Wednesday, October 31, 2012

Vlogging And Blogging. Which One Is Better?

Assalamualaikum WBT....
Apa tu vlogger??Apa tu blogger?? Ramai yang keliru but its okay. Tak masuk UPSR,PMR, SPM, STPM, exam SEMESTER pun dijamin tak masuk..

APA ITU VLOGGER???
Vlogger tu adalah orang yang suka buat video. Ala-ala Matlutfi, Anwar Hadi dan Maria Elena.


APA ITU BLOGGER???
Blogger tu plak adalah pemilik blog yang mempunyai blog sendiri. Contoh, Fatin Liyana, Hanis Zalikha dan Irine Nadia Marcello.


BEST TAK VLOG???
Depends pada individu. Bagi yang malas nak menulis atau menaip diorang prefer vlog. Korang perlu sampaikan everything melalui lisan.

BEST TAK BLOG???
Memandangkan aku sendiri ada blog of course la best. Sebab tak perlu beraksi depan kamera. Tak perlu pakai cantik-cantik. Tak perlu make-up2. Pakai baju tido pun boleh tulis blog.

KEBURUKKAN VLOG???
Eeeemmmm...Ntah...Mungkin orang akan label sebagai GEDIK, POYO, OVER atau BAJET.

KEBURUKKAN BLOG???
Penyampaian kepada orang ramai MUNGKIN disalah tafsir. Lain yang nak disampaikan, lain pulak yang orang faham. Kemudian kecoh satu Malaysia.

KEBAIKKAN VLOG???
Penyampaian lebih teratur. Lebih faham. Lebih teliti.

KEBAIKKAN BLOG???
Menjana minda ke arah Bahasa Melayu yang betol....KOT..:P

BANYAK TAK MASA DIGUNAKAN UNTUK VLOGGING???
Sebagai yang tak pernah ber-vlogging, aku tak sure tapi rasanya banyak masa diperlukan untuk buat video. (Dari apa yang aku tengok melalui video Matlutfi)

BANYAK TAK MASA DIGUNAKAN UNTUK BLOGGING???
Kalau korang dah tau apa yang nak ditulis, jawapannya sekejap je. Tapi kalau korang baru nak cari idea nak menulis agak lama la masa korang perlukan untuk siapkan satu entry.


MANA LEBIH FAMOUS??? VLOGGER ATAU BLOGGER???
Dua-dua boleh jadi famous kalau betul pada tempat dan waktu. Sebagai bukti siapa tak kenal Matlutfi, Anwar Hadi, Maria Elena, Fatin Liyana, Hanis Zalikha dan Irine Nadia Marcello. Kecuali orang yang memang tak berkecimpung dalam dunia alam maya la...




Itu je yang boleh aku explain. Ringkas dan tak terlalu padat and for sure korang faham kan sebab bahasa melayu kot. CINTAILAH BAHASA KITA!!!* tetiba je*



Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

30 comments :

yaya ade said...

ohh baru sy tau. hehe.

Haruno Hana 하나 said...

Mat Luthfi!

bergantung pada minat n self-confidence gak nak jadi vlogger ni ^^ yang penting tak kisah blogger atau vlogger, kena sama2 sampaikan mesej yg menarik dan bagus :)

fatin aziz said...

hehe..just sharing..:)

fatin aziz said...

yang penting maklumat yg dismpaikan tu betul dan tak berbau caci maki..hehe

Hnahdy said...

hana suka blog..:)

cikmisi leen said...

a'ah .. stuju 100% .. hehe ~ tp lgi prefer blog .. hehe~ :D ..dapat kenal2 rakan di dunia maya ..

Khalilah MNor said...

sy suka blogging... tp suka jugak tgok para vloggers jugak! betul ke istilah tu? ;P

fatin aziz said...

same with me!!!

fatin aziz said...

hehe..blog senang plus bleh decorate.. :P

fatin aziz said...

btol la tu :P

Kumbang Jingga said...

sy suka blogging, youtubing dan facebooing kihkihkih

potia casadelarossa said...

info menarik.. sebelum ni ta tau pon apa itu vlog... thanks ya

fatin aziz said...

haha..sya suka blogging, facebooking dan twittering..

fatin aziz said...

thanks..hanya berkongsi :)

MéuzAngelo™ XXIII said...

aku lebih prefer blog.. vlog ni kalau tak reti nak menyampaikannye tak guna jugak.. makin worst nnt.. lgpun vlog ni mcm tak menentu musim kat malaysia ni.. rmai yg cuba tapi takleh buat dgn baik.. pastu give up.. [link blog saya]

fatin aziz said...

vlog ni susah sebenarnya..hanya org tertentu je mampu buat dgn baik. kalau buat x kna cara mcm2 cacian org bagi :)

Nik Muhammad Jameel said...

actually,, kedua-duanya sy suka... hehehe
cume x der equipment nak buat vlogging..
tapi hakikatnya buat vlog memang susah sikit,, macam Fatin Aziz cakap lar...

Cik Fie said...

Wah ! Entri Yang Menarik (◕‿◕✿)

Jom Follow Blog Ni (!) Sekaligus , Baca/Komen Entri Misteri : Pocong Pandai Nyanyi Lagu Kosong Najwa Latif Ni Kalau Sudi :)

http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/10/misteri-pocong-pandai-nyanyi-lagu.html

fatin aziz said...

hehe..thanx for reading..tapi klau ada kesungguhan troskan je..mna tau klau bleh jadi mcm matluthfi..hehe

fatin aziz said...

thanks..keep following me!!!

Nizam Ijam said...

semua yang glemer2 kat atas tu :)

saya dah update
selamat hari raya aidiladha :)

fatin aziz said...

selamat hari raya :)

muhammad naim Abdullah said...

dunia maju sekarang banyak mahu jadi vblog. namun batas-batas aurat(wanita) tak jaga. Batasan Agama terus di abaikan..

maaf ayat pedas! haha

http://pemudattbc.blogspot.com/2012/11/kita-menipu-kalau-senyum.html

fatin aziz said...

kalau bleh tgok dua2 belah pihak ye..jgn pndang sebelah pihak je.. :)

hafsath said...

nice

Fendy said...

orang yg xde blog pon tau blogger terkenal ni...hehe

fatin aziz said...

thanx.. keep following me.. :)

fatin aziz said...

mak saya xtau pun..hehe :P

Emas Putih said...

hehehe nice entry.. tapi mostly ska kepada blog kan?

fatin aziz said...

mestilah..ada blog mestilah suka blog..hehe

 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt