Monday, September 15, 2014

Salam Semester Baru

Assalamualaikum...


Masih ingatkah lagi diriku ini ataupun dah berkubur namaku ini? Hahahaha. Berbulan tau aku tak update. Busy tu tak, malas tu ye. Sebabnya malas nak on lappy. Sejak ada smartphone ( bajet menunjuk), dah malas nak on lappy. Semua through phone je. Bisnes, facebook, twitter, instagram semua phone je. Senang dan cepat. Tak payah nak tunggu loading ke apa segala bagai.



Orang lain beriya update pasal hari raya, baju warna apa, beraya kat mana, balik kampung ke tak, baju vogue ke tak, bulu mata setebal che ta ke tak, semua pakat-pakat update. Tapi aku ni sunyi sepi. Bagi blog ni rehat. Hahaha. Bila dah balik semester baru ni, dengan berjaya mendapat rumah aras satu, internet makin laju, makin rajin la nak update blog. Internet free, laju pulak tu, mestilah rajin. Tak payah nak loading lama bagai, tak payah nak stress-stress semua sebab page blog tak boleh buka. Tension kan kalau macam tu. Ke aku je??? Universiti sediakan kemudahan untuk download nota dan check news kat portal, tapi aku??? Manfaatkan apa yang adaaaaa..



Masih dalam mood excited. Maklumlah baru buka sem. Bukan excited nak belajar ke apa, tapi excited sebab jumpa kawan balik. Lama cuti kan. Hampir 3 bulan. Rindu tu tak, tapi gosip tu banyak dah peram lama nak tunggu luahkan. Hewhewhew.



Tak ada cerita best yang nak story jadi kite tempekkan gambar je la. Untuk pemanis mata para blogger yang masih rajin nak baca blog ni. Walaupun dah berlumut dah....





Waktu gi open house rumah sepupu. Takde gambar raya, gambar open house jadila kan. Raya haji bakal menjelma. Yang raya puasa baru nak cot cet cot cet.



Bercuti di KL sebelum semester baru bermula hari tu. Niat nak holiday jauh-jauh terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab tertentu. Kahkahkah. Tapi abah dah janji nak holiday kat Hong Kong hujung tahun ni. Janji harus ditepati. Akan dituntut nanti. *peace*





Ada perubahan tak?? Adik aku yang tak pernah nak puji aku ni cantik apatah lagi nak mengaku aku ni comel tetiba cakap aku makin putih berbanding dulu. Rahsianya...............adalah rahsia. 



Lots Of Luv,
Fatin Aziz...


Tuesday, July 15, 2014

Berbuka Macam Orang Kaya

Assalamualaikum...


First of all (ewahhh!!),salam ramadan buat semua readers. Sorry kepada yang follow/blogwalking/drop sini tapi tak dapat nak balas balik secepat yang mungkin. Bukan sombong apatah lagi nak kerek tapi internet broadband dah habis limit. Data pun ciput-ciput je jalan. Nak buka facebook, sejam loading tau. Bulan puasa perlukan kesabaran,so here it is. Bersabar je walaupun terasa nak baling lappy ni. Tapi bila diingatkan bukan salah lappy buat apa nak dera dia kan. But dont worry guyzz, I'll follow back soon. Just drop message kat chatbox ye. Jangan marah-marah tau. Kurang pahala puasa.


Kekecik dulu, mind set aku kalau orang yang pergi berbuka puasa/makan kat hotel adalah golongan kaya-raya. Teringin sangat nak merasa makan-makan kat hotel. Bila ingat balik nak gelak pun ada. Padahal kenyataannya sesiapa pun boleh pergi asalkan ada duit.Bajet dalam fikiran, dato2/tansri2/kerabat2. Well biasalah kecik dulu otak kan straight forward atau erti lain tak kenal atau tak exposed dengan dunia luar yang penuh pancaroba dan liku-liku, onak duri dalam kehidupan. Ayat taknak kalah nokss.


Korang yang makan kat hotel yang sediakan makanan jenis buffet, agak-agak berapa round ye korang tawaf???


As usual, abah aku ni unpredictable. Kadang-kadang dia buat benda-benda yang sebelum ni dia taknak buat tapi tetiba buat. Contohnya, waktu iphone tengah in/famos amos, dia tak nak guna iphone. Dia guna phone cap ayam yang takde warna. Waktu tengah fofular dengan tv LCD, dia beli tv gedabak besar. Tapi bila dah beli tv LCD, selalu pulak dia melawat seng heng! Kononnya nak beli yang LED yang muat satu dinding rumah. Relate dengan this story pernah sekali aku cakap beberapa tahun yang lepas....


Me: Abah jom kita gi berbuka kat hotel. Macam best je. Kadang-kadang nak rasa environment baru. Lunch dengan dinner dah pernah. Berbuka la pulak.


Abah: Buat apa. Makanan bukan sedap pun. Harapkan mahal. Baik makan kat kedai mamak.




Tiba-tiba, weekend hari tu sambil kitaorang keluar beli baju raya,abah drive terus masuk one hotel ni. Semua tercengang!! Then abah masuk hotel, buat reservation apa semua,after 10 minutes, jalan terkedek-kedek sambil bawak kertas. Kemain abah surprisekan semua orang. Dapat je kertas tu apa lagi. Aku dengan adik pun mulalah cup nak makan apa kejap lagi. Buffet la katakan. Nak makan semua memang tak lah. So pecah sikit-sikit. At least habis berbuka kitaorang boleh cerita makanan ni sedap ke, yang tu sedap ke? Lepas tu memasing rasa rugi sebab tak ambik makanan yang sedap sebab full sesangat. Mula la tengok gambar makanan yang dah snap. Pastu dalam hati "kan best kalau boleh masuk dua kali dengan satu bayaran. konfem semua aku boleh makan". Kahkahkah




Tengok tu. Nafsu makan tengah membuak-buak. Dah nak dekat azan kan. Tunggu azan je terus telan. Hahaha. Ni cuma separuh. Separuh lagi sibuk makan takde nak snap-snap gambar. Makan cepat-cepat takut makanan lain habis, orang lain kebas. hakhakhak



Kalau korang tengah baca entry ni waktu siang, sorry la ye. Den tak boleh tolong. Asalkan iman kuat dan elakkan dari pergi dapur banyak kali. Lagi satu, elakkan tengok peti ais berulang kali. Takut tak sedar, tetiba minum air segelas.


Aku punya pilihan. Umi dengan abah pilih nasi. Aku pulak elakkan nasi sebab kalau makan nasi nanti kenyang sangat-sangat. Tak boleh nak makan yang lain. Rugi duit abah den nanti. Walaupun yang ni pun semput nak habiskan. Mukadimah dengan spaghetti carbonara. Habis je makan terus berlari anak ambik steak,lasagne,tomyam,chicken wings, icecream,roti jala, bebola yang cucuk-cucuk, dan semua la dengan harapan taknak rugikan duit. Tapi sebagai manusia biasa tetap rugi sebab walau tak banyak tapi sisa tetap tinggal je atas meja. Tak larat nak habiskan. Keluar je hotel, semua merangkak pergi kat kereta. Dah tak boleh jalan ayu-ayu.




Ok. Gambar ni takde kaitan. Just nak kongsi. Sesiapa yang rasa nak kulit tu flawless raya ni try la produk dian pixy. Vitamin dianz superb sangat-sangat. 2 minggu dah boleh tengok perubahan kulit korang. Konfem bertambah putih. Memandangkan lebih kurang 2 minggu lagi nak raya, why not korang pergi beli cecepat. Sempat lagi nak putih time-time raya nanti. Ahaks!!!



Thats All...

Selamat berbuka...

Jangan lupa follow twitter dan instagram saya....


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Wednesday, July 2, 2014

Amacam Puasa

Assalamualaikum...


Last post bulan 6. Dah macam sebulan satu entry. Kemalasan dah berganda-ganda. Cuti sem yang ada digunakan betul-betul. Masuk hari ni,lappy ni kali kedua aku on setelah cuti sem memasuki minggu kedua. Asyik dengan handphone je ke hulu ke hilir. Mana taknya, internet habis limit. Kalau on lappy pun buat sakit hati je. Kang habis aku sumpah seranah,habis pahala puasa aku. Tinggal seciput je.Bulan puasa kan bulan kumpul pahal. Ihiks!!


Puasa dah 4 hari kan. Amacam?? Ok?? Dah ada yang ponteng?? Malu la tewww nak mengaku.Hahaha. Shopping dah? Baju raya warna apa tahun ni? Biskut raya dah tempah? Tudung dah beli? Shawl ke bawal? Kemain syiok tak sabar nak raya kan. Instead of tanya...Terawikh ada tinggal? Al-Quran masuk surah ke berapa? Agak2 sempat habis 30 juzuk? Sempat tak khatam sebelum raya? Sedekah ke belum? Ada jaga mulut dari mengumpat? Jaga hati dari membenci? Jaga mata dari melihat benda bukan-bukan? Ha!!!! Sentap?? Iolls pun sentap jugak. Kahkahkah. Jangan simpan dalam hati okay. *peace*


Back to normal. Borak chill chill.


Masuk ramadhan kelima ni macam mana? Best tak puasa kali ni? Bagi aku setiap kali bulan puasa paling best. Sebab apa? Sebab waktu ni la family berkumpul. Kalau waktu lain, makan tengah hari sendiri-sendiri. Makan malam ada yang diet. Breakfast pulak semua nak cepat tak sempat borak. Tapi kalau bulan puasa, kau diet ke,kau busy ke, kau rushing ke,kau nak terguling ke, kau nak pergi dating ke, semua akan berbuka sekali. Semeja! Best kan...



"done tarawikh","done solat" and etc. Mungkin sesetengah orang akan anggap tak perlu kot tweet segala bagai macam tu. Riak nampak di situ. Memandangkan aku ni sempoi,orang kat twitter kat tweet macam tu sikit pun aku tak heran. Lantak diorang la nak tweet apa pun. Kalau diorang tweet "done tarawikh" pastu letak gambar pakai telekung baru balik masjid, aku rasa seronok je tengok. Sejuk je mata. Betul tak betul tu lain kira. Tipu ke apa bukan dosa aku. Bersangka baik je la. Niat di hati yang penting. Niat tu yang menunjukkan kita ni riak ke tak. Kepada yang takde kaitan, tak payah la pulak nak tambah rencah. Benda yang kecik,diperbesarkan. Benda yang takde pape dibesarkan. Tak best la kalau gaduh-gaduh ni. Mana kemanisan bulan puasa ni?Jadi, follow la twitter aku (ceh,promote twitter sendiri).



Eh3...Tazkirah ramadhan la pulak kan. Gaya ala-ala ustazah pilihan.


Kalau korang setia dengan blog ni (eceh!!!) mesti korang tau yang aku ni gila novel. Kalaulah korang pun gila novel cer cite sikit novel yang aku beli ni best tak (andai kata ada sesiapa yang dah baca..). Kes nak habiskan baucer buku, 3 novel sekali aku angkut. Oh indahnya dunia khayalan.....






Mana satu yang best. Aku beli berdasarkan ranking popular tau. Jangan nak ngade2 cakap semua tak best. Aku siku kang (acah2 manje).



Ni pulak bergedil. Saja nak tunjuk yang I ni masak ok cuti-cuti. Bukan nak riak tapi nak bagi nampak berguna jugak la diri ni ada kat rumah. Kahkahkahkah..


Okay uolls2 sekalian..Selamat berpuasa ok...


Lots Of Luv,
Fatin Aziz..

Monday, June 23, 2014

Yeeehhhaaa

Assalamualaikum...

I'm totally free. Duk mengadap buku pagi petang siang malam adalah perkara yang paling ngeri bagi student. Terutama aku lah. Bila orang yang jenis malas nak study tapi terpaksa jugak, beginilah jadinya. Nak tak nak WAJIB pegang. Perkara sensitif bila exam ni, jerawat. Jujur aku cakap, aku nak tengok muka aku pun ngeri apatah lagi orang lain. Jerawat sekilo, eyebag sedozen. Nak tengok panda mai sini tengok muka aku. Tak payah habiskan duit beli tiket. Bagi sedekah bulan ramadhan lagi afdal. What??? Panda lagi comel??
 Ok fooinnee -_-


LIST:

1. Facial treatment. Kengkonon macam orang kaya. Padahal treatment sendiri. Relax kan diri. No stress!!!

2.Kumpul duit poket untuk next sem. Sem ni duit dah habis. Kena topup balik. So jemput la visit my fb page untuk PANDORA raya. Kehkehkeh

3.Workout. Mohon jangan hangat-hangat tahi ayam. Untuk raya uolls and wedding cousin nanti. Cousin kawen Iolls yang tereksaited melampau. Bila I kawen mohon orang lain eksaited jugak please..

4.Update blog. Ummmmm....Bergantung pada kerajinan aku yang rasanya tak pernah rajin pun.

5.Holiday. Let's check air asia dude. Tapi angan-angan, sebab my adik ada exam BESAR. Besar sesangat.

6.Kemaskan blog yang rasa macam serabut,pening,berterabur,sakit mata. Rasa macam nak adjust semua je. Ada je yang tak puas hati. Cerewet?? Untuk dapatkan yang terbaik haruslah cerewet kan. Hati pun senang.


Anggap sahaja ni sebagai intro bagi bermula sem break. Orang lain dah siap ke hulu ke hilir. Aku baru nak cuti. In fact esok baru officially start. 



p/s: ada tak sesiapa yang tau nak adjust lebar untuk bahagian entry tu? Boleh directly contact kat fb untuk bantuan ek. Nak adjust yg tu je. Yang lain jangan SENTUH!!! Jangan OKAY...


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Wednesday, May 28, 2014

Belog Berwajah Baru

Assalamualaikum semua...

Hari tu kan tangan ni tetiba gatal nak ubah blog. Tapi otak tak ready dengan semua-semua ni. Last-last hilang berdesup macam tu je. Pening dengan study lagi. Mana taknya dengan nak mengadap coding dalam subjek microcontroller lagi boleh pulak nak mengadap coding untuk blog ni. Boleh gila jadinya. Muda-muda lagi dah gila. Mintak simpang.



Akhirnya dengan duit poket yang lebih seciput (aceh!!) aku pun upah la orang. Walaupun nampak macam benda simple kot. Boleh buat sendiri tapi aku prefer orang la buatkan. Sesungguhnya mereka lebih expert. Niat nak tunggu lepas final baru nak try ubah semua kat blog ni sebab dah lama biarkan blog dengan background yang sama kan tapi dibatalkan sebab sakit pulak mata kitew nak masuk blog ni dengan putih je semua. Sekali-sekali kena lah ubah angin jugak. Takkan nak sama je tiap-tiap tahun. Orang lain pun jemu jugak kan.



Kalaulah tiba-tiba korang terniat di hati nak ubah template atau nak full edit blog nak cecantik macam Iolls atau nak cantik lagi boleh Uolls pergi kat link and kawtiw dengan owner baik punyeeerrr. Akak yang buat ni pandai kot. First impression aku buka blog ni "wah..blog aku ke ni?". Gitu lah ghopenyer...




Banyak blog dah dia edit. Semuanya cantik-cantik. Rasa macam nak buat semua design pulak. Untuk yang aku tempah ni RM50 je. Selalu RM100. Tapi ada promosi kot. Kot la. Aku pun tak sure. Tetiba iklan tu menangkap bebola mata aku so aku pilih la akak ni. Dah lama jugak aku cari designer untuk edit blog. Finally jumpa jugak dan 100% puas hati. Aku berani konfem korang pun akan puas hati jugak sama persis (oh indong pulok) aku.


Ok tu je. Aku nak sambung buat coding mini project. Mohon doakan aku untuk final and mini project yang masih tak berhasil lagi walaupun minggu depan dah nak present.


Bubye..


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Saturday, May 3, 2014

Inovasi Minum Petang & Makan Pagi

Assalamualaikum...

Tajuk havoc kemain noh. Hari ni nak chill-chill je dengan korang. Lebih kurang nak berkongsi, bukan resepi tapi macam apa yang aku selalu buat untuk minum petang atau breakfast sekiranya waktu pagi aku buka saji tengok pinggan kosong je yang ada. Dengan kata yang lebih dahsaat, aku bangun lewat. Kahkahkah

Taknak cakap resepi sebab nanti orang akan cakap, bukan hebat mana pun setakat roti gardenia gulung-gulung, lenyek-lenyek,celup-celup nak bubuh kat belog biar satu dunia baca. Satu dunia kot. Ajet ajet hebak!!


ROTI CHEESE


Simple je. Orang yang malas macam aku memang patut banggakan diri dengan masuk dapur. Bukan selalukan dapur berasap akibat dari aku kaann. Tak sempat nak berasap pun sebenarnya.

1.roti gardenia (korang nak brand apa pun tak kisah)
2. kepingan cheese (aku guna chesedale)
3.telur sebiji.

Sekali nafas je korang baca ye. Sebab simple sangat. Ambil roti gardenia sekeping pastu letak kepingan chesse sekeping, gulung-gulung roti tu jadi bentuk roll then celup dalam telur,masukkan dalam minyak panas untuk goreng, siap!! Masuk ke dalam mulut. Cheese akan cair seperti gambar di atas.


MINI PIZZA




Kalau korang rasa macam menunjuk sangat kan makan breakfast dengan pizza hut, apa kata buat pizza sendiri. Takde la pizza sangat. Rupa je macam pizza. Tapi bolehlah kalau nak fefeeling macam mat salleh makan pizza untuk breakfast. Takde la rasa over sangat bila post gambar kat insta. Takde la jugak ada yang cakap kengkonon mat salleh la tu makan pizza hut pagi-pagi buta.

1.roti gardenia
2. telur hancur ( selalu guna ayam hancur tapi tetiba takde dalam peti)
3. serbuk blackpepper
4. cheesedale


Mula-mula siapkan telur hancur. Cara korang tersendiri ye. Letak telur hancur atas roti. Letak sedikit serbuk blackpepper. Bagi yang lidah kebal sangat tak rasa pedas boleh letak banyak-banyak. Sekilo pun takde hal. Lidah korang bukan lidah aku. Hakhakhak..Lepas tu letak chesse sekeping atas roti tu then bakarkan atas dapur. Toksah nak oven bagai. Guna ceper non stick punya,letak marjerin sikit untuk panaskan ceper, lepas tu baru letak roti. Style aku, aku tunggu sampai cheese tu cair sejibik macam pizza hut. Amacam?? Teringin??


ROTI TELUR CAIR



Nama sebenar aku tak tau. Main letak apa yang lalu kat minda aku je. Cara ni ,favourite aku sedunia sebab bila gigit roti bakar yang rangup-rangup tu keluar telur yang cair 3/4 masak. Cara ni pun senang je. Semudah ABC. Hohoho.

Pertama korang buat lubang kat tengah roti. Nak bulat ke, 4 segi ke, 3 segi ke. Terpulang kat korang la ye.


Panaskan kuali guna marjerin. Bakar roti ni. Ala-ala bakar roti zaman dulu-dulu. Zaman takde toaster. Lepas tu pecahkan telur terus masuk kat lubang yang korang buat. Nak pukul telur dulu pun boleh. Suka hatilah. Takde paksaan pun.

Bila dah nampak telur macam dah masak mengikut citarasa yang nak, tutup lubang tu dengan roti yang yang korang buang tadi. Bukan buang kat tong sampah. Tapi yang buang dari roti tadi. Oh my..Susah benor nak explain. Harap faham la ye.

Lepas tu balikkan..


Jadilah macam ni. Yang sebelah kanan tu. Kiri tu gambar mini pizza yang belum dibakar untuk cairkan cheese. Walau rupa macam buruk sikit, better korang try. Konfem bila gigit korang akan rasa excited sebab telur tu keluar meleleh kat tangan korang. SERIOUSLY!!!



Aku yang menaip...

Sebelum tu, jom follow my twitter and IG..


Dah follow click like sikit..





Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Friday, April 18, 2014

Perubahan Zaman

Assalamualaikum..

Pertama sekali, hhhhhhaaaaaaa.. Lega test untuk midterm dah habis. Semput tahap kehabisan nafas nak hadap test satu persatu. Penat dia dari hujung rambut hingga hujung kaki termasuk organ dalaman. Maksudnya penat otak la kan.


Umur aku ni dah 21 tahun. Kalau flashback 5 tahun dulu aku umur 16 tahun. Form 4 gitu. Waktu tu baru nak masuk alam baru la katakan. Alam nak capai cita-cita jadi doktor sebab dah mula belajar biologi. Eksaited kemain. Rajin je study biologi. Semua benda nak kaji. Semua nak relate dengan sains.Sekarang ni korang bagi je buku biologi konfem tido tertungging siap berdengkur.Complete set!


Siapa sangka aku di jalan yang tersasar dari perjalanan. Dari aliran sains, masuk ke asasi sains hayat tapi belajar engineering. This is what we called life. Ramai jugak tanya, boleh ke masuk engineering dari sains hayat? Jawapannya aku dah dapat dan masuk pun, boleh la maksudnya. Boleh ke catch up pelajaran tanpa ada basic? Jawapannya mestilah boleh. Believe in yourself. Be confidence in whatever you did! Bagi aku senang je. Kita dah ada kat jalan ni. Nak taknak semua tetap kena lalui walaupun pahit. So do we have any choice melainkan habiskan study dan berjaya? Aku tak suka engineering tapi aku struggle nak result hebat. Sebab? Aku taknak kena repeat atau extend sem. Dah tak suka cecepat la habiskan. Tak gitu caranya..Kalau ada short sem pun aku rembat bagi singkat. Waktu aku habis degree, orang lain dah kerja pun. Antara geng gegirls, aku je 4 tahun. Sadis tak? Diorang boleh pergi makan kat Seoul Garden, Starbucks, OldTown, aku makan kat warung tepi jalan je. Poket nipis.

5 Tahun akan datang...


5 tahun akan datang, aku dah berumur 26 tahun. Dalam wishlist mestilah nak yang happy2, hebat2 kan. Top list untuk perempuan konfem kawen kan. Memang tu je motif kalau ada perbincangan meja bulat budak pompuan ni. Untuk aku kalau boleh la kan waktu tu aku nak ada bisnes sendiri, kerja yang hebat, rumah sebijik, kereta seketul, master dalam genggaman. Ini cuma perancangan la kan. Kawen?? Perlu ke untuk mention. Just wait and see...Walaupun memang hormon gatal nak kawen cepat tu ada tapi malu nak cakap. *tutup muka dengan selimut. iteeeww maluuu*


Kalau 5 tahun dulu, hingus meleleh pun tak kisah, sekarang tudung herot pun malu nak keluar. Kalau dulu cakap kuat-kuat sekarang cakap pun sopan-sopan je. Perubahan zaman la katakan. Zaman hingusan ke zaman yang bertauliah la sikit. Kalau dulu urus diri tak pandai, sekarang dah mula belajar urus hidup orang lain pulak, suami dan bakal anak.


Im happy for your life friend! Semoga berbahagia hingga ke syurga dan lahirkan zuriat yang soleh dan solehah. Dulu-dulu perangai gila-gila orangnya. Sekarang ni sopan, ayu, lembut je. Jodoh dah sampai. Alhamdulillah...

Seronok dengar kawan-kawan dah kawen. Aku? Taknak pikir. Belum masanya. Hahaha




Aku yang menaip...


Lots Of Luv,
Fatin Aziz..

Friday, March 28, 2014

Entry rindu blog

Assalamualaikum...


Sejak start sem ni blog macam terabai je. Niat hati nak jadi blogger tegar tak kesampaian. Walaupun sem ni tak banyak kelas tapi assignment ya ampuuunnnn..Menimbun bagai gunung jerai. Update blog pun guna handphone sebab tak nak readers lari. Mohon datang kembali kepada yang niat nak cari port lepak kat lain. Hewhewhew. Iolls sanggup kejar uolls balik tau. Angkut sorang-sorang datang lepak sini.


Weekend hari tu aku try Google resepi. Tetiba naluri kewanitaan datang dalam kalbu hidup aku. Naluri nak masak. Well umur pun dah 21 kan. Bak kata Umi aku, dah nak jadi Mak orang dah. Excuse me Umi.. I ni baru 21 bukan 31. Tak bermimpi pun lagi nak jadi mak2 apatah lagi jadi bini. `dah jadi bini orang dah sekarang ni. Tak lama lagi jadi mak pulak`.. Oh my.. Aku tak sanggup dengar ayat tu lagi. Yang aku nak dengar ` eh dah umur 21 dah. Tapi nampak macam baru lepas SPM`… Ni baru ada selera aku nak dengar. wakakaka



Gril Chicken Chop with Mashed Potato


Untuk chicken chop ni aku gabungkan dengan mashed potato. Actually nak test power. Ingat tak lagi cara nak buat mashed potato. You know what, Iolls berjaya buat mashed potato tanpa tengok resepi. Successful!!! Gravy pun menjadi. Kalau yang dulu-dulu tak menjadi sangat. Rasa tu jadi tapi warna kurenngggg.. Kali ni punya both menjadi. Happy tu tahap rasa macam juara master chef kalah kan zamir. Ha!! Macam tu la perasaanya... Boleh imagine tak ???



Lenyek kentang sepuas hati, simbolik lepaskan stress

See..Menjadi kan warna tu. Pekat likat..Just nice. Tahap sedap tu yang GILA PUNYA SEDAP. Cair di mulut. * tangan dibahu mata ke atas*...



Tu je yang aku nak cerita.. Hahaha..pendek but padat. Konon berilmiah post aku kali ni. So guys see you when I see you. Next week aku midterm. Doakan aku ye. Seperti mana aku doakan budak degree yang nak midterm dan budak diploma yang tengah final atau bakal menghadapi final. Fighting!!!!


Jom follow saya di socia media.. :)

Instagram
Twitter
Facebook
Online Business


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Tuesday, March 18, 2014

Baru Nak Habis Tahun Dua

Assalamualaikum..


 Alhamdulillah sampai sekarang masih lagi boleh dikawal dari segi semua aspek la. Hehehe. Nak tengok boleh kawal ke tak tengok result. Kalau teruk, nahas memang di tahap bahaya tahap siren keselamatan berbunyi pastu air "hujan" pun turun. Waktu tu tak guna dah tenung result tu sebab menyakitkan hati je kan.



Sementara nak tido semalam, tiba-tiba hati kecil ni berbisik untuk tengok syarikat mana yang ambil pekerja jurusan electrical engineering. Semangat bebenor. Padahal 1 tahun lagi nak praktikal.Google punya google jumpa la satu senarai syarikat-syarikat bumiputera. Dalam 50 list tu ada la lebih dari 10 yang tawar bidang electrical ni. Electrical ni kan luas. Alhamdulillah Tuhan berikan aku kos electrical. Syarikat bumiputera perlu untuk dijadikan pilihan. Boleh dapat cuti raya panjang-panjang. Hahaha.



Zaman dulu kala, aku teringin tau nak keje kat pelantar minyak. Nak gelakkan aku? Gelaklah..Walaupun aku tau lelaki je yang bertapa kat pelantar minyak tu berbulan-bulan. Even sepupu aku yang kerja syarikat minyak pun cakap perempuan ni banyak duduk kat pejabat. Sedddiiihhh... Paling sedih bini-bini yang laki keje kat pelantar minyak. Aku taknak jadi salah seorang dari bini-bini tu. Hahaha.



Scan dengan mata aku yang agak rabun dengan power 175, aku ternampak satu syarikat yang menawarkan pekerja-pekerja untuk kejuruteraan minyak dan gas. Wow, ini geng-geng keje kat pelantar minyak ni. Usha-usha la bini diorang ni macam mana. Scroll bawah sikit. Jumpa perkhidmatan pekerja jurusan electrical engineering. Peluang peluang peluang. Tak dapat keje kat pelantar, ada kaitan pun jadilah walaupun sipi-sipi. Bertempat di PUTRAJAYA.



Impian aku nak keje kat area-aren Kuala Lumpur akan tercapai diiringi usaha dan doa. Haruslah diletak diiringi usaha dan doa. Nanti adalah suara-suara sumbang yang dok kata kat aku ni bajet bagos la bajet dapat la. At least aku berangan. Bermula dari berangan adanya usaha. :D





"Saya yang menulis. Terima kasih kerana membaca"-si gadis bertudung hijau, berbaju purple


"Wahai korang yang budiman lagi kacak dan comel2 belake..Kalau ada tempat praktikal yang best untuk budak electrical engineering ni boleh tak inform kat aku. Sediakan payung sebelum hujan. Tak nak main redah je tempat praktikal tu. So prepare awal. Tolong ek.."



Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Friday, February 28, 2014

Diskaun Untuk Latest Phone

Assalamualaikum...


Pening kepala tau tak. Baru masuk 2 minggu untuk sem 4 dah kena tukar hostel. Baru je angkut barang segala bagai, kemas habuk-habuk, sawang-sawang, lap almari meja tup tup kena kemas semua balik pindah hostel lain. Nasib baik baru lagi. Masuk je rumah, meja berplastik, almari pun berbungkus lagi, tilam pun balut plastik lagi. Kurang la sikit kemarahan dan kebengangan tahap kebangangan. Fuhhh.. ambik kau! Sampai tahap tu nak descride BENGANG tu.


Kena sangat entry ni dengan aku memandangkan aku tengah dalam mood nak beli phone baru. Kononnya nak senang berbisnes. Padahal nak main candy crush bila ada gap yang panjang sebelum masuk kelas.



Dah tengok atau usha-usha atau merisik handphone mana idaman kalbu. For me haruslah XPERIA Z. Camera tuuuu dia...Beli yang ni konfem dalam tong sampah DSLR. Hahaha...




Diskaun ni aku bagi kat korang yang nak beli apa sahaja handphone yang korang berkenan. Baik tak aku? Aku pulak tengah kumpul duit sebabnya ada diskaun ni pun still duit tabungan belum cukup. Jadi bermurah hati aku bagikan diskaun ni untuk korang. Ambik je..Ambik.. Semua boleh ambik!!!


BTW XPERIA Z ni kamera 13.1 MP kot. Handphone korang ada?? Takde kan..Kalau ada pun senyap sudah tak payah riak sangat. Kepada yang takde tu pergi la beli ada diskaun ni...





DESCRIPTION:
 
  • Android OS, v4.1.2 (Jelly Bean) , planned upgrade to v4.2 (Jelly Bean)
  • Support 4G LTE Technology
  • Quad-core 1.5 GHz Krait CPU
  • 1080 x 1920 pixels, 5.0 inches Full HD Touch Screen Display
  • microSD Card slot, up to 32 GB
  • Internal Storage 16 GB
  • 2 GB RAM
  • Support NFC
  • Primary Camera 13.1 MP, 4128x3096 pixels, autofocus, LED flash
  • Secondary Camera.  2.2 MP, 1080p@30fps
  • Stand-by Up to 550 h (2G) / Up to 530 h (3G)
  • Talk time Up to 11 h (2G) / Up to 14 h (3G)



* RM 15 untuk belian minimum RM 100
* Sah sehingga 31 Mac 2014
* Penggunaan tanpa had



KOD DISKAUN:
498373LPM



Maklumat lanjut boleh layari lama web yang tertera ini...



Saturday, February 22, 2014

Bestkan Kalau Dapat Rumah Macam Ni?

Assalamualaikum...

Layan gambar dulu la..














Bestkan??


Orang cakap "make a dream comes true"
InsyaAllah..hakhakhak

Bukan senang nak berjaya. Nak buat apa-apa pun dalam dunia pun bukannya senang. Kalau nak senang kawen je dengan orang kaya konfem dapat rumah macam ni but make sure jangan kawen dengan datuk-datuk yang tak sesuai dengan umur korang tu.

Mentang-mentang nak jadikan impian kenyataan sanggup je kawen dengan "datuk-datuk"..wakakaa..


Ok lah..Nak sambung mimpi-mimpi rumah comel-comel la..

Wassalam...


Jom lawat ke page online shoppe saya dan mintak jasa klik like ye---->FATYYN SHOPAHOLIC SHOPPE

Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Saturday, February 15, 2014

Potato Salad

Assalamualaikum..

Memandangkan sem 4 akan buka, jadi dengan ini aku sibuk nak update segala aktiviti yang aku buat sepanjang sebulan kat rumah. Semua resepi aku nak share sekali gus. Resepi para remaja je. Mudah simple dan sluurrppp.. Hahaha



Rasanya tak perlu plating elok-elok sebab nanti masuk dalam perut jugak kan. Gaul-gaul, letak dalam mangkuk, masuk dalan fridge. Settle!!


Kentang harus direbus dulu sebab kentang kan lambat masak. Nak cepat masak, potong kecil-kecil. Masak je nanti boleh terus gaul dengan mayonis tak perlu nak potong-potong dah. Main campak je. Tapi jangan terlampau masak sampai lembik-lembik pulak. Mashed potato boleh la lembik-lembik. Potato salad tak boleh. Takut bila gaul nanti tak nampak rupa potato dah. Pastu korang nak ke makan dengan kentang yang terlampau lembik gaul dengan mayonis. Kembang anak tekak aku.


Aku tak minat mayonis so guna dalam 2/3 sudu kecil je. Lemon tu over je lebih. Guna sikit je ye. Hurrmmm..main agak-agak je la korang nak banyak mana. Hahaha. Lemon ni MASAM ok. Jangan terlampau banyak. Tahap kemasaman dia KUAT!!


Daun bawang pun agak-agak korang nak banyak mana. Daun bawang ni rasa dia strong jugak. Aku tak minat sangat. Letak sikit je. Kalau korang suka, letak banyak. Resepi cakap letak segenggam!
Hidup tak boleh lurus sangat. Perlu bengkok sikit je. Jangan terlampau ikut satu persatu. Hahaha


Kobis aku letak banyak sebab aku suka kobis. Actually potato salad ni sepatutnya potato je. Macam kosong la pulak kalau potato je bogel-bogel. Pucat macam makanan orang sakit kalau takde warna. Nak nampak sedap tambah kobis. Capsicum hijau, merah, kuning kalau nak letak pun takpe. Kalau ada purple,oren,pink pun letak jugak nak bagi nampak menarik. Tu pun kalau korang jumpa!


Bahan-bahan: 
(hidangan untuk aku sorang)

 3 biji potato saiz sederhana
3 sudu kecil mayonis
Lemon
Serbuk pati ayam secubit (sesedap rasa)
Daun bawang ikut agak-agak je
Kobis dalam 3/4 helai/kelopak/whatever


SIMPLE!!!
Letak dalam peti ais. Makan sejuk-sejuk.


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Monday, February 10, 2014

Thailand: Krabi & Phuket

Assalamualaikum...


Ingat tak lagi post pasal Travelog Aussie yang last sekali tu? Konfem tak ingat kan. Macam takde keje la pulak nak ingat segala entry yang aku post kat sini. Aku ada inform yang akan update pasal travelog ke Thailand pulak. Tak havoc mana pun sebab pergi dalam 4 hari je macam tu. Dekat je kan tak perlu bercuti lama-lama. Iolls kan duduk kat perlis...




Waktu aku bercuti ni orang lain tengah berhempas pulas bagai nak gila dengan final exam. Aku pulak menghirup udara segar ala-ala mat saleh yang berjemur tepi pantai kat Phuket konon nak menikmati summer. Jangan salahkan aku. Salahkan universiti aku sebab bagi lama sangat tempoh exam. Bayangkan start exam, 2 Januari hingga 18 Januari. Lewat sangat start. Orang lain nak habis, aku baru nak mula pergi dewan exam. Study week pulak sampai 2 minggu. Tak cukup study week lama, gap antara paper ke paper pulak seminggu. Banyak masa untuk study tu betul la. Kalau dah lama sangat dah jadi bosan jugak kan. Orang lain dah bosan duduk kat rumah, aku baru kemas barang nak balik umah!!


Nak dijadikan cerita, mula-mula abah cakap nak pergi Krabi, aku feeling-feeling naik flight ke apa. Best jugak ni sebab tak lama, sekejap je. Kalau lama aku bosan tahap gaban! Tapi sebenarnya naik kereta. Dalam fikiran aku boleh ke abah bawak kereta sampai ke Krabi dengan Phuket? Kalau setakat Hatnyai takpe sebab dah pernah pergi. And you know what, abah aku cakap dia main redah je. Kalau sampai maknanya sampai lah. Kalau tak sampai???



Aonang Beach Resort. Best giler sebab buka je sliding door bilik, teros kolam mandi which is means korang tak perlu keluar dari bilik then pergi kolam untuk mandi. Buka sliding door terus terjun. And thats what i did.  Even waktu malam. Penat berenang masuk bilik kejap makan ke minum ke pastu sambung balik..Senang sikit aku nak menyelam ke, berenang ke, tidur dalam air ke takde orang kisah.


Ha!! Sambung yang tadi.. Macam mana kita orang boleh sampai ke Krabi ni? Btw abah ni seorang traveller. Tu yang paling aku patut letak dalam mindset aku. Dia pergi overseas dengan kawan-kawan 3 orang lagi tak kira mana pun, Sydney, Melbourne, Shenzhen, Hong Kong, New Zealand tak pernah guna travel agent tau. Berdikari kata kau!


Mula-mula abah nak bawa kita orang pergi Aussie memang macam tak yakin je semua tempat boleh pergi but andaian tu salah! Kalau bergantung dengan travel agent belum tentu korang boleh masuk ceruk-ceruk mana sebab mostly mesti bawa-bawa tempat yang hebat dan jadual mesti packed! Yang ni lebih santai..Tak perlu terkejar-kejar. Just nice!!



Memandang bertolak tengah hari Sabtu, malam baru sampai jadi tak boleh nak pergi jalan-jalan. Sempat pergi makan dengan ronda-ronda keliling pantai. Orang Malaysia banyak kot. Tak terasa asing langsung. Tepi-tepi jalan penuh kereta Malaysia. Makanan halal banyak, pilih je mana yang korang berkenan. Rumah urut lagi banyak noks..


Motif kita orang pergi Krabi sebab nak snorkeling. Huh!! Dah lama aku tak bermain dengan air. Maklumlah Iolls ni perempuan Melayu terakhir so kalau mandi kolam-kolam ni Iolls segan sikit. Sebab tu Iolls mandi kolam tengah malam. Hakhakhak


Menunggu turn nak naik bot melawat 7 pulau kot kalau tak silap sambil snorkeling. Harga dalam RM100++ seorang termasuk makan semua. Complete!! Makanan ditanggung HALAL.

Kalau nak cerita bab sweet-sweet ni banyak. Dua entry pun belum tentu habis. Bila dah bercuti ni mata ni mesti liar usha-usha orang. Jangan cakap aku, korang pun sama kan!!! Hahahaha. Untuk mengurangkan gedik, tak payah cerita. Ahaks!



Waktu ni assistant pemandu bot suruh tengok something. Tapi aku tetap tak nampak dan tak faham. Jujur aku tak faham English diorang. Hahahaha


 Ada nampak macam sambil berenang aku tangkap gambar tak gambar ni???


Macam ni la bot yang kita orang naik. Banyak bot disediakan. Tahap pengurusan diorang TIP TOP. Aku bagi 4 Bintang!!!


Gambar original yang diambil sendiri okay. Guna DSLR. Jangan cakap aku ciplak kat google pulak!! Tau gambar ni cantik. Hohoho. Masuk lif tekan sendiri


Waktu ni berombak sikit. Snorkeling pun asyik dilambung ke tengah laut. Tak payah kayuh dengan kaki nak berenang ke apa. Ombak dah tolong tapi bahaya sikit la. Paling penat nak lawan ombak nak ke tepi laut sikit. Kuak sekuat mana pun tak bergerak. Lelah aka semput waktu tu.




Jangan suruh aku namakan kesemua pulau yang aku pergi. Phi Phi Island je yang aku ingat. Lain pulau I dont care and I dont want to care. Tugas aku duduk dalam bot pegang kamera!


Pulau ni aku tak ingat nama. Paling pasti pulau ni ada filem hollywood shooting kat sini. Tajuk filem pun aku tak sure. Kalau tak silap abah aku cakap pelakon Leonardo De Caprio yang berlakon. Bukan TITANIC ye. Pasir tak payah cakap, lembut sangat. Sampai tourist guide tu cakap better jangan pakai selipar atas pasir sebab terlalu lembut takut tak boleh jalan dan SEJUK. Rasa nak golek-golek atas pasir. Tapi macam yang aku cakap Iolls kan perempuan melayu terakhir so bertertib la sikit. Hekhekhek



I punya abah suka sangat gambar ni sampai letak background kat iphone dia tau. Anak you yang snap ni. Kalau tak cantik kemain kutuk. Lebih pedas dari Papa Jo (masterchef) kutuk. Kalau cantik buat tak tau je. Tengok-tengok letak kat iphone. Hurrrmmm..


Snorkeling time!!!
Perhatikan gambar tu betul-betul. Kalau korang betul-betul tengok konfem nampak ikan-ikan berenang. Kalau nampak duyung gua cakap lu havoc! Gambar aku dengan abah tak nampak sangat sebab ni adik aku yang snap. Orang dah cakap close up, dia buat jauh jugak sebab nak bagi nampak semua dalam satu gambar. Ok! Tak boleh bantah.


Adik aku ni penakut sikit. Mandi kolam ok. Masuk laut dalam, takut sikit walaupun life jacket dah pakai. Nak turun dah tapi tak jadi. Menyesal aku turun dulu. Tak boleh nak tarik dia.Sepatutnya adik aku turun dulu. Paksa baru jalan!!!



Destinasi terakhir. Kat sini kita orang diberi masa selama satu jam. Nak berenang ke snorkeling ke apa ke hentam sajalah. Kiranya ni tempat lepaskan gian bagi yang tak berpeluang nak mandi.


Abah aku siap tido lagi kat bawah pokok. Berdengkur noks!!! Aku dengan adik apa lagi, dalam air la. Peluang..Peluang..Peluang..Jangan sia-siakan. Bayar mahal!!!


Time to go!!! HUHUHUHU (caps lock nak tunjuk betapa sedihnya aku)





Penat satu hari keliling pulau. Malam tu jalan-jalan kat kedai-kedai tepi pantai je. Meriah macam kat Pantai Cenang tapi yang ni lagi meriah.


Balik tido. Esok bangun pagi. Let's move to PHUKET.


Actually takut jugak nak gi Phuket ni. Sebab aku pergi tarikh tu elok-elok 24 Disember. Takut TSUNAMI. Hehehe



Phuket, kita orang stay kat Hilton. Kat gambar terpampang. Bukti itu perlu okay!!! Taknak orang kata aku ni cakap tak serupa bikin. :P

Krabi ke Phuket dalam 3 jam tak termasuk sesat. Bertolak dalam pukul 9 pagi sampai dalam pukul 2. Target nak sampai pukul 12. Memang sampai pukul 12 tapi cari hotel tak jumpa. Apa nak buat hotel tu dah nampak tapi pintu masuk tak jumpa. Hahaha


Me: Adik... Apsal pakai selipar datang obersea?? Selekeh...

Adik: Apa pulak?? Tengok mat saleh tepi pantai..Pakai selipar jepun jugak. Lagi pun ni selipar JEPUN kot selekeh apanya.


Last-last aku jugak kena beli selipar jepun. Gila jalan atas pasir guna flat shoe. Tak pasal-pasal kasut aku lekang sebab basuh lepas kena pasir pantai. PADAN MUKA KO!!!



Sampai je Phuket, lepas makan dan solat terus jalan-jalan kat pantai. Esok dah nak balik. Takut tak sempat. Phuket ke Bukit Kayu Hitam lebih kurang 8 jam. Kena bertolak pagi. Lambat nanti gate kat sempadan tutup tak balik rumah la jawabnya. Tu pun hampir-hampir nak tido kat Hatnyai sebab sesat berjam-jam kat pekan Hatnyai tu. Hati dah gembira tapi tiba-tiba je abah jumpa jalan keluar. OMG..Sedih balik...Hahaha


Mat dan minah salleh. Fuh!!!
Macam-macam...Macam mana iman lelaki yang tengok minah saleh tu..(mohon faham..haha)



Its me!!
Sebenarnya kita orang tunggu sunset. Kat Phuket ni sunset cantik gila. Rasa macam romantik pulak tunggu sunset dengan abah. Hahaha.. Macam dalam novel gitu...


I told you already..
Cantik bukan??
Indah ciptaan Allah SWT..



Adik aku sentiasa over. Konon berseni sangat la mintak tangkap gambar macam ni.


Actually Krabi dengan Phuket ni sesuai tempat untuk berehat. Tenangkan fikiran. Bercuti kat sini pun takde lah adventure sangat macam pergi Aussie dulu. Semua nak pergi. Set masa. Makan cepat. Kat sini more relax. Habiskan masa kat pantai je. 4 hari cukup je nak melawat satu Krabi dengan Phuket kalau ada kenderaan sendiri.


Kotak komen nanti mesti ada sorang akan cakap "takkan gambar permandangan je? Mana gambar family? Tak banyak pun gambar sis fatin.." macam entry lepas-lepas, travelog Aussie. Tapi yang ni jujur aku cakap dalam koleksi tak banyak sangat gambar family. Frankly takde sangat. Banyak gambar permandangan je. Semua aku dah letak dalam blog ni.


Untuk membezakan dengan gambar-gambar lain..Nah..


Family yang kecil tapi bahagia.
As usual Im the photographer.. :P
Garang pulak muka ummi tu padahal dah warning awal-awal nak tangkap gambar ni. Hahaha


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...
 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt