Tuesday, December 24, 2013

Serius Ke Sakit

Assalamualaikum..

Sekarang ni selalu sangat main cak-cak kat blog ni. Nak update satu-satu entry pun kena fikir dulu banyak benda. Masa, hari, kelapangan, nak buat entry panjang ke pendek ke. Kalau panjang postpone dulu kalau pendek cari masa yang betul-betul lapang. Kalau setakat lapang sejam dua baik lupakan. Huhuhu


Sebab tu la banyak entry tergendala. Winter in Melbourne tak habis lagi. Terbaru pasal Phuket dengan Krabi menanti pulak. Maklumlah aku memang suka cerita tempat-tempat menarik. Dulu-dulu zaman batu dulu aku tak pernah merasa pergi jalan-jalan obersea ni. Tapi suka baca dan tengok gambar. Bila aku dah berpeluang ni so aku pun share la dengan orang ramai. At least yang bakal-bakal akan pergi boleh tahu sikit kan tempat-tempat mana menarik. Yang dah pergi boleh kongsi-kongsi pengalaman.




23/12/2013
Phuket, Thailand

Will be published soon


So untuk nampak berkaitnya entry aku dengan tajuk yang diberi ni, sebenarnya aku tengah rasa macam gigi geraham bongsu baru nak tumbuh.

Balik je dari Thailand semalam, bangun tido, once nak nganga makan nasi aku rasa macam tak boleh nak nganga sampai habis. Separuh je boleh. Makan ayu-ayu je. Macam nak taknak je makan.Sejibik sejiban macam pengantin perempuan makan kat meja beradab. Buka mulut pun cukup-cukup untuk sudu je masuk. Peha ayam tak boleh dah. Main cubit-cubit je kalau nak makan.


Balik rumah, check tengok macam ada gigi baru nak tumbuh. Dengar kata sakit tahap petala langit. Serius ke? Kalau serius macam mana aku nak hadap final minggu depan ni? Bukan seminggu, bukan dua minggu tapi TIGA MINGGU!!!


Korang dan korang dan korang dan korang yang tengah baca tu, ha engko leww!!! Share some experience sikit kalau pernah terjadi. Share la petua-petua sikit ye. Dan nak tanya memang gigi geraham bongsu ni WAJIB cabut ke? 




Saya yang menulis..
p/s: jangan tegur tudung senget benget. first trial tudung bawal jadi shawl

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Friday, December 13, 2013

Masak Suka Hati

Assalamualaikum


Hidup ni perlu untuk cuba benda baru. Tak kiralah dalam apapun. Baru best hidup ni kan. Bosan sangat asyik makan meggi je kat hostel so balik rumah kita makan meggi jugak tapi olah sikit la kan. Kalau kat hostel meggi rendam air panas je. Sampai kembang pipi, anak-anak tekak, nak habiskan meggi .Sedap tak sedap feduliks la yang penting perut kenyang poket tebal. JIMAT!!!




Masak meggi guna dapur memang best sebab boleh letak bahan-bahan lain. Ayam, udang dan segala-galanya. Cili padi wajib baling dalam periuk kalau tak pedas bukan orang melayu la boh. Makan meggi ni jemu sebenarnya tapi kalau kita buat kuah sendiri tanpa guna perencah sedap pulak sebenarnya.


Mula-mula cari pes tomyam tak jumpa. Niat nak buat tomyam sendiri. Cari serai pulak dalam peti tapi kering je. Cari daun limau purut memang takde la sebab ada kat pokok luar rumah. Nak ambik dah malam. Taknak ambik, tomyam tak sedap. Akhirnya tak ambik. Mana tau tetiba keluar ada orang kejar ke agak-agak sempat tak nak lari masuk rumah?


Jadi bayangkan tomyam tanpa serai, daun limau purut dan pes tomyam. Jadi ke??



Nampak pucat tapi rasa tu ada. Pes tomyam aku ambik yang dah disediakan dalam paket meggi tu. Terdesak sangat!!! Semua dah ready last-last pes tomyam takde mau tak hangin. Air dah rebus, udang  ayam dah sedia,tomato dah potong....bla bla bla.. 

Makanan orang bujang macam ni la ye. Malam-malam makan benda panas ditambah pedas. Sohseh sohseh air hingus keluar tapi TERBAIK..

Abah: Hello, tengah buat apa ni??

Me: Tengah tengok tv.

Abah: Dah makan??

Me: Dah.. Tadi..

Abah: Makan apa??

Me: Makan nasi goreng..

Abah: Masak sendiri ke??

Me: Yela. masak sendiri..

Abah: hahahahahaha.. (dengar gelak kat phone)


Kemon la abah your princess dah besar ok. Setakat nasi goreng ni celah gigi je. Walaupun tak sedap, rupa nasi goreng tu tetap ada. wakakaka


SEKIAN

p/s: Tajuk masak suka hati. Mana tak suka hati kalau bahan takde pun aku redah jugak. Nasib sedap!!! Masuk kereta bawa sendiri...

Lots Of Luv,
Fatin Aziz..

Friday, December 6, 2013

Tak Pandai Masak Tapi Rajin Masuk Dapur

Assalamualaikum


Kalau mak-mak atau makcik-makcik mesti diorang cakap macam ni " takpe kalau tak pandai masak asalkan rajin masuk dapur." Jadi anak perempuan ni stress kot sebab asyik kena push masuk dapur. Itu yang ummi aku tengah lakukan, Walau bagaimanapun ( penanda wacana uolls) dapat anak yang ketegaq macam aku perlukan effort yang lebih ye ummi..Hahahaha


Ummi: Ummi dulu kalau umur dah 20 dah boleh masak macam-macam dah. Anak ummi ni masak nasi pun kadang-kadang lembik.

Me: Alah relak la.. Baru 20. Nanti-nanti belajar la.. :P

Ummi: Nanti kawen macam mana la..

Me: Ala nanti kawen belajar la..Hehehe


Btw aku memang rajin masuk dapur. Setiap hari berkali-kali  aku masuk dapur. Basuh pinggan, minum air, makan nasi, pergi toilet, mandi 3 kali sehari tu tak termasuk melabur "saham" lagi, tu dikira masuk dapur jugak kan. 


So taaarrraaaaa...


Chicken Grill
Dengar macam hebat tapi kalau translate ayam bakar jerrr


Family tinggalkan aku kat rumah sorang-sorang mestilah kena masak sendiri kalau taknak kebulur. Makan malam kita masak simple-simple je. Takkan nak masak gulai pulak kan. Karang masak gulai jadi sup pulak kan Wakakaka



Style aku masak ni senang je. Campak apa yang ada kat dapur. Rasa macam ok jer aku masukkan. Takde nak tengok kat  buku satu persatu. Kalau yang complicated memang aku tengok buku tapi bahan yang aku masukkan tetap suka hati aku. Pastu bila rasa pelik mula aku salahkan buku masakan tu. Kesian siapa yang menulis buku tu. Terima la kritikan aku

Ayam ni aku perap dengan sos tiram,lada hitam, bawang putih. Tu je. Simple. Tak payah nak start kereta beli sos lada hitam ke, barbeque ke nak buat perapan. Guna je yang ada kat umah. Minyak tak habis masa pun jimat maruah pun selamat. Ye la anak dara keluar malam-malam sorang-sorang. Tak selamat kan.



Then bakar je la. Jangan gelak guling-guling golek-golek tengok ubi kentang tu. Ubi kentang tu memang nampak macam hangit kat luar tapi fully cooked. Takde rasa hangit ke apa semua. Perfect taste la. Sebelum aku bakar ubi kentang tu aku letak lada hitam sikit. Kalau masakan tak pedas tak kawwww!!!

Nak guna aluminium foil balut-balut apa semua pun boleh tapi aku ni pemalas sikit. Basuh bersih-bersih, tabur lada hitam, bakar. Easy kan. Budak engineering ni memang kalau dapat jalan yang mudah lagi dia suka. FAKTA!!!


  
Orang yang selalu lawat blog aku mesti akan cakap aku ni memang suka makan western ke? Dulu masak chicken grill jugak. Lepas tu mashed potato. So nah...Nasi goreng. Siapa cakap aku tak reti masak makanan kampung?? Kalau lapar, semua boleh jadi. Wakakaka.

Ni nasi goreng sardin. Bagi yang pernah dengar bagos. Kalau yang tak pernah (macam kawan aku) dengar la sekarang. Buka-buka kabinet nampak sardin. Buka peti nampak nasi maka bergabunglah mereka. Sebenarnya aku pun tak pernah dengar dulu. Tapi ummi aku ni memang suka try and test. Jadi dah biasa makan so aku try la pulak sebab senang yo..


S: Untungla awak pandai jugak masak. Saya tak pandai. Kalau boleh saya nak belajar masak paling-paling pun nasi goreng je.

Me: Pastu nanti nak kawen masak nasi goreng je??

S: takpe la. Isnin nasi goreng kampung. Selasa nasi goreng cina. Rabu nasi goreng pattaya. Khamis nasi goreng cili padi dan seterusnya ulang-ulang sampai suami saya akan cakap "hari ni nak masak nasi goreng apa pulak"??

Me: Hahahaha



Bukan aku yang masak tapi next mission. Fries tu senang! Coleslaw tu simple! Ayam tu goreng je! Sos black pepper yang kaw-kaw tu kena buat research. Hahaha

Chicken chop ni aku makan RM8.90 dan thumbs up!! Sedap gilooss..


p/s: Rushing sidai baju pulak. Full Housewife untuk 24 jam ni. Tak pandai masak dan tak rajin masuk dapur tu akulah..Hehehe..Tapi sekali masuk dapur, semua bahan aku nak guna, daging,ayam, sotong semua aku nak rembat kauuuu...


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...
 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt