Tuesday, December 24, 2013

Serius Ke Sakit

Assalamualaikum..

Sekarang ni selalu sangat main cak-cak kat blog ni. Nak update satu-satu entry pun kena fikir dulu banyak benda. Masa, hari, kelapangan, nak buat entry panjang ke pendek ke. Kalau panjang postpone dulu kalau pendek cari masa yang betul-betul lapang. Kalau setakat lapang sejam dua baik lupakan. Huhuhu


Sebab tu la banyak entry tergendala. Winter in Melbourne tak habis lagi. Terbaru pasal Phuket dengan Krabi menanti pulak. Maklumlah aku memang suka cerita tempat-tempat menarik. Dulu-dulu zaman batu dulu aku tak pernah merasa pergi jalan-jalan obersea ni. Tapi suka baca dan tengok gambar. Bila aku dah berpeluang ni so aku pun share la dengan orang ramai. At least yang bakal-bakal akan pergi boleh tahu sikit kan tempat-tempat mana menarik. Yang dah pergi boleh kongsi-kongsi pengalaman.




23/12/2013
Phuket, Thailand

Will be published soon


So untuk nampak berkaitnya entry aku dengan tajuk yang diberi ni, sebenarnya aku tengah rasa macam gigi geraham bongsu baru nak tumbuh.

Balik je dari Thailand semalam, bangun tido, once nak nganga makan nasi aku rasa macam tak boleh nak nganga sampai habis. Separuh je boleh. Makan ayu-ayu je. Macam nak taknak je makan.Sejibik sejiban macam pengantin perempuan makan kat meja beradab. Buka mulut pun cukup-cukup untuk sudu je masuk. Peha ayam tak boleh dah. Main cubit-cubit je kalau nak makan.


Balik rumah, check tengok macam ada gigi baru nak tumbuh. Dengar kata sakit tahap petala langit. Serius ke? Kalau serius macam mana aku nak hadap final minggu depan ni? Bukan seminggu, bukan dua minggu tapi TIGA MINGGU!!!


Korang dan korang dan korang dan korang yang tengah baca tu, ha engko leww!!! Share some experience sikit kalau pernah terjadi. Share la petua-petua sikit ye. Dan nak tanya memang gigi geraham bongsu ni WAJIB cabut ke? 




Saya yang menulis..
p/s: jangan tegur tudung senget benget. first trial tudung bawal jadi shawl

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Friday, December 13, 2013

Masak Suka Hati

Assalamualaikum


Hidup ni perlu untuk cuba benda baru. Tak kiralah dalam apapun. Baru best hidup ni kan. Bosan sangat asyik makan meggi je kat hostel so balik rumah kita makan meggi jugak tapi olah sikit la kan. Kalau kat hostel meggi rendam air panas je. Sampai kembang pipi, anak-anak tekak, nak habiskan meggi .Sedap tak sedap feduliks la yang penting perut kenyang poket tebal. JIMAT!!!




Masak meggi guna dapur memang best sebab boleh letak bahan-bahan lain. Ayam, udang dan segala-galanya. Cili padi wajib baling dalam periuk kalau tak pedas bukan orang melayu la boh. Makan meggi ni jemu sebenarnya tapi kalau kita buat kuah sendiri tanpa guna perencah sedap pulak sebenarnya.


Mula-mula cari pes tomyam tak jumpa. Niat nak buat tomyam sendiri. Cari serai pulak dalam peti tapi kering je. Cari daun limau purut memang takde la sebab ada kat pokok luar rumah. Nak ambik dah malam. Taknak ambik, tomyam tak sedap. Akhirnya tak ambik. Mana tau tetiba keluar ada orang kejar ke agak-agak sempat tak nak lari masuk rumah?


Jadi bayangkan tomyam tanpa serai, daun limau purut dan pes tomyam. Jadi ke??



Nampak pucat tapi rasa tu ada. Pes tomyam aku ambik yang dah disediakan dalam paket meggi tu. Terdesak sangat!!! Semua dah ready last-last pes tomyam takde mau tak hangin. Air dah rebus, udang  ayam dah sedia,tomato dah potong....bla bla bla.. 

Makanan orang bujang macam ni la ye. Malam-malam makan benda panas ditambah pedas. Sohseh sohseh air hingus keluar tapi TERBAIK..

Abah: Hello, tengah buat apa ni??

Me: Tengah tengok tv.

Abah: Dah makan??

Me: Dah.. Tadi..

Abah: Makan apa??

Me: Makan nasi goreng..

Abah: Masak sendiri ke??

Me: Yela. masak sendiri..

Abah: hahahahahaha.. (dengar gelak kat phone)


Kemon la abah your princess dah besar ok. Setakat nasi goreng ni celah gigi je. Walaupun tak sedap, rupa nasi goreng tu tetap ada. wakakaka


SEKIAN

p/s: Tajuk masak suka hati. Mana tak suka hati kalau bahan takde pun aku redah jugak. Nasib sedap!!! Masuk kereta bawa sendiri...

Lots Of Luv,
Fatin Aziz..

Friday, December 6, 2013

Tak Pandai Masak Tapi Rajin Masuk Dapur

Assalamualaikum


Kalau mak-mak atau makcik-makcik mesti diorang cakap macam ni " takpe kalau tak pandai masak asalkan rajin masuk dapur." Jadi anak perempuan ni stress kot sebab asyik kena push masuk dapur. Itu yang ummi aku tengah lakukan, Walau bagaimanapun ( penanda wacana uolls) dapat anak yang ketegaq macam aku perlukan effort yang lebih ye ummi..Hahahaha


Ummi: Ummi dulu kalau umur dah 20 dah boleh masak macam-macam dah. Anak ummi ni masak nasi pun kadang-kadang lembik.

Me: Alah relak la.. Baru 20. Nanti-nanti belajar la.. :P

Ummi: Nanti kawen macam mana la..

Me: Ala nanti kawen belajar la..Hehehe


Btw aku memang rajin masuk dapur. Setiap hari berkali-kali  aku masuk dapur. Basuh pinggan, minum air, makan nasi, pergi toilet, mandi 3 kali sehari tu tak termasuk melabur "saham" lagi, tu dikira masuk dapur jugak kan. 


So taaarrraaaaa...


Chicken Grill
Dengar macam hebat tapi kalau translate ayam bakar jerrr


Family tinggalkan aku kat rumah sorang-sorang mestilah kena masak sendiri kalau taknak kebulur. Makan malam kita masak simple-simple je. Takkan nak masak gulai pulak kan. Karang masak gulai jadi sup pulak kan Wakakaka



Style aku masak ni senang je. Campak apa yang ada kat dapur. Rasa macam ok jer aku masukkan. Takde nak tengok kat  buku satu persatu. Kalau yang complicated memang aku tengok buku tapi bahan yang aku masukkan tetap suka hati aku. Pastu bila rasa pelik mula aku salahkan buku masakan tu. Kesian siapa yang menulis buku tu. Terima la kritikan aku

Ayam ni aku perap dengan sos tiram,lada hitam, bawang putih. Tu je. Simple. Tak payah nak start kereta beli sos lada hitam ke, barbeque ke nak buat perapan. Guna je yang ada kat umah. Minyak tak habis masa pun jimat maruah pun selamat. Ye la anak dara keluar malam-malam sorang-sorang. Tak selamat kan.



Then bakar je la. Jangan gelak guling-guling golek-golek tengok ubi kentang tu. Ubi kentang tu memang nampak macam hangit kat luar tapi fully cooked. Takde rasa hangit ke apa semua. Perfect taste la. Sebelum aku bakar ubi kentang tu aku letak lada hitam sikit. Kalau masakan tak pedas tak kawwww!!!

Nak guna aluminium foil balut-balut apa semua pun boleh tapi aku ni pemalas sikit. Basuh bersih-bersih, tabur lada hitam, bakar. Easy kan. Budak engineering ni memang kalau dapat jalan yang mudah lagi dia suka. FAKTA!!!


  
Orang yang selalu lawat blog aku mesti akan cakap aku ni memang suka makan western ke? Dulu masak chicken grill jugak. Lepas tu mashed potato. So nah...Nasi goreng. Siapa cakap aku tak reti masak makanan kampung?? Kalau lapar, semua boleh jadi. Wakakaka.

Ni nasi goreng sardin. Bagi yang pernah dengar bagos. Kalau yang tak pernah (macam kawan aku) dengar la sekarang. Buka-buka kabinet nampak sardin. Buka peti nampak nasi maka bergabunglah mereka. Sebenarnya aku pun tak pernah dengar dulu. Tapi ummi aku ni memang suka try and test. Jadi dah biasa makan so aku try la pulak sebab senang yo..


S: Untungla awak pandai jugak masak. Saya tak pandai. Kalau boleh saya nak belajar masak paling-paling pun nasi goreng je.

Me: Pastu nanti nak kawen masak nasi goreng je??

S: takpe la. Isnin nasi goreng kampung. Selasa nasi goreng cina. Rabu nasi goreng pattaya. Khamis nasi goreng cili padi dan seterusnya ulang-ulang sampai suami saya akan cakap "hari ni nak masak nasi goreng apa pulak"??

Me: Hahahaha



Bukan aku yang masak tapi next mission. Fries tu senang! Coleslaw tu simple! Ayam tu goreng je! Sos black pepper yang kaw-kaw tu kena buat research. Hahaha

Chicken chop ni aku makan RM8.90 dan thumbs up!! Sedap gilooss..


p/s: Rushing sidai baju pulak. Full Housewife untuk 24 jam ni. Tak pandai masak dan tak rajin masuk dapur tu akulah..Hehehe..Tapi sekali masuk dapur, semua bahan aku nak guna, daging,ayam, sotong semua aku nak rembat kauuuu...


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Friday, November 29, 2013

Siapa Cakap Cari Kawan Baik Tu Mudah?

Assalamualaikum..

Yes Im still here. Final sebulan je lagi sebab tu jarang drop kat sini sebab busy yang amat dengan mini project, assignment dan test. Everytime kitaorang sibuk dengan semua benda ni, for sure sorang dari geng-geng propa which is selalu buat drama sendiri mesti akan jerit..

"AARrrrrrggGGGhhhh..Stress giler!!!Aku taknak belajar dah. Nak stop dan nak kawen."

Ayat ni dah normal dah. Setiap kali stress je sebut pasal nak berhenti belajar dan kawen. Maybe orang tengah nak up sekarang ni. Gadis-gadis 20-an, takde benda nak jadikan topic atau untuk release stress macam ni la jadinya.


So point yang aku nak kongsi kat sini, semua orang konfem akan cakap yang diorang nak cari pasangan hidup yang betul-betul faham dengan diri kita. Cari suami/isteri bukan senang sebab kita nak hidup lama dengan pasangan. Tetapi cari kawan senang ke???


Berkawan biar beribu, bercinta biar satu.


That's right!! Cari kawan pun susah. Kalau cari pasangan nak cari yang boleh terima baik dan buruk kita. Samalah jugak dengan cari kawan. Wajib terima baik dan buruk kita. Supaya yang baik, kita kongsikan yang buruk kita sama-sama tutupkan aib tu. Dalam dunia ni kita perlukan kawan. Berkawan biar beribu tak bermaksud sekarang kita berkawan dengan si polan, esok lusa kita cari orang lain dan tinggalkan dia. Berkawan dengan ramai orang bukan tujuan untuk bila nampak keburukkan seseorang terus kita tinggalkan dia dan cari orang lain tapi hanyalah untuk tambahkan pendapat dan yang paling penting happening. Best ke kalau ada kawan seorang je? Tak best tau sebab tak boleh jerit ramai-ramai bila ada hot story, tak boleh berdrama lebih-lebih bila kawan kita tengah gembira.


Contohnya, kalau kita dah lama berkawan dan dah tau perangai depan belakang, tiba-tiba ada perkara yang boleh terasa hati tu senyap-senyapkan je la. Tak payah la kita nak bising-bising. Normal la kalau setakat terasa sikit-sikit tu. Benda yang kecik tak payah besar-besarkan. Berkawan ni kalau bab-bab terasa ni biasalah, tak pernah lari dari kehidupan. Sebab tu aku cakap "boleh terima baik dan buruk". Kalau kita dah nampak kawan kita ni jenis yang baik, kalau setakat ada benda-benda buruk yang keluar dari diri dia tu butakan la mata kita tu. Anggap semua tu tak jadi. Mungkin kekhilafan dari diri empunya badan. Tapi kalau dah selalu menyakitkan hati, cari pasal sesuka hati, kacau hidup peribadi, family apa semua better cari kawan lain la. Hidup tenang, hati pun gembira!!!


Berkawan ni harus ada give and take. Siapa cakap pasangan suami isteri je perlu give and take? Berkawan pun. Kalau berkahwin kita nak kekal sampai jannah. Berkawan tak nak ke? Nak kekal sampai form 5 je lepas tu putuskan je. Nak kekal sampai universiti je, habis belajar cari kawan lain. Nak kekal sampai sebelum berkahwin, dah kawen taknak jumpa dah dengan kawan lama. Kadang-kadang bila kawan belanja teh ais ke, karipap ke tak salah pun kan kalau kita pun belanja jugak even benda tu tak mahal. Belanja tu tak semestinya Secret Recipe, KFC atau McDonalds, yang penting dia memberi kita menerima dan kita memberi dia menerima. Happy kan macam tu. Kalau menganggap barangan mahal baru belanja,maksudnya kita berkawan bukan sebab nilai persahabatan, tapi mengambil kesempatan!


Kawan yang baik akan selalu berada di waktu susah dan senang.
Kawan yang baik akan sentiasa menjaga aib kawannya.
Kawan yang baik akan sentiasa menyokong apa sahaja yang kawannya lakukan.
Kawan yang baik akan sentiasa akan berada disisi kawannya sehingga orang sekeliling akan tertanya-tanya sekiranya tidak melihat salah seorang dari kalian.
Kawan yang baik akan terima apa adanya tidak kira miskin mahupun kaya atau bijak mahupun kurang bijak.
Kawan yang baik akan saling melengkapi antara satu sama lain. Yang bijak ajar yang lemah. Yang berkemampuan bantu yang susah. 


Sekiranya ada kawan-kawan korang yang macam ni jagalah ukhwah tu sebaik mungkin. Sehingga ke syurga. Nilai kekeluargaan tiada galang ganti. Nilai persahabatan yang kukuh juga tiada galang ganti. Jangan sampai salah seorang dari sahabat kita pergi meninggalkan kita baru kita tahu yang sahabat kita jauh lebih baik dari sahabat yang kita terkejar-kejar nak berkawan.


Lots Of Love,
Fatin Aziz...

Saturday, November 16, 2013

Gelang Percuma Dari Fatyyn Shopaholic

Assalamualaikum...


"Dah lama usha gelang kat Fatyyn Shopaholic tu tapi takde duit nak beli..."


Sesiapa yang rasa dia macam tu boleh la ye join satu contest yang dianjurkan oleh seorang blogger ni.  Aku ni salah seorang sponsor. Orang tahap kemalasan setaraf  dewa ni memang malas nak anjurkan contest. Banyak benda nak kena handle. Join contest pun aku malas sebab nak kena alert. Takut menang tapi terlepas hadiah kat orang lain sebab tak alert kan. Rugi dah tu. Pernah je aku menang contest dapat RM20 tapi aku tak alert so terlepas. Sayang kan...


Kalau korang semua ni yang rajin join contest boleh la klik link ni ye...


Aku malas nak tetapkan gelang mana pemenang bakal menang. So aku pun biar pemenang yang pilih hadiah tu sendiri. Ikut citarasa. Warna apa, design mana semua ikut citarasa pemenang. Best kan. Ada tak blogger yang buat macam tu? Aku je buat macam tu. Semuanya sebab malas. Hahahahaha




 Pilihan sendiri. Banyak lagi design yang ada. Nak tau lebih lanjut silalah join contest tu ye. Ada rezeki dapatlah satu. Takde rezeki pm Fatyyn Shopaholic Shoppe dan beli satu. Hehehe..


p/s: Sekiranya perlukan sponsor boleh pm aku sendiri atau pm page Fatyyn Shopaholic Shoppe. Kita discuss. Ecehhhh...

Lot Of Love,
Fatin Aziz...

Thursday, November 7, 2013

Percutian Singkat

Assalamualaikum..


Mood tengah midterm tapi gatal miang keladi ulat bulu lagi nak menaip buat entry dengan gagah perkasa supaya pembaca tegar yang memang tak tegar takkan lari mencari port lain untuk bertenggek. Alasannya aku dah bersara jadi blogger sebab dah tak nampak cahaya yang aku akan publish entry baru.Sumbat tisu kat hidung gara-gara taknak hingus keluar laju je macam paip bocor. Waktu ni jugak la nak demam, selsema, batuk. Pakej!! Syabas betey!!! Kalau boleh taknak sebarang gangguan semasa menaip sebab aku nak cepat-cepat tido. Nak kejar mimpi dengan Mr Arrogant aku! Nanti terlambat, aku pulak yang menyesal bagai bini hilang suami bila bangun pagi esok mimpi tak sempat nak sampai ke ending.


Last week hari sabtu memang bercadang nak gi Kuala Lumpur sebab abah yang peminat tegar Red Warriors nak tengok bola. Tapi apakan daya tiket dah habis. Jadi nak memujuk pwincess-pwincess yang dua orang ni excited nak pergi KL digantikan dengan Langkawi. Macam bosan jeww. Macam boring jew. Macam hampeh jew. Macam nak bagi penampo jeww kat diri sendiri pulak dok cakap macam tu. :P



Dia ni suka sangat buat muka pelik-pelik everytime nak snap gambar dia. Tak ubah macam kakak dia. Siapakah???



Muka bosan dalam feri. Kalau dah beribu-riban kali pergi Langkawi wajarlah tak rasa apa-apa kan? Tambah-tambah bila si abah ni selalu je pergi Langkawi atas urusan kerja. Pwincess-pwincess ni hanya jadi secretary tak berbayar je. Ikut bontot abah diorang melainkan masuk toilet la.



Kata bosan tapi senyum meleret. Acaner??
Bergambo ni haruslah fake sikit. Kalau tak, macam mana nak terhasilnya gambar-gambar cantik menawan sebegini. Menangis semua photographer tak dapat cari makan lepas ni. Said no to DSLR!!! Guna kamera phone yang cikai pun boleh jadi cantik!


Me: Adik, memandangkan purse tengah tebal apa kata adik belanja kak fatin Baskin Robin.

Adik: Tak bawa purse.

Me: Tapi adik bawa duit kan

Adik: Abah, kak fatin suruh belanja aiskrim.

Me: Taknak aiskrim, KFC pun jadi la. Nak try yang baru.

Adik: Abah, kak fatin suruh belanja KFC.



Taarrraaa!!!!
KFC jeti point Langkawi



Hari kedua nak kelainan pulak kannnn.
Jom pekena masakan Siam pulak. Tinggal kat hujung-hujung negeri ni memang dah biasa makan-makan masakan Siam. Siapa yang datang Perlis roger aku untuk info masakan Thailand yang sedap fuhhh terangkat sampai peluh merecik! Baju tak basah, dahi tak berpeluh, airmata tak keluar, bibir tak merah, bukan pure masakan Siam la gamaknya tu.


Wan Thai Restaurant, Langkawi.
Umi, abah, Izyan berair-air mata sampai boleh cukupkan takungan air mandi kat rumah yang aku pulak selamba lembu je tanya "pedas ke?". Lidah aku ni dah kebal ke memang makanan takde lah pedas mana tapi diorang tu je yang over nak berdrama dengan aku. Kalau abah cakap pedas memang pedas la jawabnye. Kena jumpa doktor agaknya aku ni.




Lepas makan, check in hotel. Perangai abah aku ni pelik sikit. Kalau bercuti mana-mana je dia suka pindah randah hotel. Seminggu aku pergi Sabah, 3 hotel aku duduk. Kat sini pulak 2 buah hotel hanya untuk 3 hari 2 malam. Satu malam di Myhotel satu malam lagi di Baron. 




Lembab tahap datuk kepada datuk ulat gonggok pengurusan hotel ni. snap la gambar dulu untuk mengisi masa lapang. Check in hotel pun lambat. Nak bagi duit pun lambat. Setengah jam jugaklah nak dapatkan kunci tu. Aku ni dah la tak sabar nak golek-golek atas katil empuk ni bagaikan pwincess Snow White.Close up gambar ni sebab nak tengok nampak tak mascara yang aku pakai. Hewhewhew. Taknak tebal-tebal macam Che Ta pulak. Abaikan muka berminyak. Memang tak boleh nak ubah dah.. T_T




Esokkan sebelum balik, breakfast roti canai dulu. Teman umi shopping pulak. Umi dengan shopping ibarat isi dengan kuku. Wajib bersama kemana jua. Tak larat beli pinggan mangkuk, beli cadar pulak dua tiga set. Mujurlah Al-Ikhsan takde buat sale. Kalau tak, aku dengan Izyan akan tarik tangan, kaki, baju, seluar abah masuk boleh beli sepasang kasut ke, beg ke, baju dua tiga helai, jadilah kan. Baru boleh balik dengan hati yang tenang dan puas.


Actually aku pergi Langkawi ni bukanlah bercuti sangat pun. Saja je ikut abah aku kerja. Aku dah cakap kan yang aku ni secretary tak bergaji aka paparazzi umi aku. Secretary original tinggal kat pejabat. Secretary otak biul lagi sewel ditambah senget ni je yang ikut. Baru direstui MEM besar.

SEKIAN


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Saturday, November 2, 2013

Cermin Mata Trend Sekarang

Assalamualaikum....


Zaman sekarang ni jangan kata "tidak" "tak sesuai" "hodoh" atau "jelik" sebab itu dinamakna fesyen. Kalau kita tengok sekarang tengah up dengan fashion yang warna-warna ombre, colour blocking. Kalau dulu-dulu baju hijau tudung purple seluar kuning, orang akan tengok pelik dan teros akan cop si polan tu unfashionable. Tapi sekarang ni yang pelik atau unik tu la orang akan ikut untuk tampil lain dari yang lain dan nampak menonjol.


Aku pun kadang-kadang keinginan untuk mencuba tu tetap ada. Tetapi perlulah lakukan assignment dulu ye supaya tidak di label mangsa fashion.


Trend memakai cermin mata pun dah jadi ikutan sekarang walaupun korang tu tak rabun. Aku pun tak faham betul lah. Aku yang rabun ni kalau ada ubat yang boleh buat mata kembali normal aku nak sangat. So tak payah kelek cermin mata ke hulu ke hilir. Rimas uolls!!! Kalau tertinggal cermin mata kat bilik then pergi kelas apa pun tak boleh. Huruf sebesar GAJAH pun belom tentu aku nampak.

Bagi korang yang kat luar yang sama rabunnya dengan aku atau nak berfesyen gunakan cermin mata ataupun sunglasses yang boleh menampakkan mewah, aku suggestkan korang ke lama web ni



Macam-macam bentuk. Macam-macam saiz. Macam-macam design. Macam-macam jenama. Macam-macam adooo.. Konfem tersembul mata-mata korang tengok gambar-gambar. Rasa nak beli semua je. Dari yang mahal hinggalah ke murah. Dari golongan "Tan Sri" hinggalah ke "Office Boy".


If korang tengah sengket sekarang ni atau dalam erti kata sebenar tak mampu nak beli dengan harga yang mahal. Its okay its alright!!! Ada yang harga around rm100 plus plus. Lagi best sebab tengah ada DISKAUN kak cik, abang cik, kak ngah, abang ngah, adik-adik, pakcik makcik ooiiii. Jom la pakat-pakat serbu. 

PENGHANTARAN ADALAH PERCUMA.
PERCUMA TAU UOLLS!!
SEKALI LAGI PERCUMAAAAAAAA


Ha..Tengok tu ada kan yang around seratus. Berkualiti dan berjenama. Tak rugi pun korang nak beli. Kalau yang jenis suka shopping online macam aku memang tak rugi pun sebab tak payah la sweat gland bekerja  mengeluarkan peluh yang banyak. Nak pergi kedai cermin mata sambil belek-belek yang mana berkenan tu ambil masa tau. Peluh ketiak-ketiak ni taw. Kat rumah mengadap laptop, dalam aicond, pilih,bank in then sampai!! Easy is better. Buat apa nak merumitkan kalau ada yang mudah ye dak???








TAWARAN MENARIK!!!!

HANYA UNTUK PEMBACA BELOG NI SAHAJA..

"Anda anda dan anda boleh menebus kod diskaun sebanyak RM20 dengan setiap belian RM100. Untuk memudahkan klik link ni http://www.glassesonline.com.my/glasses/scottsfield-peter-%2B-david dan pilih design yang korang nak."

" perlu enter kod GOBLOG20 untuk menikmati potongan harga RM20 tersebut."

Best bukan??
Dah la tengah offer ,dapat diskaun lagi. Lagi best kalau korang beli time tengah offer, so amat bergunalah kod diskaun tu. Tetapi bila dah tamat offer RM20 macam sikit je kan. Jadi moh le kite jammed kat website GLASSONLINE sambil pilih yang mana berkenan. Marilah shopping dengan saya!!!! Kita tengok parcel siapa yang sampai kat rumah dulu..Hehehe



Thursday, October 24, 2013

Sakit Gigi Kembali Menyerang

Assalamualaikum..

Dah seminggu jugak la aku derita bagaikan nak meroyan sebab sakit gigi. Orang cakap sakit gigi ni sakit yang kedua tersakit selepas sakit bersalin. Sejauh mana fakta tu aku tak sure sebab aku takde pengalamn bersalin apatah lagi mengandung.Hahahaha.. (sakit mati tu lain kira la ye)


Ada sekali tu dah la aku kena siapkan tutorial ASAP. Gagahkan jugak la walaupun selama ni tutorial aku tak pernah nak complete sebab lecturer tu buat aku cuak kecut perut bak hang. Haruslah rajin. Tapi last-last masuk bilik tido sebab tak tahan. Apa ingat kalau pulun buat boleh settle ke? Selang 5 minit lepas tu bangun pulak pergi kumur then minum air. Masuk bilik tido, after 5 minutes bangun lagi dan buat keje yang sama. Semua tengok aku pelik je.  Tapi nak buat macam mana aku takde stok ubat sakit gigi. Mana pernah aku sakit gigi.


Last-last TERPAKSA jugak makan PANADOL walaupun tak elok. Housemates 8 orang. Sorang pun takde ubat sakit gigi. Nak tak nak panadol je la kan. 5 minit lepas tu bangun pulak sebab kesakitan datang lagi. Azab kot nak tidur. Dah la kelas kol 8 pagi. Kalau 8 malam takpe gak. 


Maka bermulalah keje gila aku dengar lagu dengan earphone sambil khayal-khayal sikit, berangan sikit then teros berdengkur. Sedar-sedar dah pagi. Maklumlah lagu jiwang mesti berangan kan. Sambil terbayang-bayang bakal suami muka macam Azlee Khairi. Azlee Khairi yang original pun takpe lagi aku nak. Kawen paksa pun takpe.


Paling tak best sakit gigi time raya haji. Bagos betul. Rumah depan, rumah belakang, rumah kanan, rumah kiri, rumah penjuru semuanya makan daging. Tak heaven tau makan daging. Mampu tengok je macam kucing tengok orang sedap-sedap makan ikan kat restoran. Kalau dah teringin sangat, gigit daging tu 2/3 kali, hisap sikit, pastu telan. Fuhhh!!!Berpeluh nak habis seketol daging


Kepada korang yang pernah sakit gigi tu share sikit apa korang buat ye. Nak try gak. Next week kelas dah berlambak. Test pun dah beratur macam kereta api.



Alololo~~~
bajet comey dengan jacket oren, tudung hijau.
###peace####


p/s: Ada jugak google pasal geraham bongsu. Seram wa dengar kot. Tapi rasanya ni bukan sebab geraham bongsu kot. Hihokhihokhihok

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...



Friday, October 18, 2013

Review Blog-Gadis Blogger

Assalamualaikum..

Lama tak menaip tetiba jadi kekok sikit. Selamat hari raya Aildiladha ye tawan-tawanku. Lambat pun lambat la. Gadis paling busy abad ni memang macam ni. Busy goyang kaki kat rumah dan busy dengan mesyuarat tingkap dengan gadis-gadis gosip serumah. 

Seperti yang dijanjikan dalam entry yang lepas yang aku nak review blog kan. Refer SINI. Aku tak pernah lagi review blog orang. Dulu pernah sekali kot tu pun sebab nak balas balik review blogger. Penat-penat review blog aku waktu follower antara nampak tak nampak je waktu tu.





Sebab aku tertarik dengan blog adalah warnanya. Girly sangat you all. Even aku tak minat sangat dengan pink tapi bila masuk blog ni rasa macam pompuan sangat. Aku yang jiwa mafia ni tiba-tiba jadi ala-ala princess sikit. Macam barbie doll pun boleh.

Selalu jugak lah melawat blog ni sebab aku perasan dia selalu komen-komen entry aku. Tapi aku tak bias ye. Bukan sebab dia banyak komen aku pilih dia. Kan entry lepas aku cakap random. Mana yang mata aku menangkap blog tu comei dan tak serabut yang tu la aku pilih.




Followers dah seribu lebih. Hebat la kan. Jom la terjah ramai-ramai. Ramaikan kenalan dan ramaikan followers. Blog ni kemas sangat-sangat. Aku suka sangat. Nama blogger ni Mysara Ab Rahman. Jom kenali blogger pinkish ni dengan klik gambar-gambar kat atas.



Sekian~~~~~~~~~



p/s: Dah tunaikan pun janji nak review blog. Bagi sesiapa yang nak jugak boleh drop link ye. Tiada syarat yang akan dikenakan. Itu PASTI!!!! :D

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Friday, October 4, 2013

Winter In Sydney: Tarongga Zoo

Assalamualaikum...

Lama jugak tinggalkan travelog ke Sydney ni. Kemalasan bermaharaja lela dalam diri ditambah dengan kelas yang padat setiap hari sampai pukul 7 petang. Fuuuhhhh!!! Inilah student!



Tarongga Zoo / 17 AUGUST 2013





Sebelum menjelajah ke zoo, kita orang jalan-jalan la dulu disekitar Sydney ni. Last day berada di Sydney. Sebak hati nak tinggalkan kota Sydney ni. Ober vetol mak jemah ni. Malaysia lagi best!!! MANTOOOPP!!!



Lepas breakfast, abah aku pakai baju, ambik jacket, kamera di tangan terus keluar. Semua pelik ditambah dengan tercengang. Pehal la dengan ayah aku sorang ni. Balik je apartment, selongkar kamera baru tau yang abah aku keluar snap gambar. Motifnya tak dapat dikenalpasti. Yang pasti gambar ni cantik sangat. Bersih kan?? Takde longkang. Takde bau. Takde sampah, Takde pencemaran bunyi. Sebabnya kat jalan ni siap ada jalan/ lorong untuk penunggang basikal lagi. Agaknya diorang pergi kerja pun naik basikal kot. Kalau kat Malaysia naik basikal, sampai je office, berpeluh satu badan dengan ketiak-ketiak lagi. Pastu setiap office kena sediakan bilik mandi. Sampai je office mandi dulu before start bekerja.


Nak pergi zoo kena naik boat/feri. Naik kereta pun boleh. Tapi kan namanya traveller. Cer tunjuk gaya traveller sikit. Apa guna ada kat kota Sydney yang popular dengan pelabuhan cantik menarik kau memang da bomb kalau kita tak cuba naik pengangkutan air. Entry sebelum ni asyik naik CABLEWAY, RAILWAY dengan SKYWAY. Sekarang ni kita naik feri pulak.


Jeti untuk ke Tarongga Zoo ada di Opera House. Tu la OPERA HOUSE. Sebut je Sydney, bangunan yang bentuk separa bulat tu yang akan terlintas. Kat opera house ni selalunya ada pertunjukkan. Jumaat malam paling havoc gila. Sesak kot dengan orang ramai. Budaya diorang la katakan. Every Friday's Night is the night they must enjoy themselves. Berjoget, menari,bergelimpangan,lepak, makan malam sampai lewat malam tu dah jadi cara diorang. Best tau. At least kita boleh tengok budaya diorang. Tapi jangan la pulak kita ikut. Yang baik jadikan teladan. Yang buruk jadikan sempadan.



Hoyeah!!! Minah gedik dah start perangai dia. Ni waktu kita orang atas feri. Boleh pilih nak duduk kat dalam ke, kat luar ke, kat atas ke. Terserah pada keselesaan penumpang. Kalau korang nak tau, feri ni pun salah satu pengangkutan awam tau kat sini. Maksudnya kalau nak pergi tempat kerja dengan feri pun boleh. Lebih kurang kalau kat Malaysia ni LRT la. Kat sana pun ada jugak kereta api laju. Kereta api atas jalan pun ada. Pendek kata kalau nak save minyak nak gi kerja boleh naik pengankutan awam. Jimat dan cepat.


Kebetulan naik feri, ternampak cruise terdampar kat jeti. Nampak la jugak pelancong-pelancong kat atas cruise tu. Paling best sebab boleh nampak dekat sangat. Nampak orang tengah ambik angin dari balkoni bilik. Pengalaman kot. Kalau yang kat Penang/ Langkawi tak payah cakap la. Dah biasa tengok dah.


Teringin nak naik. Lagi sweet kalau macam dalam cerita Titanic. Tak sweet kalau accident macam Titanic tu berlaku. Nak yang sweet-sweet je. Sour taknak.


Macam ni rupa feri kita orang naik. Nampak macam bot nelayan je. Jangan pandang sebelah mata tau.



Kota Sydney!!!
Lambang kota sydney. Popular dengan pelabuhan. Impian aku nak tengok pelabuhan di Sydney yang sejibik sejibon dengan dalam cerita Finding Nemo tercapai.Hahaha



Kawasan sekitar Opera House


Ni exclusive sikit. Aku naik yang sengket punya. :P


Opera House


Wah model handsome la. Patutla anak cun. Ayah hensem. Hohoho. Naik lif tekan sendiri sebab takde orang nak tolong tekankan.


Full Opera House picture


Arah hadapan Opera House



Dah sampai ke jeti tarongga zoo, aku naik kereta cable pulak. Tak tinggi mana pun. Tapi takpe lah. Nak cuba walaupun dah puas naik kat Scenic World. Naik je semua yang ada. Kalau terpaksa naik hot air balloon pun aku sanggup.


Ni koala bear. Masuk je zoo, port koala bear yang berada di permulaan jalan. Kalau korang nak tau, masuk Tarongga Zoo ni kena ada map tau. Luasnya yang amat. Konfem lenguh, sakit, melecek kaki korang. Perkara kedua pulak yang mesti ada ialah makanan. Sebab konfem korang lapar.Masuk zoo kat sini tak cukup sejam dua tau. Buat habis duit je kalau korang nak masuk sejam dua. Dan jangan bajet sangat lah zoo kat sini luas Zoo Negara atau Zoo Taiping. Berlipat kali ganda lagi luas tau. Aku masuk hari tu dari pagi sampai petang. Imagine luas mana zoo tu. Belum ditambah sesat lagi. Lepas tu berlari sana sini sebab nak kejar animal show. Macam treasure hunt dah aku rasa. Berlari anak sambil pegang map ditangan.


Rasa nak peluk. Nasib baik dah beli sekor kat Scenic World. Bila rasa macam nak peluk, ambik je bear yang dah beli. Sebijik sebijon macam patung koala bear.


Puas tengok koala bear yang kiut miut tomey-tomey. Berlarilah kami berempat nak kejar animal show ni. Kat Malaysia takde tu yang berlari bagai nak gila. Mesti mat saleh dan minah saleh pelik. Pehal la kalut sangat ni.


Aku rasa macam nak je pergi dekat-dekat. Terjun dan berenang bersama-sama bagai merpati dua sejoli.


Yang ni aku tak tengok anjing laut. Aku tengok mamat tu je.. :P




Hebak hebak hebak!!!


Video terlupa nak rakam. Nak rakam guna phone tapi silau sunlight. Guna DSLR, tapi abah tengah pegang waktu tu.



Berehat sebentar. Makan-makan dulu. Lapar kot. Makan sandwich yang ditapau dari hotel tadi. Dah buat siap-siap. Packed elok-elok makan kat zoo. Dont worry sebab kat sini takde sebarang larangan untuk food from outside. Bebas!!!


Image yang wajib di fokus adalah kangaroo tu. Tapi aku tak tau la kenapa aku gi fokus minah ni. SO korang tengok kangaroo je la ye. Motif gambar ni nak ambik gambar kangaroo.. :P




Ala tomey-tomey..

Adik: Ummi nanti adik nak jadi artis tau. Nak jadi pelakon dengan penyanyi.

Ummi: Nyanyi suara pun tak sedap nak jadi penyanyi buat pe.

Adik: Sedap la. Tengok la nanti. Kenapa kak Fatin tak jadi pelakon macam HANIS ZALIKHA??

Me: Kenapa pulak nak jadi pelakon??

Adik: Hanis Zalikha kan dulu blogger pastu berlakon. Kak Fatin bila lagi??

Me: Errrkkkk...





Wow beraninya!!!!


First thing yang korang nampak burung tu ke aku yang bertudung hijau??hahaha..
Burung apa ni aku tak tau. Burung ke itik ke angsa ke tak kisah janji spesies sama.


Ni penguin. Kabur sikit sebab penguin ni diletakkan di dalam kawasan yang sekitarnya cermin. Memang tak boleh nak closed up dengan jelas.


Posing maut. Singa laut ni muka garang la. Takut aku.



Asyik gambar binatang je. Kita orang pun jugak bergambar ye dak..



Adik: Abah nak bawak balik yang ni boleh???



Missing one. The cameraman!!!


Balik!!!!


Melawat botanical garden. Tempat shooting SEHANGAT ASMARA. Akulah yang paling tergedik ajak abah aku pergi. Sebab dalam cite macam sweet je tempat tu. Hasrat aku adik-beradik nak guling-guling, golek-golek ala-ala kajol dan shahrukh khan kat atas rumput tu terlaksana. Wakaka..


Gaya dah ada tu...


Bersih tau..Takde tempat yang kotor sepanjang aku pergi. Tak tau la kalau ada kat ceruk-ceruk mana kan.



Ummi pun nak jugak jadi model..


Yang ni forever feeling model


Jalan punya jalan. Perut mula berkeroncong. Normal la untuk traveller kan. Sape yang traveller tapi kenyang sokmo tu pelik. Kalau pergi Sydney, orang Malaysia syorkan pergi Malay Village. Semua makanan Malaysia/Melayu ada kat situ. Tapi yang kerja kat situ Indon je aku tengok. Hahaha. Adik aku makan bihun kari kot kalau tak silap.



Aku pulak makan nasi ayam. Harga aku lupa. Kalau convert ke ringgit konfem la mahal. Tapi kalau dalam dollar, aku rasa harga tu normal je. Tapi takkan setiap hari nak makan roti dengan tuna je kan. Alang-alang datang sini tak salah kalau mencuba walaupun mahal. hehehe...






Hari terakhir di SYDNEY!!!
Bye SYDNEY..
Welcome MELBOURNE..

Hope one day boleh pergi lagi.
Jom godek-godek AirAsia..


Next Entry...
"Winter In Melbourne"

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...


 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt