semut api yang berjalan kat kaki dan gigit kaki aku sesuka hati dia. Nasib baik binatang kalau manusia aku sumpah seranah sebakul dah.

3) Blog yang tidak terlalu bercerita pasal peribadi contohnya "I love my BF" , " Aku benci BF aku", "Aku sedang patah hati", "I miss you sayang" atau yang sewaktu dengannya.

4) Sudah tentu blog yang famous contohnya Fatin Liyana, Irine Nadia Marcello, Dena Bahrin dan Hanis Zalikha.

5) Blog yang tak serabut sampai pening kepala aku. Gadjet kiri kanan. Gambar atas bawah. Doodle setiap bucu.

6) Dah tentu-tentu blog-blog kawan-kawan aku sebab kalau tidak aku yang menyokong siapa lagi kan? Wakakaka...


Jenis blog yang aku suka melawat

1) Blog Lyssa Faizureen sebab aku suka tengok tutorial dia yang simple dan mudah untuk faham.

2) Blog-blog yang comey lotey. Especially blog geng-geng budak sekolah rendah. Terserlah keSWEETan disitu walaupun entry diorang yang di publish tak matured. Hehehe..Jangan marah..

3) Blog yang ada lagu best. Nampak tak betapa aku masuk blog tu hanya nak dengar lagu. *kurang ajor ko fatin*

4) Blog-blog golongan artis contohnya Zahiril Adzim, Yana Samsuddin dan Syamsul Yusof. Aku melawat je tengok apa perkembangan diorang. Baca taklah sebab mostly diorang post pasal kerja dan hal-hal production. Satu pembacaan yang berat. Aku kan suka baca entry yang ringan-ringan je. ^_^



Ok itu je. Aku pun ada kekurangan. Tak semua orang suka dan tak semua orang juga benci. Sedangkan kita tak boleh nak sukakan semua orang so apakan daya kita nak paksa semua orang sukakan kita.

Kalau ada kekurangan pada belog ni tegur ye. Jangan simpan dalam hati and of course aku takkan simpan dalam hati jikalau ini untuk kebaikan bersama seperti ada seorang hamba Allah yang tegur aku untuk buangkan word verification supaya senang dia nak komen. Seriously kalau dia tak tegur aku takkan perasan yang blog  aku ni kena guna word verification :)


Wassalam~~~~


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Sunday, December 2, 2012

Tips Cepat Dapat Jodoh

Berikut ini disenaraikan beberapa tips yang dapat anda amalkan dalam proses mencari jodoh terbaik anda. Pilihlah mana-mana amalan yang anda suka untuk diamalkan atau anda juga boleh lakukan kesemuanya sekali sekiranya mampu.

1. Membaca surah Yaasin setiap malam sebab dalam satu hadist nabi bahawa surah Yaasin ada 10 keberkatan, satu darinya ialah sesiapa yang masih belum berjodoh maka akan diberi jodoh. Baca kalau boleh setiap malam, atau kerap, dan niatkan supaya Allah swt segerakan jodoh dan berikan yang baik dan beriman. Insyaallah mustajab.

2. Membaca surah Fatihah berulang-ulang kali, niatkan supaya Allah swt segerakan jodoh. Juga terdapat dalam sebuah hadist, yang mana surah fatihah ada beberapa keberkatan antaranya diberi jodoh, baca berulang-ulang contoh 1x atau 3, 5, 7 atau seberapa yang anda suka dan niatkan supaya Allah swt berikan jodoh yang baik dan soleh.

3. Melakukan sembahyang hajat selama 3 hari berturut-turut dengan penuh kusyuk dan pengharapan, dan lakukan juga amalan-amalan lain yang baik-baik, contoh sedekah, zikir, ziarah org sakit, yang penting hati sentiasa bergantung harap kepada Allah sahaja, jangan harap dari selain Allah, berdoa dengan sungguh-sungguh, dengan nada suara yang lembut dan merendah diri. Adukan problem anda kepada Allah swt, jika seseorang merahsiakan problemnya kepada manusia, kemudian mengadu hanya kepada Allah, maka Allah swt akan bantu dia, jika dia mengeluh kepada manusia maka Allah swt tidak akan bantu dalam masalah tersebut.

4. Berdoa disetiap selepas sembahyang 5 waktu, dengan berdoa untuk minta jodoh sahaja selama 20 minit-30 minit. Berdoa dengan mata separuh pejam. Insyaallah

5. Bangun tengah malam sembahyang tahajjud, kemudian solat taubat 2 rakaat, kemudian sembahyang hajat beberapa rakaat yang anda mampu. Lagi banyak lagi baik. Kemudian berdoa dengan kusyu’, insyaallah.

6. Solat hajat 2 rakaat –> Doa, 2 rakaat lagi –>Doa, 2 rakaat lagi –>Doa, sehingga datang rasa benar-benar yakin yang Allah swt telah makbulkan. Kalau masih tak yakin usahakan pada malam berikutnya sehigga datang keyakinan. Bila anda telah benar-benar yakin bahawa doa anda telah makbul, insyaallah, tunggu ajalah orangnya.(Tawakkal)

7. Betulkan niat, nak kahwin kerana Allah, untuk selamatkan diri samada dari maksiat, ingin mendapat zuriat, untuk memudahkan menjalankan perintah Allah. Sabda nabi SAW, Allah menjamin untuk menolong 3 golongan:
1. Seseorang yang berjihad dijalannya
2. Seseorang yang berhutang dan berniat untuk membayarnya
3. Seseorang yang mahu kahwin untuk selamatkan agamanya

8. Berdoa dengan kusyuk diwaktu tertentu yang mustajab atau ditempat-tempat tertentu yang mustajab. Contoh: Diantara azan dan Iqamah, waktu hujan, waktu jam 3-5pagi (tahajjud), dalam masjid, berdoa dengan disertakan ismulazam, sesudah solat 5 waktu, sesudah solat asar sehingga terbenam matahari pada hari Jumaat. dalam keadaan suci, badan, pakaian dan tempat, mengadap kiblat, suara antara kedengaran dengan tidak, meminta seperti seorang fakir yang sangat mengharap dan dalam kelaparan.

9. Berdoa dengan dimulai pembuka doa dan selawat, kemudian penutup doa dan selawat.Contoh paling simple;
Pembuka:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.
Kemudian bacalah apa2 saja doa samaada dalam bahasa Arab atau bahasa Melayu atau apa2 saja bahasa yang anda mahir…
Penutup:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.

10. Berdoa dengan mengunakan doa-doa dari ajaran Rasulullah atau dari Al-Quran adalah doa terbaik dan paling berkat, jika tak pandai doa ajalah dalam bahasa sendiri, Allah swt maha memahami.

12. Selama beramal, jangan makan makanan, pakaian, tempat atau apa sahaja yang haram, subhat, kotor, makruh, makan makanan yang bersih, halal dan suci. (sebenarnya selalu kena amalkan ini) jauhi yang haram dalam kehidupan anda.
 Semoga membantu anda di luar sana.
InsyaAllah...
Renung-renungkan dan selamat beramal.. :) 
Lots Of Luv,
Fatin Aziz.. 

Friday, November 30, 2012

Blogger Masuk Dapur

Tiba-tiba aku ditinggalkan seorang diri di rumah yang tersergam indah itu. ^_^
So, perut aku ni lapar tahap dewa. Aku pun masuk la dapur, dengan niat yang suci lagi murni nak kelentang kelentung kan dapur. Mula ingat nak masak nasi dengan lauk-lauk sikit.
Barang-barang semua dah dikeluarkan...

Tiba-tiba....

Aku terfikir, kalau aku masak lauk mesti tak habis sebab malam tak ada siapa pun nak makan. So aku pun decide nak masak western sebab senang, ringkas dan boleh makan untuk seorang. Mula-mula selongkar fridge, nampak daging. Terus pikir nak wat steak la..

Tetapi...

Daging tu kan keras lagi. Kena tunggu lama. CANCEL!!! Perut dah berkeroncong. Selongkar lagi peti ais yang boleh memuatkan aku dari hujung rambut hingga hujung kaki, then jumpa ayam. Hhhmmmm.. much better. Tak payah tunggu lama sangat.

So aku pun mula nak masak...TETAPI dapur buat hal. Kena guna lighter. Mana la aku pandai guna. Aku takut jari aku terbakar. *alasan tak boleh blah* Korang nak kutuk, kutuk la aku terima T_T

Setelah cuba dan mencuba finally dapur dapat dinyalakan. Yeay!
Siapa kata study je susah. Nak masak pun susah tau. Betakung peluh aku satu dapur. Wahaha..

GRILLED CHICKEN WITH MASHED POTATO

Indah khabar dari rupa... :(
Mashed potato macam pucat kan? Tapi biar la at least perut aku kenyang.

Aku makan sedap gila. Nampak tak betapa aku promote air tangan sendiri. :P
Siapa kata gadis modern tak boleh masak?
Boleh la masak tapi antara sedap dengan tak sedap. Wakaka..
Aku punya kategori tak sedap so jangan nak suruh aku masak ye kawan-kawanku. Hekhekhek

Korang jangan ingat aku ni asyik mengadap lappy dengan litar elektrik 24 jam je.
Dapur pun aku mengadap jugak.

Sinki jangan cakaplah. Aku ni CEO kat sinki tu. Semua barang yang ada dalam sinki tu aku yang kena basuh. T_T

Itu sahaja buat kali ini..
SEKIAN~~~

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Wednesday, November 28, 2012

Nama Panggilan Selama 19 Tahun

Kali ni aku nak cerita tentang nama-nama panggilan yang orang suka panggil aku dengan sesuka hati dan sesedap rasa.
Maklumlah bila nama terlalu panjang sampai 3 patah perkataan, macam-macam orang panggil. Mana taknye nama "Fatin" tu teramatlah ramai.

"NUR FATIN SHAZWANI"

Nama Panggilan Pertama

SHAZZY
Waktu ni kalau tak silap form 2 kot. Tengah famous penyanyi hip hop shazzy waktu tu. Memandangkan nama aku SHAZWANI kat belakang, so diorang panggil shazzy. Aku mengamuk kot waktu tu sebab macam pelik. Wakaka *betapa tidak matang*

Nama Panggilan Kedua

SHAZWANI
Nama ni biasanya cikgu-cikgu la suka panggil. Aku pun tak tahu kenapa cikgu suka panggil aku dengan nama shazwani. Padahal panjang kot kalau nak compare dengan fatin.

Nama Panggilan Ketiga

FATIN S
Form 4 dulu, ada 3 orang nama fatin. Dan kitaorang ni bestfriend. Boleh imagine tak macam mana kitaorang hidup satu geng dengan nama yang sama? Haha. Seorang Fatin Fakhira, Sorang lagi Fatin Munawwarah dan aku Fatin Shazwani. Akhirnya kawan bagi nama Fatin S ( short form Fatin Shazwani). Yang 2 orang lagi FATIN F dan FATIN M. Terbaik!!!

Nama Panggilan Keempat

FATIN SQUARE
(Fatin Kuasa Dua)
Disebabkan form 5 pun kitaorang satu kelas and still bestfriend, orang panggil FATIN SQUARE. Sorang Fatin dan sorang lagi Fatin Cube ( Fatin kuasa 3). Ni semua gara-gara Addmath!!!

Nama Panggilan Kelima

ATIN
Ni pulak kawan-kawan masa kat asasi dulu. Aku tak pernah pun suruh diorang panggil Atin tapi tak tahu la macam mana boleh lekat. Actually aku tak suka sangat nama Atin ni sebab nampak macam manja. Muehehe ^_^

Nama Panggilan Keenam

TIN
Nampak tak semakin meningkat waktu, semakin singkat nama aku. Tak kira lelaki atau perempuan. Tiap kali mesej je "tin". Panggil aku "tin". Jerit nama aku "tin". Kawan-kawan asasi dan U sekarang ni. Dah rasa macam diri ni tin biskut, tin milo la pulak :P




Wassalam~~~

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Sunday, November 25, 2012

Penat

Salam uolls..
Apa yang penat? Siapa yang penat?
Aku lah yang penat. Pejam celik pejam celik pejam dan masih lagi celik sekarang, tup tup dah nak hampir final. Tak sangka la pulak. Rasa macam baru semalam berorientasi. Dalam tak suka belajar kos yang bukan pilihan, dah nak final pun. Kalau macam ni, tak lama lagi tanpa disedari, aku dah final year weh! Yeay!!!

Siapa cakap belajar kat degree senang. Sekolah lagi best weh. Ye SEKOLAH. Budak-budak sekolah tolonglah jangan merungut if korang rasa penat atau susah sebab once korang semua masuk universiti barulah korang akan rasa macam nak jadi budak sekolah balik. Mesti korang rasa dah basi benda ni sebab mostly bekas-bekas student mesti cakap benda yang sama. Dont worry aku pun pernah berada di tempat korang. Seniors, parents semua cakap kat aku nanti aku akan rindu sekolah tetapi dengan riak dan takbur ditambah sikit dengan sombong aku cakap "takkan rindu punya. Bukan best pun hidup budak sekolah. Peraturan sana sini".

Yang part peraturan tu la korang akan rindu. Belajar kat universiti memang best. Korang nak pakai apa-apa pun takpe tapi janganlah keterlaluan. Tapi bosan kot. Aku dah tak tahu nak pakai baju apa. Semua baju aku dah pakai. Dah boring dah. * over* Kalau waktu sekolah, korang tak payah pikir nak pakai baju apa, warna apa. Dah tentu-tentu warna putih! Kat sini, hari ni pakai merah and esok merah, orang tegur. Hari ni baju kurung, esok pun baju kurung, orang tegur jugak. Kat sekolah ada orang tegur? Except yang langgar peraturan sesesuka hati sesedap rasa.

Belajar kat sini memang best. Kelas 2 jam, rest 4 jam. Pastu kelas sejam, rest 5 jam. Kadang-kadang, sehari tak ada kelas langsung. Tapi korang ingat boleh melangut waktu-waktu rest tu. Assingment menggunung kiri, kanan, depan, belakang,atas, bawah. Tutup mata dengan assignment, buka mata tengok assingment. Nak update blog pun tak ada masa free. Kena tunggu kelapangan. *Habis fatin yang ko asyik update blog tu boleh pulak?* Bak kata Fatin Liyana, sesibuk mana pun kita, masa tu harus dicari. Yeah! Im agree!

Aku baru tinggal seminggu tak update blog ada orang tegur dah. Termengah-mengah aku menaip before nak kejar bas pergi kelas. *Wahaha..Macam ada peminat la kan* Ok lah ni je buat hari ni. Just a simple entry! Nak tido dulu. Tido itu perlu untuk fokus dalam kelas petang-petang ni...*bagos sungguh alasan itu ^_^*

Lots Of Luv,
Fatin Aziz..

Wednesday, November 21, 2012

6 Ciri Wanita Tak Layak Jadikan Isteri

 Terkejut atau tidak yang fatin aziz sedang membincangkan soal isteri mithali?
Ye ini memang owner blog ni yang menaip. Tak tipu. -_-
 Faktor usia la katakan, memang seronok pun cakap benda-benda macam ni. Aku pergi kelas, dalam kelas, atas bas, turun bas, tunggu lecturer masuk kelas,semua bercerita pasal kawen. Dah naik menggelegak tahi telinga aku dengar.

Jom kita baca kat bawah ni. Semoga mampu mengubah kita sebelum terlambat. Mencegah itu lebih baik dari mengubati. Eh3 ada kena mengena ke? Mesti la ada kena mengena. Nak kawen pun kena prepare fizikal dan mental jugak. Ye dok? Jangan main terkam je. Nak kawen, terus je kawen.






1. Al-Anaanah:
Banyak keluh kesah. Selalu merasa tidak cukup, apa yg diberi semua tidak cukup. Diberi rumah tidak cukup, diberi motor tidak cukup, diberi kereta tidak cukup, dll. Tidak redha dengan pembelaan dan peraturan yang diberi suami. Asyik ingin memenuhi kehendak nafsu dia saja, tanpa mengira perasaan suami, tidak hormat kepada suami apa lagi untuk berterima kasih pada suami. Bukannya hendak menolong suami, apa yg suami beri pun tidak pernah puas. Ada saja yg tidak cukup.


2. Al-Manaanah:
Suka mengungkit. Kalau suami melakukan perkara yang dia tidak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Padahal suami sudah memberi perlindungan bermacam-macam padanya.


3. Al-Hunaanah:
Ingin pada suami yg lain atau berkenan kepad lelaki yang lain. Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami / lelaki lain. tidak redha dengan suami yang ada.


4. Al-Hudaaqah:
Suka memaksa. Bila hendak sesuatu maka dipaksa suaminya melakukannya. Pagi, petang malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dengan pelbagai ancaman seperti ingin lari dari rumah, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami, dll. Suami dibuat seperti kulinya, bukan sebagai pemimpinnya. Yang dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.


5. Al-Hulaaqah:
Sibuk bersolek atau tidur atau bersantai hingga lalai dengan ibadah-ibadah asas, seperti solat berjemaah, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak2, dll.


6. As-Salaaqah:
Banyak bercakap, menggosip. Siang malam, pagi petang asik menggosip saja. Apa saja yang suami lakukan selalu tidak betul dimatanya. Zaman sekarang ni bergosip bukan sahaja bercakap di depan suami, tapi dengan telefon, SMS, internet, facebook dan macam-macam cara yang lain. Yang jelas isteri tu asyik menyusahkan suami dengan kata-katanya yang menyakitkan.


Tak ada niat nak mengaibkan sesiapa. Sekadar berkongsi pengetahuan di samping jadikan panduan dalam hidup suatu hari nanti. 
InsyaAllah~~~ 


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Sunday, November 18, 2012

Geledah Popular

Yippiiii!!!
Beli novel lagi...
Nak beli 3 tapi tunggu dapat baucer buku la. Hekhekhek.
So beli 2 je...

Me: Abah jom gi popular.
Abah: Nak buat apa?
Me: Beli novel.
Ummi: Tak habis-habis dengan novel.
Me: (dalam hati)* aku beli nanti ummi yang baca dulu. wait and see!*

Ni la 2 novel yang aku beli. Actually novel Suami Aku Ustaz tu dah pernah baca intro kat web Penulisan2u. Tapi tengah best layan, pengarang tu sambung ke media cetak. So terpaksa la aku geledah popular. Buat macam popular tu aku yang punya!

Ye aku tau novel ni dah lama. Aku kan kuno bin kudis so biar la. :P
Yang satu lagi tu aku beli sebab best seller so aku teringin nak beli plus nak belajar pikat my future husband. Ahaks!

Kepada peminat tegar belog ini, *bajet lebih ko fatin* sekiranya belog ini kelihatan tidak beroperasi, sila faham sendiri ye. Maksudnya, pengurusnya tengah melayan perasaan leleh baca novel sambil kotak tisu ada kat sebelah.
Masa yang terluang akan dihabiskan untuk novel bukan lagi belog. Maaf daku terpaksa curang dengan mu buat sementara waktu. Wekkkk..*geli geleman*

Sekian~~~
Buat macam belog sendiri ye. Nak sepahkan, silakan tapi jangan sampai yang keterlaluan. Nak orang jaga perasaan anda tolong jaga perasaan orang lain dulu...
Wassalam~~~


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Friday, November 16, 2012

Kenali 5 Sifat Wanita Melalui Bantal






1) Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa
seni & manja . Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap
lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik.
Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui
mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal
Mereka biasanya kurang kenyakinan.
Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping.
Mereka jarang membuat keputusan sendiri,
sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada dan
boleh menerima keadaan seadanya.
Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan
bukan nafsu semata-mata.
4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik.
Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan.
Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois.
Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2.
Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi.
Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.




Untuk yang ni aku sendiri tak sure no berapa. Macam semua style je aku tido. Hahaha.
Tak sangka pulak dengan bantal pun boleh kenal sifat wanita. Siapalah kaji benda alah ni. Lepas ni apa pulak ek. Nak kena google lagi ni. Explore mana tahu lepas ni katil ke, tilam ke, cadar ke...Bhahaha.

Korang no berape?

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Thursday, November 15, 2012

Shawl From Celesta Hijab

Yeay I got very beautiful shawl from Celesta Hijab!!!
Free of charge.. Lucky of me. Hehe..

Baca kisah aku kejap..

Pada suatu hari, (bajet) ada satu blogger follow aku. So aku follow la balik. Rupa-rupanya blog online shop rupanya. Aku pun follow la sebab aku mengamalkan konsep friendly. Ahaks!

Selang beberapa hari, aku dapat mesej kat shoutbox yang suruh aku bagi alamat and so on. And that was from celesta hijab. Aku pun buka la fanpage kat FB. Scroll punya scroll, aku ternampak status update yang celesta hijab ni tengah wat giveaway bagi blogger yang bertuah yang follow blog diorang yang baru create. Ini dinamakan tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tau. Tak sangka-sangka aku adalah blogger bertuah tu. Tak pernah-pernah aku bertuah. Hekhekhek. 

Orang dok wat contest sini sana aku tak peduli pun sebab aku tau jarang aku ni nak bertuah. Even cabutan bertuah dari sekolah rendah sampai sekarang pun aku tak pernah menang. Mungkin ni rezeki aku. Alhamdulillah.. Nasib baik aku ni jenis peminat shawl. Kalau tak, bertuah sungguh orang yang aku akan bagi nanti. Hehe..

So pesanan kepada blogger yang suka join contest tu dan contest ni untuk dapatkan hadiah adalah bersabar.. Aku yang tak tahu menahu tetiba dapat hadiah. Korang-korang yang join bagai nak rak follow sana follow sini mesti angin satu badan dengan aku kan. :P

Cer layan gambar gedik manis aku dengan shawl celesta hijab :P

Ummi: Apa ni?
Me: Shawl..
Ummi: Beli online?
Me: Tak la. Orang bagi.
Ummi: Siapa bagi?
Me: Adalah blogger tu?
Ummi: Kenapa dia bagi?
Me: Dah dia nak bagi.
Ummi: Takkan bagi saja2..
Me: Dia buat contest siapa follow blog dia dapat shawl.

*agak2 mak aku percaya tak? siasat macam polis..haha*
Ingat secret admirer la tu~~~
Sekian...



Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Tuesday, November 13, 2012

Contest I Choose To Wear Hijab


  Salam~~~
Hari ni tiba-tiba meronggeng satu blog yang follow aku nampak la contest ni.. Hati ni tiba-tiba rasa terdetik nak join. Dont ask me why. Sebab berlaku tanpa niat. 
Wekkk..
  Ayat sungguh tak boleh blah..

 


Syarat contest ni anda perlulah pertaruhkan gambar anda berhijab yang anda rasakan anda terlalu cantik. Hek3
So aku pilih gambar kat bawah ni untuk contest ni. Anda pun boleh join. Cuma click banner kat atas tu. Menang kalah tu normal. Just for fun. *peace*











 Syarat syarat : 

  1. Buat entry bertajuk "Contest I Choose To Wear Hijab" dan letak banner di atas
  2. Letak gambar yang korang pertaruhkan

Hadiah :

1st prize
RM50
Maxi skirt
Bawal plain
Review blog

2nd prize
RM30
Maxi skirt 
Review blog

3rd prize
RM20
Bawal plain
Review blog

 7 saguhati (Random.org)
Bawal plain (sehelai setiap seorang) + Review blog (untuk 3 pemenang)
Topup RM5 + review blog (untuk 4 pemenang)

Sila follow blog dan twitter sponser topup! 


Tarikh tutup : 7 Disember 2012 (sebulan je)

Kepuasan Meatballs IKEA :)

Salam..
 Before tu read this conversation:

Ummi: Esok kita gi Ikea nak?
Me: Ha??? Nak gi Ikea? Buat pe? Kita makan meatballs nak? -_-
Ummi:??@@???$$$!!
Me: Orang cakap sedap. Jom la try.
Ummi: Orang tu siapa??
Me: Ala orang la... :P

Keesokkan harinya di depan ikea restaurant...

Abah: Nak makan meatballs ke?
Me: Ntah.. Ikut la..(dalam hati JOM LA)
Abah: *terus masuk dan beratur*
Me: * finally boleh makan meatballs*

Tolong lah terliur ye. Aku tengok pun rasa nak makan lagi walaupun dah melantak.


Walaupun belajar kat KL dulu tapi tak pernah plan nak makan meatballs sebabnya apa kejadah nak pergi IKEA semata-mata nak makan benda alah ni. Kalau nak pergi beli perabot ada faedah jugak.
Diibaratkan orang mengantuk disorongkan bantal. Yeay!!! Dapat jugak makan.. Seriously sedap sangat. Dan harga pun "sedap" sangat untuk dibayar..Hehe

Me: Abah sedap tak meatballs ni? Sedap kan?
Abah: Tak sedap pun.
Me: Eleh ye la tu tapi makan over dari orang yang order. Ummi, sedap tak?
Ummi: Sedapppp.. Cheese dia sedap. :)
Me: Abah, nanti kita makan lagi ek. :P
Abah: asbhdgwhfwuhfjhrfrhfuerfu

Sekian~~~

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Sunday, November 11, 2012

Cara Berjalan Wanita ( Lelaki Pun Boleh Baca)

 Memandangkan aku tak ada kerja sepanjang cuti midsem ni *assignment menggunung sebelah laptop* aku pun skodeng la blog-blog kawan aku. Then terjumpa artikel ni. Aku memang suka baca benda-benda yang dikaitkan dengan personaliti ni.

Baca pastu baca. Aku pun senyum sorang-sorang. Bukan gila okay!
Nak tau aku yang mana?
Korang baca dulu dan tengok korang no berapa lepas tu kita COMPARE!!!




1. Kelihatan Seperti Tidak Memijak Tanah

Golongan wanita yang jalannya berginjat, wanita ini kononnya bersifat tidak jujur, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain terutamanya ketika berbual. Dia juga dikatakan terkenal dengan sikap egonya. Dan yang lebih parah, wanita ini biasanya seorang yang boros atau suka membazir tanpa berfikir sebelum berbelanja. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.

2. Sering Menoleh Ke Kanan Dan Kiri

Wanita yang berjalan seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita yang berjalan seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri, dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Kononnya wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.

3. Suka Menunduk

Wanita seperti ini katanya memiliki sifat yang tertutup. Dia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditawan hatinya. Di samping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan percintaan. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hatinya, dijamin lelaki itu akan beroleh kebahagiaan. Ini kerana, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.

4. Berjalan Menatap Lurus Ke Depan

Mereka yang berjalan seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, dan bukannya mudah hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meskipun pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jadi tak hairanlah kalau wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas.

5. Badan Bergerak ke Kanan dan Kiri

Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian selalunya bersikap tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia menganggap itu sebagai perkara kecil. Walhal masalah itu sebenarnya agak rumit dan memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.

6. Badan Nampak Tegak

Wanita ini tegas dalam menentukan sesuatu. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya selalu serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Dan yang menarik tentang wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa menghilangkan sifat-sifat romantiknya.

7. Berjalan seperti Zirafah

Maksudnya, ketika melangkahkan kaki, badannya kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika berbual dengan wanita seperti ini sedikit sebnayak kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.




Dah baca? Korang no berapa?
Aku no 3!!! Siapa sama? Give me five.
Banyak kali juga aku cuba untuk kurangkan jalan menunduk ni sebab bagi aku jalan menunduk ni macam budak nerd atau yang tak berapa nak betul.Tapi lepas baca artikel ni terus bangga you olls. Nak jalan menunduk terus la macam ni. :P

Berbual dengan orang yang rapat adalah diri aku. Orang yang tak kenal aku akan label aku sebagai pendiam tetapi orang yang rapat dengan aku akan segera menjuihkan bibir sambil berkata
 " dia ni pendiam? dia ni la yang paling mangkuk ayun dalam geng kitaorang"


Bersikap dingin pun betul gak. (wah terus terang ko fatin!!). Aku ni dingin bertempat. Aku jenis tak suka kalau aku tengah ada problem orang pergi dekat aku then tanya aku " kenapa ni?" , "ceritalah kat aku", "siapa buat ko sakit hati?"  Aku akan cerita jugak nanti tapi biar aku reda dulu karang tak pasal-pasal aku marah kat orang lain, kawan aku pulak kena penyepak bertuah aku (wow ganas minah ni)


 
Yang paling penting...." dijamin lelaki itu akan beroleh kebahagiaan. Ini kerana, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya."  Tolonglah percaya kat aku. Aku tak tipu * sambil buat muka comel*
Aku tak pernah bercinta even cinta monyet so once aku bercinta nanti, akulah wanita paling setia sekali..Muehehe..

Promote diri jap. Cinta muka buku dah banyak. Cinta blogger ada ke belum ek? Kena cetus fenomena baru ni...*tangan di dagu*


Kbye~~~

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Tuesday, November 6, 2012

New Header!!!

Really wanna to thanks to miss cikumi for giving a cute header of course like me. Ahaks.
For my beloved friend...
Thanks tau umi tolong wat header cute kat aku. Nanti aku suruh lagi. Hekhekhek.
Btw comey sangat-sangat and aku suka!!!
Yeay ada header baru....

Korang jom terjah blog cikumi ni. Blog dia comey tau sebab tu aku suruh dia wat. hehe.
Klik nama dia kat atas untuk tengok blog pinky miliknya...




Comey kan? Siapa kata tak comey pakai spec mata hitam. Kalau nampak jugak ambil garpu cucuk mata biar tak nampak terus. Emo tak?


miss cikumi baju yang warna hitam tu ye. Ni gambar lama. Muka pun bebudak lagi. Nak tengok muka matang sila la jenguk blog tuannya..hehe



Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Sunday, November 4, 2012

Segmen :Jom UP Follower Sampai 1000 ++


 Nak tambah followers tak?? Jom join segmen ni. Klik banner tu ok. Jangan terkejut ye kalau aku join segmen macam ni. First time you olls. Sebenarnya tak ada benda nak update so aku join la. Lagipun aku bukak blog kawan aku tengok dia join aku pun join la jugak. Disebabkan kawan aku tu kaki contest, semua benda dia join aku pun dah terikut. Hehehe... Just a simple segmen...


Lots Of Luv,
Fatin Aziz..

Friday, November 2, 2012

Cara Saya Ber-blog

Salam to all bloggers out there..Cewwaahh cakap omputih la plak.
Aku seorang kaki blogging ke? Tak lah. Aku seorang "tangan" blogging. Kalau kaki nak taip macam mana. Tuhan bagi tangan, guna sebaik-baiknya.Hehe..

Dulu ada orang tanya kat aku, aku ni update blog tiap-tiap hari ke. Tiap kali masuk blog aku je ada entry baru. Gila aku nak update hari-hari!!! Ha, kan dah kena.Yang ber-update 3 kali seminggu ni pun pecah otak aku nak pikir story yang aku nak cerita kat sini.

Aku tak adalah update hari-hari tapi jenguk sini hari-hari adalah. Kadang-kadang dalam seminggu mungkin sehari dua aku tak jenguk. Tu maknanya aku tengah busy dengan assignment yang berbukit-bukau dan bakal menjadi gunung Everest tak lama lagi kalau yang ada pun tak siap lagi.


Ni la cara aku!!! Laptop di depan mata bersama assignment. Mana aku pilih..Cer teka. Ahaks
Sebab tu assignment tak pernah nak siap awal :P


Cara aku ber-blogging...

1) Kalau ada cerita baru aku akan update tapi simpan sebagai draft. Begitulah setiap kali aku buka blog. So dalam draft memang banyak la entry yang belum di publishkan. Kalau minggu yang terlalu sibuk, aku akan gunakan autopublish. So semua entry-entry aku akan keluar automatik tanpa ada tuannya. (ala-ala robot gitu)

2) Setiap kali aku on9, akan ada 3 tab yang aku buka sekali gus. Twitter, facebook dan blog. Setiap kali aku on9 jugak lah aku akan ping-kan entry-entry aku kat group-group blogger. Walaupun entry tu yang dah lama. Motifnya adalah nak ramaikan pengunjung dan pembaca. Tak nak blog ni tergendala lama sangat.

3) Yang paling bermasalah bagi para blogger adalah nak cari idea ber-blog. Cara aku, kalau tak ada HOT story, aku akan cari perkara-perkara yang boleh dibahaskan contohnya, cinta, peribadi individu, kegemaran dan sebagainya yang luar dari konteks cerita peribadi aku. Kalau dah memang ketandusan jugak, aku akan promote iklan churpchurp. Walaupun tak ada orang baca, dapat income 20 sen pun jadilah.


Tiga je cara aku. TIGA okay.. Tak perlu banyak-banyak..



Blogging is my passion!!!
Wassalam...

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Wednesday, October 31, 2012

Vlogging And Blogging. Which One Is Better?

Assalamualaikum WBT....
Apa tu vlogger??Apa tu blogger?? Ramai yang keliru but its okay. Tak masuk UPSR,PMR, SPM, STPM, exam SEMESTER pun dijamin tak masuk..

APA ITU VLOGGER???
Vlogger tu adalah orang yang suka buat video. Ala-ala Matlutfi, Anwar Hadi dan Maria Elena.


APA ITU BLOGGER???
Blogger tu plak adalah pemilik blog yang mempunyai blog sendiri. Contoh, Fatin Liyana, Hanis Zalikha dan Irine Nadia Marcello.


BEST TAK VLOG???
Depends pada individu. Bagi yang malas nak menulis atau menaip diorang prefer vlog. Korang perlu sampaikan everything melalui lisan.

BEST TAK BLOG???
Memandangkan aku sendiri ada blog of course la best. Sebab tak perlu beraksi depan kamera. Tak perlu pakai cantik-cantik. Tak perlu make-up2. Pakai baju tido pun boleh tulis blog.

KEBURUKKAN VLOG???
Eeeemmmm...Ntah...Mungkin orang akan label sebagai GEDIK, POYO, OVER atau BAJET.

KEBURUKKAN BLOG???
Penyampaian kepada orang ramai MUNGKIN disalah tafsir. Lain yang nak disampaikan, lain pulak yang orang faham. Kemudian kecoh satu Malaysia.

KEBAIKKAN VLOG???
Penyampaian lebih teratur. Lebih faham. Lebih teliti.

KEBAIKKAN BLOG???
Menjana minda ke arah Bahasa Melayu yang betol....KOT..:P

BANYAK TAK MASA DIGUNAKAN UNTUK VLOGGING???
Sebagai yang tak pernah ber-vlogging, aku tak sure tapi rasanya banyak masa diperlukan untuk buat video. (Dari apa yang aku tengok melalui video Matlutfi)

BANYAK TAK MASA DIGUNAKAN UNTUK BLOGGING???
Kalau korang dah tau apa yang nak ditulis, jawapannya sekejap je. Tapi kalau korang baru nak cari idea nak menulis agak lama la masa korang perlukan untuk siapkan satu entry.


MANA LEBIH FAMOUS??? VLOGGER ATAU BLOGGER???
Dua-dua boleh jadi famous kalau betul pada tempat dan waktu. Sebagai bukti siapa tak kenal Matlutfi, Anwar Hadi, Maria Elena, Fatin Liyana, Hanis Zalikha dan Irine Nadia Marcello. Kecuali orang yang memang tak berkecimpung dalam dunia alam maya la...




Itu je yang boleh aku explain. Ringkas dan tak terlalu padat and for sure korang faham kan sebab bahasa melayu kot. CINTAILAH BAHASA KITA!!!* tetiba je*



Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Monday, October 29, 2012

Reddish Girl



Salam my beloved readers.*ada ke yang baca blog kau fatin*
Masa berganti masa. Usia berganti usia. Ketinggian je yang tak berganti-ganti sampai sekarang. Haha..

Tak ada modal nak story mory so just a short entry untuk tidak membiarkan pembaca-pembaca tegar aku tertunggu-tunggu entry dari aku yang cun melecun ni * bajet kau fatin!!*
Akumengarutsudahhhh..

Dulu waktu asasi dulu, roomate aku selalu tanya "fatin, ko memang suka warna merah ke?" Aku dengan megahnya bercakap " mana ada. tak suka pun merah tapi kebetulan je baju banyak warna merah"
Tapi sekarang baru aku sedar yang aku sebenarnya suka jugak warna merah. Aku avoid daripada suka warna merah sebab orang cakap individu yang suka warna merah ni berpendirian tegas. Aku tak nak!! Aku nak jadi sweet. Tapi bukan pinky girl walaupun baju pink berduyun-duyun dalam almari aku. Tapi bila aku tengok gambar-gambar aku pakai baju warna merah rasa macam cun la pulak. Ahaks!

Aku suka tengok orang yang pakai baju warna merah. Nampak menyerlah dan nampak berkeyakinan. Buktinya, dia tetap maintain walaupun tau ramai yang perhatikan termasuklah lembu. Merah la katakan. Tambah-tambah kalau orang yang berkulit putih. Lagi la MELETUP! Lelaki pakai baju merah lagi la cair. Plus bila berdiri di tengah-tengah panas..Waaahhhh...
*Eh3 terlebih sudah...*

Cer tenung sikit ciri-ciri orang yang suka warna merah ni
.
.
.
.
.
 .
.


Merah – Melambangkan keadaan psikologi yang mengurangkan tenaga, mempercepatkan denyutan nadi, menaikkan tekanan darah dan mempercepat pernafasan. Warna ini mempunyai pengaruh produktiviti, perjuangan, persaingan dan berahi.
Merah terang – Mewakili kekuatan, kemahuan atau cita-cita. Warna ini turut melambangkan agresif, aktif, kemahuan keras, penuh ghairah dan dominasi.

Merah
# Positif: Bersikap berani, jujur, berdisiplin dan tegas. Sangat aktif dan disenangi serta bersikap terbuka. Anda juga senang menjadi pusat perhatian orang lain kerana kadangkala anda ingin mencuba segala-galanya. Suka tersenyum dan suka memberi atau menerima kasih sayang orang lain.

# Negatif: Mempunyai perasaan pendendam yang tinggi, tamak dan mudah tersinggung.


 MERAH : Merupakan warna kekuatan, kesihatan dan daya hidup yang tinggi. Merah selalunya merupakan pilihan golongan yang aggresif dan outgoing. Mereka yang menggemarkan warna merah juga adalah seorang yang bercita-cita tinggi, nekad untuk mendapatkan apa yang mereka mampu dalam hidup ini, mudah menghakimi sikap seseorang dan berat sebelah. Mereka juga adalah seorang yang optimistik dan tidak boleh duduk diam. Mereka sukar untuk menjadi seorang yang berobjektif dan gemar menyalahkan orang lain atas kesalahan yang dilakukan. Seorang pendiam yang menggemarkan warna merah pula memerlukan kasih sayang dari orang sekeliling. 

Ni je yang aku jumpa sepanjang aku meng-google. Ada yang betul ada yang TIDAK!! Especially yang aktif, agresif dan penuh ghairah..haha..Tolongla~~~~Itu bukan aku..

Ok lah tu je yang aku nak merepek. Bila cuti midsem seminggu blogging la aktivitinya. Test yang menunggu tak dihiraukan. Hek3..


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Saturday, October 27, 2012

November Is Coming

Glad to see you November..Hehe
Pejam celik pejam celik dah 2 bulan aku bergelar degree student. Dan berharap pejam celik pejam celik aku bergelar Ir. suatu hari nanti. Amin..Doakan ek.

Segala pahit manis aku lalui sepanjang bergelar pelajar universiti sejak di asasi sehinggalah masuk degree. Macam-macam dugaan aku lalui selepas SPM. Banyak air mata aku mengalir dengan result SPM yang tak penuhi target aku. Dengan UPU aku tak dapat mana-mana waktu lepas SPM. Masuk U pulak jadi culture shocked. Homesick je memanjang. Dan sekarang Tuhan permudahkan aku masuk U dengan dapat UPU first intake tapi course pulak yang aku tak suka which is engineering. Yang tak pernah langsung aku harapkan dan idamkan.
.
.
.
.
.

And after 2 months everthing going smooth. Syukur Alhamdulillah. Betullah Allah knows the best for me. Midsem test pun quite ok. Yes im admit, test was quite hard but Alhamdulillah i can go through it although this is not what i want. Hope i can get a good result. Kawan-kawan pun best, housemates and roomate pun best. Totally im happy with my new life. Totally im happy with the life as an engineering student. Totally im fall in love with engineering and totally im proud if one day my name will become " Ir. Nur Fatin Shazwani bt Aziz". Amin amin amin....

Dulu aku selalu bayangkan yang suatu hari nanti nama aku akan jadi Dr Fatin but now i hope my name will be Ir. Fatin. Jujur sebelum ni aku tak tau apa function orang yang ada gelaran Ir kat depan nama. Nampak tak betapa aku bencikan engineering aka engineer sampai benda alah ni pun aku tak tau but now barulah aku tau bila roomate aku explain satu per satu apa tu Ir. :P

 Mula-mula aku tak bangga if aku dapat gelaran tu tetapi sekarang aku mengharapkan lepas je grad aku akan jadi engineer bukan benda lain selain daripada ni. Tengok tak betapa aku terlalu bencikan bidang ni tetapi sekarang ni aku betul-betul fall in love with it although not 100% yet.

So kepada semua pelajar-pelajar SPM, do your best. Apa-apa pun berdoa. INGAT. "Jalan hidup kita yang pilih. Tetapi Allah yang tentukan." Jangan bersedih dengan jalan Allah kerana Allah mengambil benda yang bukan baik untuk kita sebab Dia nak berikan benda baik untuk kita yang kita sendiri tak pernah harapkan. Dan aku mengharap Allah SWT mempermudahkan segala urusan aku dalam hidup. Dia dah "tarik" cita-cita aku walaupun aku dah berada di jalan yang betul iaitu "sains hayat" dan aku berharap Dia akan memberikan sesuatu yang lebih baik daripada cita-cita aku yang pernah menjadi impian aku. Berdoa lah semoga hidup kita diberkati...Amin..

Good Luck to all SPM candidates. Do your best! Dont ever think about the failure because everyone can succeed! InsyaAllah....dan jangan sedih dengan jalan Allah...
From super duper cutie senior.. :P


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Tuesday, October 23, 2012

Midsem Break Bermula!!!!

Salam to all readers.
Now my midsem break dah bermula..Jeles pada orang yang cuti awal dulu daripada aku tapi aku berbangga sebab cuti aku hampir 2 minggu. Hampir ye. Bukan sharp 2 minggu. Hehe. Mula-mula seminggu je tetapi disebabkan jasa baik hati mulia lecturer, dia batalkan kelas untuk esok yang sepatutnya aku ada kelas sejam. Waarrrrggghhh!!! Heavennya belajar kat universiti ni senang-senang je kelas cancel tapi kalau bab nak catch up silibus, aku FAILED!

Walaupun cuti 1 minggu setengah tapi aku balik raya 3 hari je :( so dalam otak aku cell-cell neuron bergerak kiri dan kanan mencari idea ape aku nak buat sepanjang cuti ni. 1 paper core yang menunggu after break langsung aku tak pedulikan. Hahaha.

Setelah berfikir sejenak, aku pun menyatakan hasrat aku kepada ummi ku ( baru lepas test BM, ayat tak leh blah). Aku nak beli novel dalam dua, tiga, empat rasanya dua cukup kot. Bajet boleh habis semua la tu~~~

So kepada korang yang kat luar sana tolong gtau aku novel apa yang best lagi meletup sekarang ni. Maklumlah sejak start degree dah lama aku tak bertapa kat popular. Nak tunggu baucer buku entah bila dapat. Nak tunggu siswa kad, cakap lepas sebulan masuk degree baru dapat. Tapi sebenarnya bila dah 2nd year. Buat penat aku satu kelas pergi buat muka seposen mintak kad.

Kepada semua yang diluar sana tidak kira kenal atau tidak. Selamat hari raya Aidiladha!!! Esok aku balik kampung...Yeay!!!
K bye~~~

Lots Of Luv,
Fatin Aziz..

Wednesday, October 17, 2012

Tambah Wishlist



 Assalamualaikum WBT
Tiba-tiba je rasa nak tambah wishlist. Weekend hari tu pergi Langkawi sebab abah ada dinner so ikut la dua kaki kalau sekaki tak ikut sebab susah nak jalan.
Then nampak la sorang budak ni pegang teddy bear yang besar sangat. Adalah lebih kurang tinggi aku. Hek3..
Terus teruja kot. Nak jugak!!!

Balik je terus update wishlist kat blog mana la tau ada orang baik hati nak hadiahkan kat aku memandangkan birthday aku hanya tinggal berapa bulan je lagi. Kawan-kawan aku kat sini semua dah gtau nak prank aku . Bagos sungguh kawan! Cakap siap-siap. Hehehe



Nampak tak wishlist terbaru aku? Siapa tak nampak aku ketuk kepala tu. Antara banyak-banyak wishlist aku tu yang paling aku nak teddy bear. Sebab???
Bila aku dapat teddy bear tu secara automatik yang lain aku dapat. Nak aku explain?

Dah lama aku mintak kat parents tapi diorang tak bagi. Tak tahu kenapa sebab aku nak beli teddy bear lain bagi je cuma yang besar gedabak je tak bagi even dari kecik lagi nak. So bila ada orang bagi mesti yang special one kan? Hehe. So bila special one yang bagi, secara automatik wishlist kelima dapat. Then semangat nak belajar datang so wishlist keempat dapat. Ada jodoh wishlist kedua dan ketujuh sebagai hantaran :P

Bagos tak bajet hidup aku??
Kbye~~~


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...
 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt