Wednesday, June 20, 2012

Love Story aka My First Sight Love

*mintak korang baca sampai habis ye*
Assalamualaikum wbt...

Ok..Hari ni aku nak cerita pasal love story. Korang jangan ingat aku ni gatal ke apa ke sebab story pasal benda-benda macam ni. 1 Januari 2012. Im still remember this date and will remember forever and ever. Hehe..
1 Januari ni cuti tahun baru bagi Kuala Lumpur dan negeri-negeri sama dengannya. So ayah aku pun call aku suruh balik sebab cuti 3 hari. Kebetulan sepupu mak aku nak pergi rumah so ayah suruh la tumpang. Mulanya aku tak nak sebab cuti tu pendek sangat. Kalau aku balik tak pasal-pasal aku buat kerja gila tak nak balik UM pulak..



Lebih kurang macam ni expression muka aku.MAYBE la sebab aku bukan cakap fon depan cermin. I have no feeling at that time because i have to make a decision. The first one is i dont want to go back because it was a short holiday. The second is I had to go home because my dad wanted to bring us to Langkawi. Bayangkan this is what we called "dilema gadis" bukan wanita sebab im still a teenager..Haha..

Korang rasa aku pilih mana?? For sure la aku pilih yang kedua. Mula2 memang tak nak pergi. Sepupu mak aku siap tempah tiket flight sebab aku tak nak pergi. Kalau tak dia nak bawa kereta bolehla aku isi barang aku penuh kereta kan??? Nak pergi Langkawi hari Jumaat, malam Khamis baru aku call ayah aku cakap nak pergi pulak. So terpaksalah ayah aku booked tiket flight.Aku ingatkan sepupu mak aku tu memang nak drive.So belilah tiket walaupun mahal...Sayang Abah!!

 Naiklah kami berempat. Sepupu mak aku, isteri dia, anak yang masih kecil dan aku yang tersesat dalam keluarga tu. Airasia pilihan kami sekeluarga!!(promote sikit) Guna penerbangan tambang murah je la nak naik MAS tak mampu. Tapi still mahal gak sebab booked last minutes. Apa-apa pun boleh jamu mata..Hobi aku kalau nak flight. Aku usha pramugara tak main la pramugari. Cantik macam Fouziah Ghous, kasar macam Scha Al-Yahya,lembut macam Sherry Ibrahim, pramugara tampan macam Anuar Zain je yang aku usha. Haha..Ek eleh korang pun sama kan?? Jangan nak tipu..Tipu tu berdosa tau!

Now barulah permulaan kepada story yang aku nak cerita. Tadi tu MUKADIMAH je..Hehehe..Sorilah kalau mukadimah lebih panjang daripada cerita yang nak diceritakan. Kalau tak nak baca sudah!! Tapi kalau dah baca sampai sini teruskan je la.* buat muka cute mintak simpati*..


Ceritanya bermula begini. Waktu aku nak balik ke KL dari Alor Setar (memandangkan Perlis tak ada airport so haruslah ke Alor Setar), aku dengan family sepupu aku kena duduk berasingan. Isteri dia kat lain, dia kat lain termasuk lah aku. Waktu aku nak duduk tempat aku adalah budak cina ni yang menyibuk gila.

me : Aik apsal ada orang kat tempat aku??Macam mana aku nak duduk??..(dalam hati)

Lepas tu ada perempuan cina yang berdiri kat seat yang paling kanan (tempat FA dok lalu-lalang)

me: Ni tempat awak ke?

aku tanya perempuan tu. Aku pun tak tahu kenapa aku guna "awak" sedangkan dia dah ada anak. Maybe aku kelam kabut kot. Lepas tu dia geleng kepala. Adalah seorang mamat muka macam cina. Aku ingat anak perempuan tu.

Hamba Allah: Tak de sape. Tempat ni bukan tempat dia..(sambil senyum tapi tak tengok muka aku)

Lelaki tu duduk kat seat tengah. Tiba-tiba mencelah, aku buat muka tercengang la.So, aku pun fikir la macam mana aku nak masuk pergi kat tempat aku kalau dia tak bangun bagi aku lalu. Takkan aku nak langkah dia pulak. Malulah wei..Apa punya lelaki la ni. Tak gentleman langsung!!

Kebetulan seat yang satu lagi kosong. Seat aku kat tingkap. Aku pun duduklah kat seat tu. Kalau owner dia datang pandai2 la lelaki tu bangun takkan nak aku pulak yang ajar kan.

Beberapa minit kemudian...



Hamba Allah: Ni bukan tempat dia tu tadi. Dia bukan duduk kat sini..( sambil senyum..)
Me                : Oh yeke..Ingat seat dia tadi..
Hamba Allah: Seat awak kat sini ek?
Me                : 12 A. Kat tepi tingkap tu.
Hamba Allah: * senyum kat aku*..Ni pun bukan tempat saya. Tempat saya kat depan tapi malas nak 
                          pergi..(aku rasa maybe dia tukar dengan family dia jugak kot)
Me                : Oh ye ke...

Muka suci gila. Macam orang educated la. Orang cakap kalau orang tu educated kita boleh tengok muka dia macam mana and aku rasa dia baik kot sebab family dia nampak macam humble je.
Korang cuba tengok berapa patah aku jawab. Benda yang sama kan?? Maklumah speechless. Ingatkan cina tapi Melayu, tinggi, stylo, putih, senyum je memanjang..Terus leleh wei...* macam cinta pandang pertama kan*...Ok mintak penampar!!

Beberapa minit kemudian pula..

Hamba Allah: Awak nak duduk tempat awak ke? Kalau nak, saya nak bangun..

Disebabkan kesian kat dia nak keluar bagi aku masuk apa bagai aku pun cakap macam ni..

Me: Kalau awak duduk seat saya boleh?
Hamba Allah : Macam mana? Saya duduk seat awak, awak duduk seat saya? (sambil pandang aku)
Me: *sekadar mengangguk* (hanya Tuhan je tahu perasaan aku)
Hamba Allah : Ok jugak..(senyum lagi)

Ha....Lentok wei..Seriously aku tarik balik kata2 aku yang dia tak gentleman..Hehehe..Lepas tu dia tak cakap dah. Korang perasan tak yang semua conversation aku dengan dia, dia yang mulakan dulu..Dia cakap berpatah-patah, aku balas mak aii, air liur tak sempat kering..

1 jam perjalanan tanpa bercakap..Yang ada cuma aku curi2 tengok dia. Bila dia tengok tingkap aku pun usha la dia..Haha..Tapi aku suruh dia duduk tempat aku bukan sebab aku nak usha tapi sebab yang aku duduk tu tempat orang so kalau tukar macam tu tempat kita orang berdua gak.At least aku tak ganggu tempat orang lain..
Lebih kurang macam ni la.. Hamba Allah tu kat tingkap. Aku pulak sebelah dia..Sweet tak???Jangan jeles ek sebab aku tau ramai yang nak berada dalam situasi aku sampai aku kena sound dengan kawan2 aku sebab hentikan conversation sedangkan aku boleh sembang macam2..Nak buat macam mana dengan lelaki sekelas aku pun tak cakap selagi lelaki tu tak mulakan. Macam mana pulak dengan orang yang tak kenal..Ye dak?? Aku tau korang tak setuju..Tapi tak apa la...

Terus terang aku cakap yang aku masih simpan lagi tiket flight tu tapi bukan yang ni la. Ni aku google. Yang real dah hilang tulisan. Malu nak captured..Haha..Diehard gila aku!!
Aku pernah cakap kat kawan aku yang aku akan buang tiket ni kalau aku jumpa dia balik dalam keadaan aku ingat dia, dia ingat aku..Haha..Gila kan?? Aku peduli apa bukan senang nak dapat pengalaman macam ni. Dalam drama je yang ada..Huhu.

Kalaulah the end of this love story macam ni kan best..I mean secara yang halal la..Haishhh..Minah berangan jugak aku ni. So kepada yang asyik tanya aku and skodeng sapa BF aku terutama Shira Nordin. Secara rasminya aku cakap yang aku ni single and tak ada niat nak couple2 pun walaupun korang asyik dengar scandal aku sana sini daripada Mieda. Tu scandal budak2 kelas yang buat tanpa izin aku..Hehehe

p/s: Apa yang aku cakap ni cerita betul. Tak ada tipu2. And one more thing..Flight tu ada 3 seat tapi seat sebelah aku tu still kosong sampai flight tu terjunam kat airport KL..Means that cuma aku dengan dia je..Best kan?? Aku nak tidur tak boleh and dia nak tidur pun tak boleh sebab masing2 cover..Haha..*Tak ada niat nak gedik or something else, cuma nk kongsi cerita di mana ramai gadis kat luar sana impikan menghadapi situasi macam ni...dan aku salah seorang yang beruntung...

*Thanks For Reading This Long Entry*

Monday, June 18, 2012

Short Holiday Again


A short holiday again!! Ooopppsss.. Lupa..Assalamualaikum..Biasalah tangan ni gatal nak menaip sampai lupa. Hari sabtu yang lepas aku pergi ke Perak. Pergi rumah pakcik aku sambil-sambil pergi kenduri kahwin anak kawan ayah aku kat Sungai Petani. Alang-alang cuti tiga hari sebab Israk & Mikraj aku pun pergi la melencong ke Perak. Tapi balik hari Ahad. Aku memang suka pergi bercuti dalam jangka masa yang singkat.Bak kata orang zaman sekarang "tangan di bahu mata ke atas". Eh betol ke. Kalau salah sori ek sebab tak biasa guna. Hehehe.

Gara-gara bos ayah aku dari KL nak datang sini sebab nak buat talk kat sekolah sains terpaksa lah family aku balik awal. Kalau tak memang hari Isnin baru aku balik.Bila dapat tahu yang ayah aku kena ambil bos dia kat airport hari isnin tengahari memang aku, mak aku dan adik aku mulut pot pet pot pet habis la. Yang dengarnya ayah aku. Tepat pada Father's Day. Kesian ayah aku sambut hari bapa dengan bebelan tiga beranak. Haha..
 
 
  Lebih kurang macam ni la gayanya. Tapi kita orang taklah over macam ni. Ni gambar hiasan semata-mata. Sebab takkan waktu membebel pun nak capture gambar. Ye dak?


Kalau aku ni ada duit memang beginilah caranya aku shopping. Haha..Tapi ala kadar je la ye memandangkan aku ni bukan anak tan sri mahupun anak jutawan. Aku cuma anak orang biasa saja. Haha. Mesti terpikir pehal la aku ni asyik update pasal shopping je. Nak tunjuk kaya ke shoppaholic ke..Suka hati korang nak buat andaian apa. Yang penting niat di hati ni betul. Aku cuma nak cerita yang aku dah shopping untuk raya. So, puasa nanti tak payah la nak berasak-asak dengan orang ramai nak berebut baju ke apa sebab takut tak ada saiz la, tak cantik la and for sure juga tak letih cuma aku akan letih sebab kena berjalan ke hulu dan ke hilir sebab nak cari baju untuk adik aku nanti. But at least aku  tak payah la keluar masuk fitting room sebab nak try baju kan? Cantik tak mind set aku. Haha.

Tahun ni aku letak target tak nak baju warna pink, purple and merah. Sebab apa? Sebab dalam almari aku dah banyak baju warna-warna macam tu. Feminin kan aku? Tapi bila aku pergi tempat baju girls semuanya warna tu je yang ada. Bila aku pegang yang berkenan warna purple. Mak aku pilih kat aku warna pink. Adik aku try pulak warna merah.Tak ada ke baju yang warna turquoise, kelabu tahi anjing, hijau lumut? * kalau ada kau nak beli ke fatin?* Akhirnya aku beli warna purple dengan pink. Once again add my clothes in purple and pink. Up until the time when I wanted to wear must be fed up with street clothes in the closet for all the same color.You also must have the same situation right..Haha.
 
p/s: ni entry sebelum nak tido sebab tak mengantok. Kepada yang tak nampak tulisan kecik tu alamatnya tak lama la tu. Siapkan wasiat ek. Haha..Gurau2 je ek. Jangan disimpan dalam hati.

Wednesday, June 13, 2012

Sale Oh Sale

Assalamualaikum...

Ok cakap pasal sale ni before the end of school holiday hari tu, ayah aku bawa aku and family pergi Penang walaupun bulan lepas dah pergi. Pada mulanya ayah aku nak pergi holiday jauh-jauh sikit. Tapi mak aku tak larat. Maklumlah baru balik umrah. Nak relaks gak. So pergi je Penang. Pergi hari sabtu pagi, ahad tu balik. Aku memang selalu bercuti macam ni. Short holiday. Hahaha.

Kalau pergi Penang, aku suka shopping (erti shopping bagi aku ialah jalan2 cuci mata, tak beli pun tak apa). I dont know why. Maybe the shopping mall extra large than mall in Perlis. The best in town that is THE STORE. Hehee. Kutuk nampak. Hajat nak beli barang-barang raya la sekali. WAH!! Kelas kau Fatin..Puasa belum dah prepare nak raya.

So jalan-jalan la kat Gurney Plaza dengan Queensbay. Aku ingat nak beli kasut sebab kasut-kasut aku semuanya dah mampos ditanam dalam tong sampah Kolej Kediaman 12 Universiti Malaya sebab semuanya rosak. 3 weeks before habis asasi aku terpaksa pinjam kasut kawan aku. Ye la masa itu emas. Takkan nak keluar pergi shopping plak sedangkan final exam sedang melambai-lambai kat aku.

Kat Queensbay, Vincci ada buat sale. Korang tau jenama Vincci? Kalau korang tau hebat la sebab aku dulu lalu depan kedai Vincci pun pandang sebelah mata kadang2 tak pandang langsung. Sebabnya jenama tu mahal sangat. TETAPI setelah mengenali seorang kawan di UM yang memang gilakan Vincci aku pun terikut-ikut melawat Vincci kat KL. Nama pun KL ada barang murah ke? Sekadar jenguk dan keluar. Orang kata berlagak diva. Masuk kedai buat macam orang kaya tapi keluar habuk pun tak ada.

Disebabkan kat Penang, aku tengok orang ramai serbu kedai Vincci, aku dengan mak aku pun masuk la. Saja buat2 kaya sikit. Orang pegang kasut kita pegang jugak. Pastu tengok la ada sorang berpasang-pasang kasut dia beli. Amboi!! Ni artis yang baru nak naik nama ke? Lepas tu mak aku pulak panggil.

Umi: Kak Fatin, ni pilih kasut. Lawa-lawa, nampak remaja sikit. Kata nak pakai saja2. Lenguh pakai
         wedges. (aku mengaku yang aku ni bukanlah feminin sangat, baru wedges dah lenguh. Orang  
         lain heel berinci-inci boleh buat lumba lari lagi.)
Me  : (dalam hati)..Green light nampak. Mata ni pun lenguh jugak asyik tengok kasut ja.
Umi: Ha! Pilih la. Fatin pilih satu, umi pilih satu. Adik dia tak mau.
Me  : Over ah! Tadi umi dah beli kasut. Hehehe.
Umi: Tadi kasut raya ni kasut tak berapa nak raya. 2 pasang kasut Rm 80. Kalau 1 Rm 50. Rugi.. So
         kenalah ambik satu.
Me  : Patutlah...




Ni lah kasut yang aku pilih. Mak aku warna putih. Design sama. Tak boleh la warna over2 nanti mak aku pulak yang nampak remaja. Biar aku je yang over sorang-sorang.

Akibat kejelesan yang makin memuncak, tembok keegoaan adik aku akhirnya pecah. Tiba-tiba nak jugak kasut. Mula2 eksyen tak mau. Takkan nak beli satu, kena lah beli lagi satu. So mak aku pun tawarkan kat aku suruh pilih lagi satu. Hati dah berteriak girang ni. Tapi disebabkan kesian kat adik aku, aku pun bagi can kat dia la sebab aku dah pun beli kasut. Kasut yang sepatutnya milik adik aku jadi milik aku sebab tak ada saiz dia. So bagi je la..Kesian walaupun hati ini tidak mengizinkan. Ayat melampau!

 Ni lah pilihan adik aku yang kedua. Warna sama dengan aku. Lepas je bayar, aku dengan adik aku terus buat kerja gila. Kami berdua memakai terus kasut tu. Dua2 warna oren konon nak tunjuk adik-beradik la. Aku pakai sebab lenguh gila. Macam nak cabut kejap kaki ni lepas tu sambung balik bila dah ok.

 Ha! Ni kasut aku yang aku mula-mula beli. Kasut ni la yang sepatutnya aku beli nak pakai terus. Lepas tu kasut raya beli nanti. Tak adalah aku kena pakai wedges je memanjang. Tapi apakan daya aku harus/wajib jadikan kasut ni kasut raya sebab dah beli pulak kasut. So apakan daya hasrat aku nak dapatkan kasut idaman aku untuk dipakaikan di pagi raya terpaksa dilupakan. Ye la tahun lepas aku tak shopping barang raya. Maklumlah berjauhan dari keluarga. Sebagai tebusan nak belilah tahun ni. Melepas jugak...Nasib badan...

Ok lah..Aku nak tido dulu. Mengantok...

p/s: patutlah kawan aku suka melawat Vincci. Kasut dalam bilik dia penuh. Hari ni warna ni, esok warna lain rupanya Vincci ni pemurah jugak. Bolehla merasa pakai kasut jenama International kadang-kadang.

Thursday, June 7, 2012

percubaan nak karang novel

Assalamualaikum wbt.
Korang mesti pelik kan apsal la aku letak gambar mata yang cantik lagi menarik.Haha..Aku pun tak tahu. Saja syok-syok. Actually aku tak tahu nak update apa. Tak ada benda menarik. Lagipun sekarang ni aku tengah sibuk. Bukan sibuk study ke apa. Tapi tengah sibuk nak try reka cerita. Boleh dikatakan novel gak la. Bukan niat nak jadi novelis ke apa tapi saja nak cuba mana la tahu sebenarnya aku ni ada bakat menulis. Ye la kat sekolah dulu aku boleh je buat karangan gempak-gempak sampai satu karangan boleh dapat 96/100 markah. Bukan niat nak riak ok. Tapi gempak karangan tak bermakna boleh jadi penulis.

Aku sebenarnya tak nak aku lupa dalam bidang penulisan ni. Ye la kadang-kadang tu nak eja something dalam bahasa melayu pun dah lupa. Bila tanya adik aku, dia gelak adalah. Maklumlah bila kita dah tinggalkan persekolahan memang macam ni. Tambah-tambah semua yang kita belajar sekarang ni dalam English. Aku sure korang pun jadi macam aku gak. Benda yang simple pun dah tak reti nak eja kan??? Jadi bila aku try untuk menulis boleh la aku ingat balik macam mana nak tulis dalam pengikat kata. Ayat seru. Konklusinya semua pasal Bahasa Melayu la..Hahaha.

Aku teringin jugak nak post kan hasil karya yang tak seberapa untuk korang baca and komen yang mana salah. Tapi aku malu sebab ni 1st try. Sebelum ni aku tak pernah buat kerja-kerja macam ni. Baca novel pun aku tak suka. Tapi semenjak masuk U ni, benda yang tak suka dan tak pernah buat dah jadi habit aku. Kalau tak buat jadi tak sah. Antaranya baca novel and dengar lagu guna earphone. Kalau dulu earphone pun aku letak rata-rata. Sekarang ni earphone hilang riuh satu rumah aku cari.
Novel pun sama. setiap kali pergi Popular mesti bawa balik novel. Pelik kan? Tapi benar..Haha.. Tu je yang aku nak cerita. Tak nak blog ni jadi kusam terpaksa cerita benda-benda yang tak ada kena mengena. Ok lah nak sambung menulis lagi. Lot of love...


Monday, June 4, 2012

resepi terakhir

Kita mulakan dengan Assalamualaikum wbt.....
Ni bukan nak over kononnya aku ni chef cuma nak cerita sikit yang azab aku di dapur dah berakhir. Bukan berakhir terus, makna berakhir bagi aku adalah mak aku akan mengambil alih tugas di dapur dan aku akan menjadi penolong je. Aku still kena tolong mak aku masak. So masakkannya akan jadi masakkan mak aku la bukan aku dah yang selama 2 minggu aku dok masak ni.

Masakkan di atas ni ialah daging sos tiram. Bahan utama dia mesti la sos tiram. Tapi sebagai anak melayu yang suka makan pedas aku masukkan lada hitam supaya ia menjadi pedas. 2 minggu aku dok masak memang adik aku selalu komplen la yang makanan semuanya pedas. Nasib la badan nak buat macam mana memang suka makan pedas.Hehee..Tapi you all jangan ikut aku plak. Makan pedas boleh tapi jangan kerap sangat nanti kena apendiks. Siapa yang susah? Semua orang yang susah termasuk diri sendiri yang terpaksa tanggung kesakitan.


Ni bahan2nya seperti biasa la...
Rasanya tak perlulah aku explain kot sebab gambar dah ada sudah terang lagi bersuluh. Yang macam serbuk tu lada hitam yang ditumbuk halus. Aku guna satu sudu makan je. Korang kalau nak pedas boleh je kalau nak bubuh sekilo, dua kilo, tiga kilo, berkilo-kilo. Tak ada masalah pun. Hahaaha.

Daging jangan dilupakan. Kang tak pasal2 dah ready semua dalam kuali daging tak hiris lagi. Makan la lada hitam tu je..Hek3..

Sos tiram wajib digunakan. Nama pun daging sos tiram. Kalau guna sos tiram jangan letak garam bayak sangat ek sebab sos tiram pun dah masin nanti darah tinggi plak. Masak pun kena berpada-pada gak. Huhuhu.

Macam biasa bab2 mengubah ni 1. Aku guna kicap manis yang sepatutnya kena guna kicap pekat. Kicap pekat tak ada kat rumah aku so takkan aku nak start kereta keluar pergi beli plak. Semata-mata kicap pekat je. Ha! Memasak pun kena kreatif jugak jangan ingat seni lukis je.


Last sekali masukkan semua dalam kuali..Rasanya tak payah la aku cerita over2 sebab aku buat blog ni bukan untuk jadi online chef..Haha..

So dengan ini aku melepaskan takhta chef di dapur kepada tuan empunya badan iaitu mak aku memandang dia dah nak balik rumah..Yeay! Maka dengan ini turun la jawatan aku sebagai pembantu je.Huhuhu..Boleh la aku berbangga dengan mak aku nanti akhirnya aku boleh tunjuk bakat memasak aku.Lepas ni tak ada la cerita masakkan lagi....Haha

p/s:kalau korang nak try boleh je. Tak kena bayar apa2 pun. Sharing is caring....

Sunday, June 3, 2012

penangan masterchef

Assalamualaikum wbt..
Ok dah baca tajuk di atas? So ada kena mengena la dengan tajuk kan.Aku suka tengok Masterchef ni dari dulu lagi. Tapi tak boleh tengok full la sebab duduk kat kolej.Terbatas sikit.Balik2 tahu je Ezani yang menang.Apa lagi mak aku pun puji2 la. Maklumlah Dr gigi pandai memasak. Bukan setakat pandai je kat dapur pun excellence.

Kalau aku, nak masuk dapur pun malas bak kata mak aku. Padahal aku suka je memasak. SERIUS aku cakap cuma aku tak suka orang merasa dan komplen.Haahaha.So memandangkan parent aku tak ada kat umah aku pun tunjuklah bakat memasak aku. Yang makan pun adik aku.Dia komplen pun aku peduli apa dia pun bukannya reti masak.Hahaah.

Selama 2 minggu mak aku tak ada kat umah memang dapur tu berasap la. Setiap kali orang call aku mesti tanya macam ni:

Caller: Makan kat rumah macam mana???Beli kat mana???Dekat2 rumah ada orang jual tak???
Me     : Tak la. Masak je. Umi dah beli lauk Fatin masak je la.
Caller :Hahaha. Boleh ke masak?
Me     :Boleh la setakat nak makan.....(dalam hati dah berasap..hehe)

Bukan seorang tau. Banyak la. Tapi tak apa sebab ye la budak yang baru umur 19 di zaman moden ni kebanyakkan better beli kat luar je. Memang aku mengaku kadang2 aku fikir jugak macam tu. Kereta ada start je pergi beli. Kan mudah...Tapi disebabkan mak aku cabar aku masak apa lagi masak la.

Tapi mak aku selalu bising macam ni:

Umi: Umi dulu umur 19 dah orang masuk meminang dah. Masak ni celah gigi. Anak umi ni masuk
          dapur pun nak kena "jemput".
Me  :Hahahaha...Eeeeeiiiii..Gatal nak kawin. Tak malu.
Umi : Umi cakap yang betul.

Memang aku mengaku mak aku ni HOT kot dulu kat kampung (dengar dari nenek2 sedara aku la) sama lah macam ayah aku. HOT + HOT=KEBABOOMMM. Tapi kawin di usia yang lanjut sebab tu la kawan2 ayah aku dah ada cucu yang ayah aku anak sulung baru nak masuk U..Haha

(Keluar tajuk kejap)

Ha! Hari ni aku masak western plak. Spaggeti!!!My favourite!!Mesti korang cakap dalam hati "alah spaggeti je pun over lebih".Tapi aku buat cara sendiri. Biasalah Masterchef pun diorang ubah2 resepi. Aku pun nak kreatif gak.Hehe.

Bahan2nya:

1) 2 biji tomato
2) 7 biji cili padi ( nak bagi pedas sebab aku suka pedas)
3) 1 1/2 labu bawang besar
4) sedikit daging yang dicincang halus (malas nak beli daging cincang)
5) sosej dan bebola ikan
6) 2 ulas bawang putih
dan jangan dilupakan.....

 Sos prego la.Korang ingat aku larat nak buat tomato pes sendiri. Yang senang kan ada.Sori kalau gambar terbalik.Malas nak edit.Huhuhu.


Ni la hasilnya.Sedap tak? Kalau tak sedap pun ada aku kisah korang bukan rasa pun.Hehehe. Sedap tak sedap lain kira asalkan masuk perut, kenyang, buuurrrpppp, Alhamdulillah...

Itu je la..Jangan lupa saksikan Masterchef Selebriti. Dr Faiz dengan Salamiah Hassan dah terkeluar.

p/s: terima kasih kerana membaca entry yang panjang lebar ni..:-)

Friday, June 1, 2012

starting to love twitter


Assalamualaikum wbt...Mesti korang pikir pehal dengan aku ni letak gambar yang tak ada kena mengena dengan tajuk kan.?? Haaa!!! Jangan tertipu ada kena mengena sebenarnya..Wait a moment. Just read my entry then you will know..HAHAHA(an evil laugh)

Before, i dont know what is the interesting stuff that attract people in using twitter rather than facebook. Artist also recommended in using twitter. The reason is they will get closer to their fans. Just like me, a modern girl that always being in front of the laptop almost everyday with the cyber world of course i have a twitter account. I dont remember when i created this account. But i dont active at all in twitter. Cuba teka berapa ramai followers yang aku ada??? LIMA je tau..Banyak tak?Nak gelak la tu..

Semua orang cakap twitter ni lagi best dari facebook. Aku pun tak tahu la sebabnya. Mungkin pendapat masing2. Everybody have different perception. For me FB is quite interesting rather that twitter. Mana taknya aku je dok follow artis sampai berpuluh-puluh tapi ada artis follow balik. Cuba korang cakap ada?? Tak ada kan. Tapi aku ada......Ha! Tu la sebab aku dah mula suka twitter. Hahaha..PELIK TAPI BENAR. Nak tahu siapa?

Taaaarrrraaaa!!!Tapi bukan Diana Amir tu tau. Tu yang lelaki tu nama dia Amran Ismail. Pelakon baru lagi. Dia ni berlakon "CINTA BUAT EMELDA". Dari cerita tu la aku kenal dia. Tapi kesian la kat aku sebab dia tak kenal aku. Hahaha..Aku suka tengok dia berlakon bila marah semangat sungguh. Korang takkan tak tahu. Mesti korang tengok kan cerita ni. Meletop2 orang dok jaja sana sini.



Bukan senang nak artis follow ni. Ha! Macam mana aku leh difollow??Sini2 aku cerita.Dulu dia ada tweet kalau siapa2 dapat describe watak Emeriz(dalam CBE) dalam satu perkataan dengan interesting he will follow back.Tapi aku tak dapat.Hanya beberapa orang je yang dapat.But today once again he offered his fans by following his friend's blog by using twitter and google account then he will follow. Memandangkan aku memang expert bab2 blog ni apa lagi peluang jangan ditolak..Haha..So dia pun follow. Semua tweet2 aku dia retweet. Best tak? Mestila kan..Jangan jeles.

 Kat kolej dulu kawan2 aku semua berlawan nak RT dari artis. Aku rilek je sebab aku tak minat twitter but now bukan setakat RT je jadi follower aku terus. Amacam??Ada berani??Aku ada kau ada??Haha..Kepada yang obses nak dapatkan RT dari artis tu cool je ek macam aku. Kang dah dapat!!

 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt