Wednesday, May 1, 2013

Siapa Yang Gila Followers Sebenarnya??

Assalamualaikum...

Nak bengang tak boleh sebab kalau aku bengang aku sama je macam individu tu. Nak melatah tak tentu pasal pun tak boleh sebab ni adat berblog. Orang lain lagi la adventure kena!!!


Baru setahun berblog dah kena sedebik. Aku ni jenis yang open minded. Orang suruh buang word verification, aku buang. Orang suruh buat pop-up window untuk ruangan komen aku buat. Orang suruh buang lagu kat blog sebab taknak mengganggu bila baca blog aku ni pun aku buang. Nak komen blog aku? Nak beri cadangan? Aku lagila tak kisah...Aku mengalu-alukan lagi kalau itu yang terbaik.

Blog aku ni bukan aku je yang baca. Aku tau ramai kat luar sana yang singgah even tak baca pun. Aku tak kisah pun. Tapi jagalah adat. Ni public.


"Ingatlah..Kalau kita menjaga aib orang Tuhan akan jaga aib kita"


Walaupun kes ni bukanlah sebab membuka aib tapi ia seolah-olah menunjukkan yang aku ni melampau gila nak followers ramai..


So sebenarnye siapa yang gila followers ni???

Aku ni bukanlah full-time blogger yang 24 jam ada depan laptop keje nak follow orang. Aku ni student, assignment berlambak. Ada bussiness, customer tanya tu tanya ni. Aku ni anak, mak mintak tolong ayah mintak tolong. Aku ni pelajar universiti, kelas dari pagi sampai petang.

Kalau kat fb aku tinggalkan post macam ni..

"new entry for today..jom follow sini nanti anda akan difollow balik.."

Aku akan follow balik. Cuma lambat atau cepat. Kadang-kadang lepas aku post kat facebook, aku off terus tapi kadang-kadang aku akan spent masa lama-lama. Kalau time aku spent masa lama-lama aku follow as soon as possible siapa yang tinggalkan link tu.


Tapi kalau yang follow aku tapi privatekan link macam mana aku nak follow?? Cer cite...Nak aku cari sampai lubang cacing ke??

Mungkin individu tersebut sakit hati sebab aku maybe tinggalkan chat kat chatbox macam ni..

"datang follow sini"

"done follow ur blog"

"datang jalan2 sini"

Semuanya bermaksudkan yang aku dah follow korang. Maybe aku dah lama follow atau baru follow.
Baru follow pun aku cakap "datang follow sini". Dah lama follow pun aku akan cakap "datang follow sini".


Seterusnya untuk makluman korang, aku ni ada 2 akaun..Satu akaun GOOGLE satu lagi YAHOO. Yang GOOGLE atas nama "fatin aziz" yang YAHOO tu atas nama lain. So mana-mana blog yang aku follow atas nama "fatin aziz" tu, maksudnya aku guna GOOGLE la.

Aku juga bukan jenis yang lepas follow tinggalkan jejak macam ni..

"done follow ur blog yang ke 1234" (contohnya)

Aku kalau dah follow aku akan cakap follow. Aku rasa tak perlulah aku cakap no berapa. Tu nampak sangat yang aku nak orang tau aku follow. Kadang-kadang bila aku follow tapi orang tu tak follow balik, aku takkan unfollow balik. Tak kisahlah dia nak follow ke tak yang penting aku laksanakan janji aku nak follow balik.


So ni pesanan..

"Kita ni ada adab dan budaya. Sama-sama nak jadi blogger. Jadilah blogger yang sebetul-betulnya. Niat tu kena betul. Kalau nak jadi blogger sebab nak tambah kawan buat cara elok. Nak tegur biar dengan bahasa yang betul. Apa-apa agama pun ajar kita budi bahasa. Aku bukan orang baik. Aku juga budak jahat. Tapi sama-samalah kita perbaiki dengan bahasa yang elok. Kesian mak ayah yang bawa kita kedunia, bagi peluang lihat dunia, ajar kita bercakap elok-elok,ajar adat budaya tapi kita tak amalkan...Aku manusia biasa yang tak mampu nak bagi balas dengan kejahatan cuma apa yang aku boleh katakan aku doakan agar kata-kata awak tu ialah cermin balik kepada diri awak sebenarnya. Kalau awak bukan seperti yang kata-kata yang awak lemparkan kepada saya berubahlah. Doa orang teraniaya akan dimakbulkan. Jika benar itu kesalahan saya cakap elok-elok saya akan follow awak. Saya ni macam awak juga, mata ada 2 tangan pun ada 2. Hal-hal yang berkaitan terlepas pandang tu normal bagi manusia biasa....."


Lots Of  Luv,
Fatin Aziz...

40 comments :

aira ih said...

biarkan je. yang penting kita dah buat yang kira rasa betul. :)

roslita thalib said...

humm ada juga orang macam tu kan. sabar jela fatin... kita bukan boleh puaskan hati semua orang :) happy blogging ya!
ada msa visit blog ros juga yer... hehe
http://rozeath.blogspot.com/

baby comel said...

sabarlah ye awak.. manusia xpernah puas tu lah sbbnya..

fatin aziz said...

@aira..tu la mmg tgh biarkan je..sbb dah byk dengar2 cite2 mcm ni dari blogger lain sekarang kena kat batang hidung sendiri... :)

fatin aziz said...

@roslita..thanx ye..i will visit.. :)

fatin aziz said...

@baby comel..thanx for motivate my feeling.. :)

Nana Liena said...

hehe..biasalah dik..dunia blogging mmg ada macam2 dugaan..
kita pun kadang2 guna akaun yahoo utk follow blog org tu sbb guna google dia tak keluar gambar tapi nama sama juga nana liena..hehe

Miss Za said...

fatin ok je la.. follow balik blog Za pas Za follow Fatin. Rasanya x perlu kot dia nak melatah mcm tuh. Tp kan, adat la manusia mcm2 ragam. Kita kena banyak2 bersabar.. :)

fatin aziz said...

ada jugak yang sma mcm kite guna 2 akaun..igtkan kite je yg guna 2 akaun..hehe

fatin aziz said...

@miss za..tu la..fatin takot jugak..takot semua ingat fatin ni jenis yang tau suruh org follow tapi x reti nak follow balik je.. :)

Busyra Bt Takiyudin said...

sabar la k fatin. adat berblog mcm ni la.. mcm2 jenis orang kita jumpa. bg sy, sy tak kisah org tu nak komen done follow awk ke, apa ke, yg penting dia dtg jenguk blog kite. kan? apa pun tak pyh amek hati k.. ada sesetngah org sekeliling mmg mcm tu..

Seneorita Baharin said...

Sabar ye dear.. :)

fatin aziz said...

i will my dear :)

fatin aziz said...

@Busyra tu la..bagi saya org dtg jenguk blog sya..baca pun dh cukup..even nak follow senyap tak tinggalkan jejak pun takpe sbb saya ni jenis yg cuba hafal bilangan follower supaya bila saya online sya tau ada org baru yg follow so senang saya nak follow balik :)

Ara Nadea said...

adik.. sabar la eh.. dunia ni memang penuh dengan manusia yang kurang pendidikan macam ni..

fatin aziz said...

thank akak :)

Nadiah Ashikin said...

biasa la tu... kdg dorg post kt c-box ckp dtg terjah or whatever lah,, but it doesnt mean yg dorg follow kita, xtau lah klu blog kita mmg x menarik lgsung. :P. I know it, but the most thing I do is view their blog and follow them.. then I baca entry dorg, if entry tu menarik, I comment. But is not, I x comment.. and its up to them whether nk follow kita blik atau x.. kdg2 cara dorg tu just nk attract kita utk view + follow blog dorg..

fatin aziz said...

tu la..saya pun selalunya yang tulis c-box tu sya akan balsa kunjungan balik.klau yg follow saya akan follow balik..tapi kalau ada msa saya akan follow juga siapa2 yg tak follow tapi dah dtg blog ni tinggalkan jejak. tak kisah pun diorg nak follow ke tak tapi xde la smpai nak serang org tu sbb tak follow balik..:)

Mysara Ab Rahman said...

sape la yg gila followers sbnrnyer...
org tu msti cbuk cari followers la tu...pas tu xbrani..klu brani, xda guna 'anonymous'..

Iha Zaliza said...

kesiannya kak Fatin, sampai mcm tu sekali anon tu ckp.. kalau marah letak la id dia.. bkn sorokkan lg identiti.. haiyaa ini orang kan.. akak abaikan je org mcm ni..
-_-"

fatin aziz said...

@Mysara Ab Rahman..tu la klau nak tegur tonjolkanlah diri tu..jgn sembunyi..

fatin aziz said...

tu la kan..knape nak sembunyi kan..bagi la id..bukan nak marah pun.. cuma nak follow balik..

Haruno Hana 하나 said...

kalau nak tegur pun tegurlah elok2.. ni tak tiba2 nak maki hamun camtu.. :( berhemahlah sikit kalau nak tegur..

sabar kak, jangan layan orang camtu.. :) senyum!

fatin aziz said...

kan..klau tegur elok2 kan sedap..bukannya nak marah pun..ckp elok2 kita follow la balik kan klau btol kita blom follow.. :)

Mia Liana said...

sabarlah ya..

cik didiey said...

ckp elok2 xleh ke??? geram plak baca komen dia.

fatin aziz said...

@Mia Liana..thanx dear ;)

fatin aziz said...

@cik didiey..kan..cakap elok2 kan manis.. :)

nana kamarul said...

You go girl! Tak payah layan sangat orang macam ni. Buat sakit hati and tambah dosa kite je. Biar die tanggung dosa die sorang-sorang :)

fatin aziz said...

thanx nana for the advice.. :D

siti zawiah said...

tak payah layan orang macam ni..

fatin aziz said...

@siti zawiah.. :D

the dietitian to be said...

haha..ade jugek manusia cemgitu..takpe la fatin..biarkan mereka dengan dunia mereka..yg penting kite taw ape yg kite buat..
=)

fatin aziz said...

:)

Acik Riotaro said...

auchhh..sbar jew la..
klu berani sgt tjuk je la profile tu..
x yh nk anon sgt la..
dh nk sgt jd cik anon ke hape..
huhu..emo plak..

fatin aziz said...

hehe..sabar je la~~~

Hoshi Akemi said...

mcm yg ang slalu pesan kt aku,
bt x tau ja kt org tu..
sabar ye,tin :))

fatin aziz said...

haha..tu la sabarlah..dah byk kali dah ni..hehe

Muhammad Firdaus said...

sabar je lah..mulut tempayan blh di ttp..tp mlut org nk ttup mcm manew...

fatin aziz said...

btol3.. :P

 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt