Monday, July 8, 2013

Hidup Ala Barat Itulah Saya

Assalamualaikum..


Amboi ko fatin nak jadi omputeh ke? Tak payah nak berangan jadi orang putih kalau hidung tak mancung, tinggi tak meninggi, kulit tak menampakkan salleh disitu. Tapi hidup ni kalau tak berangan ala-ala mat jenin tak best kot. Tak bererti hidup tanpa berangan atau dengan kata lain KO HIDUP MACAM MANA KALAU TAK BERANGAN HA???


Nak jadi mat salleh, kita WAJIB mulakan dengan step by step. Jangan tahu nak redah je dan jangan ingat nama ko SALLEH terus ko letak "mat" kat depan. MATluthfi takpe dibenarkan. Kita haruslah mulakan dengan pemakanan. Kalau korang asyik makan cili padi dengan nasi bubuh kicap sikit tak payah nak omputeh la kan. Jadi melayu cukup. Sedar diri. *ayat macam pekena diri sendiri ja*



Contohnye benda ni. Apa benda ni aku pun tak tau. Apsal kabur sangat ek? Padahal aku guna kamera Sony Ericsson yang 5.1 megapixel. Sebelum ni terang benderang. Nak suruh aku ambik DSLR semata-mata nak snap benda ni tak payah la noh. Buat habis tenaga aku nak panjat almari.


Ini adalah mashed potato. Ala makanan baby-baby atau makanan orang sakit gigi atau makanan orang yang takde gigi. Terlebih rajin tatkala perutku berlagu riang meminta mashed potato. Terasa gila yang amat kalau melenggang ke KFC hanya nak beli mashed potato. Kalau yang jadi cashier tu aku haruslah aku letak jawatan serta merta dari melayan customer yang hanya nak membeli mashed potato yang small size.. 



Godek-godek dalam peti terlihat potato yang ala mister potato mister potato *sambil menyanyi*. Ambik la 4 biji lalu dengan rakusnya menyiat-nyiat kulit ubi kentang tu. Kedengaran kejam disitu. Kemudian, dapur bertung-tang tung tang kedengaran dengan benda-benda jatuh, dengan air sinki membuak-buak keluar dari paip , dengan peti berbunyi ting ting ting ting menunjukkan dah terlalu lama biarkan peti terbuka. Serupa orang baru nak masuk dapur atau lebih tepat nampak sangat baru first time nak masak..Wakakaka *malu malu malu*







Ditoskan dan dilenyek hingga lumat. Lagi lumat kalau dilenyek ketika marahkan seseorang. Kurang dari seminit dah hancur.


Last sekali buatla kuah dah siramkan diatas ubi macam gambar yang atas sekali. Percubaan yang kali ketiga ni agak berhasil. Sekarang ni nak perkasakan lagi nak bagi warna kuah betul-betul keperangan.. :)


Letak dalam peti ais selama suka hati korang la kan. Then makan sejuk-sejuk. Walaweeeehhh..Macam makan aiskrim yang rasa masin-masin sikit.. :P


SEKIAN..

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

11 comments :

miss anis said...

sedapnyaaa !! hehe

fatin aziz said...

xde la sedap mna pun..haha

Miza Lee said...

jgn lupa kita sebagai org melayu..kihkih~ :)
btw sedap juga tuu.. :)

fatin aziz said...

haruslah tak lupa..hahaha..

Mashitah Rosli's said...

wah3...rajin fatin ye..boleh la anta sket..hihihi

fatin aziz said...

haha..rajin la sgt..dah teringin sgt2..:P

misluvcoklat said...

booleh kot hntaq mai umah km, haha :D

psst . lupa hmpa dok raya kat klate . haha.

fatin aziz said...

haha.. xyah dok hantaq ehhh mai ja sini kami buat..hehehe

ahmad said...

pergh.... sedap tu... patut la ade gegar sampai sini yer rupa nyer dia yg hentak potato tu.. hahahaha

btw jom excahnge link dkt bloglist .. hehhe

fatin aziz said...

owh yeke sampai bergegar ek??dahsyat btol..hehehe

Farhana Nadiah said...

sedapnya!!..but kalau nak lg sedap, tambah butter..berkrim jadinya..=)

 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt