Monday, May 28, 2012

kawen awal/muda


 ha!!!!cakap pasal kahwin  terus tergerak hati nak letak gambar ni. Korang kenal tak?Kalau yang selalu follow blog Dena Bahrin tau la kan. Ni gambar Dena Bahrin. Aku copy ni bukan sebab nak wat benda yang tak elok cuma nak letak kat blog ni sebagai hiasan kepada tajuk di atas..hehe..Lagipun aku follow gak cerita cinta dia tu. Sweet gitu..

Korang tahu tak kenapa aku nak cerita pasal kahwin awal? Sebab tiap kali aku on FB mesti cerita pasal kahwin awal la, kebaikan kahwin muda la, kahwin waktu belajar la.Macam dah tak ada cerita lain dah. Tapi aku layan jugak sebab ada betulnya kahwin awal ni elak maksiat..TAPI aku tak kata la aku nak kahwin awal.Biarlah dapat kerja dulu.Yang pasangan kahwin awal tu mungkin jodoh dorang dah sampai. Kira redha je la kan....

Aku ingat lagi waktu kat sekolah dulu, aku dengan kawan2 aku  pernah lah berbincang pasal kahwin2 ni. Tak tahu la macam mana isu ni timbul waktu tu.Disebabkan oleh cikgu tak masuk kelas apa lagi bergosip la.Sampai bertengkar lagi tarik muka sebab semua nak menang dengan hujah masing2. Tapi sekarang sorang pun antara kita orang tak ada yang jadi lawyer.Kalau dah perempuan tu perempuan jugak la.Perempuan ni klau bab gosip dengan shopping memang tak boleh berenggang..ye dak???(bagi yang terasa tu sori la aku pun perempuan jugak..hehe)

I admit ada dikalangan sekeliling aku yang dah berkahwin. Nak kata kawan aku tu tak la. Tapi kawan kepada kawan aku. Umur sebaya la dengan aku dah pun berkahwin. Ada la kawan aku ni dok bercerita pasal kawan dia nak berkawin la, baru kawin la, dah lama kawin la. Ni semua cerita waktu kat U..Biasa la bila tinggal kat asrama tu bila masa terluang gosip la yang dibualkan.HAHA. Saja gatal nak buat dosa kering.hehe.TAPI AT LEAST KITA ORANG TAK MENGUMPAT!(kami bercerita yang benar sahaja!)

Mula2 aku dengar meremang jugak bulu roma aku yang mulus lagi gebu ni. Mana tak nya sebaya dengan kita dah kawin. Tapi kebanyakkan yang aku dengar dia orang kawin dengan lelaki yang dah ada kerjaya tetap la..InsyaAllah tak makan pasir..hehe..Tapi apa2 pun kita doakan mereka bahagia hingga ke akhir hayat.. amin..

Me???Korang ada tertanya-tanya pasal aku tak??Nak kawin bila?? Aku tahu mesti tak kan...Tak pe lah..Aku tak suruh korang cakap ye pun kan..hahaa..Aku serahkan pada takdir je..Baru 19 tak sesuai lagi kan. Ada la kawan aku yang sorang ni pernah cakap kat aku something. Dia cakap "fatin, ustaz kami cakap kita dah boleh berdoa mintak calon suami yang baik yang macam mana kita nak". Lepas aku dengar terkelu lidah. Dah macam batu dah kerasnya. Dia belajar semua ni di UIA. Aku tak kata dia gatal ke apa. At least i know she concern about her friend and tried to share some her knowledge that she got. UIA with UM..So we can increase our knowledge right?

So thats what i want to story about...PLEASE do not ever think I am itch because I just told you the truth. And all these happened around us so please be alert!

Sunday, May 27, 2012

kalau aku kaya

assalamualaikum wbt...

dengar tajuk macam dah lucu kan.."kalau aku kaya"..haha...sebenarnya kan aku nak cerita sikit..this is about university offered that i got today and last few days...i got offered from KLMU and today i got an offered from UNIKL...i got UNIKL-MFI..what is MFI???...MFI means "malaysian france institute"..
sound interesting right???" kalau aku kaya" "mungkin"i will accept...tapi kata orang kita tak tahu apa yang akan berlaku di masa depan..so just pray and pray and continue praying...private university is quite expensive..nak terima tawaran pun kena bayar rm250..tu belum masuk bayaran pengajian..tapi tak tahu lah sebab orang kata UNIKL bawah MARA so we can apply scholarship or pinjaman kan...

whatever it is i will waiting for UPU..i had been finished updating my application yesterday and i hope i will get one of the courses that i applied... ammiiinnnn...pray for me please..hehe..
ops!!! i forgot to tell you the course that i got from UNIKL..i got bachelor in engineering technology in automotive maintenance...FUHHHH!!!!too long you know..if anyone asked me what is the course i have to take in breath for a few seconds and talk with one breath..heheehe...can faint if like this...(its metaphor okay..wakakaa)..

im sure all my friends have same situation with me right???just say it dont shy..hahaha..before, i being the same situation after i got SPM result..a lot of private university offered me in foundation..for example, masterskill, segi college, and uniten..before i studied foundation in UM..i went to UNITEN first for about 1 month i think...experience in UNITEN????

hahaa...hanya aku saja yang tahu betapa "SERONOK" belajar kat UNITEN..kenapa???nak tahu ke???personally asked me okay...sepupu aku yang lain belajar kat UNITEN ok je..grade lagi tu..aku kot yang problem sebab tu jadi macam tu kan..hahaa..tapi mungkin sebab aku ni jodoh kat UM sebab tu aku tak sesuai kat UNITEN..aku gi UM ok je..best lagi tu..haha..

tapi sekarang situasi yang dulu belaku lagi..confuse in choosing the right university for our sake...rahsianya cuma satu je...berdoa..kalau kita asyik berdoa mohon petunjuk insyaAllah Tuhan akan bagi petunjuk...macam tu la kepercayaan aku...aku tahu Tuhan itu ada sebab tu Dia uji aku macam tu..kepada lepasan SPM siapa2 je yang nak minta bantuan i willingly will help you..trust me..just leave your message either in fb or twitter i will reply memandangkan tengah free..huhu

eh2...lupa nak story..selain UNIKL dengan KLMU...CITY university pun called aku...CITY U yang called aku first2..hehe..siap suruh pergi temuduga...korang rasa aku pergi tak????konfem la tak pergi..sebab kalau interview scholarship ok gak tapi kalau setakat masuk private u baik x payah la...bukan tak nak usaha tapi sebab aku tak pernah dengar feedback pasal u ni sebab tu la....apa yang penting BERDOA!!!!

Tuesday, May 22, 2012

suri rumah tangga

hye everyone...
assalamualaikum wbt...

"surirumah tangga" is a quite heavy responsibility that must be carry out by woman out there when they got married...i really thanked to my mom for carry out this responsibility in a good way...

why i said like that???u guys nak tau x skrg ni aku menjalankan tanggungjwb sbg mak, ayh, kakak dan anak...mna tak nya klau parents xde kat umah aku la yg kna bertanggungjawab smua ni...dri pagi aku bangun tros mandi..pastu kna msk bekfas kat adik walaupun adik sorang ja..klau byk leh pengsan aku jdinya...sabo je la~~~..lpas msk bekfas kna kmas bilik tido pastu kumpul2 baju then suruh org gaji Jepun basuh(washing machine bak kata Nabila Huda..ahha)..nasib baik ada mesin basuh klau guna tgn mmg aku bubuh dlm bonet kete pastu gi dobi..hahah...ayh aku bgi duit suruh wat beli mknn aku wat gi dobi baju...wakakaka...xkan aku nak tgn aku keras mcm batu semata-mata nak basuh baju yg berlonggok tu...cukup la kat U je aku basuh guna tgn kat umah kita gunakan kemudahan yg ada kan...x gitu readers...

lpas tu plak for sure kna sidai baju ( things that i really hate to do)..tunduk,amik baju, n sidai..ulang byk2 kali smpai habis smua baju...huh! peluh menitik...sweat gland aku mmg aktif kali ni...wahahaa...then kmas satu umah..sapu dri dapur hinggalah ke ruang tamu...(x termasuk bilik tidur)..
unfortunately im no a princess that live in a castle...if so i have to clean up the whole castle maybe..(igt x de bibik ke???ntah2 bibik tu lebih rmai dri penghuni castle tu..wawawa)
then take a break with blogging...hehe...

spe ckp dah selesai ha???masak lunch plak..my sista asyik lapar je...sje la tu nak dera kakak dia...bla org masak komplen je memanjang..besalah bkn master lagi masak..klau masak air tu master la..hahaa

menunya..:
1.telur goreng(yg ni mesti ada sbb ni je yg pandai..hehe)
2.bergedil daging(walaupun rupa x secantik mak aku wat at least bleh masuk perut gak)
3.smbal sotong (nasib baik mak aku wat smbal siap2 cuma bubuh sotong dgn yg lain2 je..)

ok tu je yg aku  masak..kira ok la tu kan???bleh kwen la tu kan??haha...klau ada yg sanggup nak mkn telur hari2 bleh je..huhu..

korang tahu x??lpas aku msk smua benda tu..dah elok2 hidang atas meja..ambil pinggan apa smua..baru aku teringat...aku x masak NASI lagi...waaaaaaaaaa....tension weh!!!!

now im waiting for my lovely nasi...be patient my sista..1st time be a "full housewive"...what can i do...im forgot..haha..whatever it is today i finally finished my duties...(at this time)..so i really proud to my mom because she can handled all those things and also can be patient while treat her children hassles.now i realize duty on all mommies out there no as easy as we seen..HAPPY MOTHER"S DAY TO MY MOM...for me all days is mother's day....


Sunday, May 20, 2012

im back

hye..
assalamualaikum wbt...
lma gila x update post..maklumlah im quite busy before this but now im back to normal..haha..it doesnt mean im not normal before this..haha...ok aktiviti blogging akan start balik...for now xde benda nak cite lagi walaupun dah sebulan bercuti....nantila saya kumpulkan hot story byk2 and then post byk2..so far tgh nak create blog...blog yg lma dah delete skrg tgh nak decorate balik..lenguh bahu2 ni memilih template sbb xde yg menarik di hati...im quite choosy but never mind i'll try to minimize it..^_^..
tu je ladlu..kpd kwn2ku yg slalu melawat di blog yg dlu..thanx a lot walaupun x berUPDATE..now nak start balik...mcm besa la..link blog yg sma..x tukar pun sbb nanti susah nak cari...cuma tajuk blog je tukar..ok..tu je..bye2..

 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt