Wednesday, May 28, 2014

Belog Berwajah Baru

Assalamualaikum semua...

Hari tu kan tangan ni tetiba gatal nak ubah blog. Tapi otak tak ready dengan semua-semua ni. Last-last hilang berdesup macam tu je. Pening dengan study lagi. Mana taknya dengan nak mengadap coding dalam subjek microcontroller lagi boleh pulak nak mengadap coding untuk blog ni. Boleh gila jadinya. Muda-muda lagi dah gila. Mintak simpang.



Akhirnya dengan duit poket yang lebih seciput (aceh!!) aku pun upah la orang. Walaupun nampak macam benda simple kot. Boleh buat sendiri tapi aku prefer orang la buatkan. Sesungguhnya mereka lebih expert. Niat nak tunggu lepas final baru nak try ubah semua kat blog ni sebab dah lama biarkan blog dengan background yang sama kan tapi dibatalkan sebab sakit pulak mata kitew nak masuk blog ni dengan putih je semua. Sekali-sekali kena lah ubah angin jugak. Takkan nak sama je tiap-tiap tahun. Orang lain pun jemu jugak kan.



Kalaulah tiba-tiba korang terniat di hati nak ubah template atau nak full edit blog nak cecantik macam Iolls atau nak cantik lagi boleh Uolls pergi kat link and kawtiw dengan owner baik punyeeerrr. Akak yang buat ni pandai kot. First impression aku buka blog ni "wah..blog aku ke ni?". Gitu lah ghopenyer...




Banyak blog dah dia edit. Semuanya cantik-cantik. Rasa macam nak buat semua design pulak. Untuk yang aku tempah ni RM50 je. Selalu RM100. Tapi ada promosi kot. Kot la. Aku pun tak sure. Tetiba iklan tu menangkap bebola mata aku so aku pilih la akak ni. Dah lama jugak aku cari designer untuk edit blog. Finally jumpa jugak dan 100% puas hati. Aku berani konfem korang pun akan puas hati jugak sama persis (oh indong pulok) aku.


Ok tu je. Aku nak sambung buat coding mini project. Mohon doakan aku untuk final and mini project yang masih tak berhasil lagi walaupun minggu depan dah nak present.


Bubye..


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Saturday, May 3, 2014

Inovasi Minum Petang & Makan Pagi

Assalamualaikum...

Tajuk havoc kemain noh. Hari ni nak chill-chill je dengan korang. Lebih kurang nak berkongsi, bukan resepi tapi macam apa yang aku selalu buat untuk minum petang atau breakfast sekiranya waktu pagi aku buka saji tengok pinggan kosong je yang ada. Dengan kata yang lebih dahsaat, aku bangun lewat. Kahkahkah

Taknak cakap resepi sebab nanti orang akan cakap, bukan hebat mana pun setakat roti gardenia gulung-gulung, lenyek-lenyek,celup-celup nak bubuh kat belog biar satu dunia baca. Satu dunia kot. Ajet ajet hebak!!


ROTI CHEESE


Simple je. Orang yang malas macam aku memang patut banggakan diri dengan masuk dapur. Bukan selalukan dapur berasap akibat dari aku kaann. Tak sempat nak berasap pun sebenarnya.

1.roti gardenia (korang nak brand apa pun tak kisah)
2. kepingan cheese (aku guna chesedale)
3.telur sebiji.

Sekali nafas je korang baca ye. Sebab simple sangat. Ambil roti gardenia sekeping pastu letak kepingan chesse sekeping, gulung-gulung roti tu jadi bentuk roll then celup dalam telur,masukkan dalam minyak panas untuk goreng, siap!! Masuk ke dalam mulut. Cheese akan cair seperti gambar di atas.


MINI PIZZA




Kalau korang rasa macam menunjuk sangat kan makan breakfast dengan pizza hut, apa kata buat pizza sendiri. Takde la pizza sangat. Rupa je macam pizza. Tapi bolehlah kalau nak fefeeling macam mat salleh makan pizza untuk breakfast. Takde la rasa over sangat bila post gambar kat insta. Takde la jugak ada yang cakap kengkonon mat salleh la tu makan pizza hut pagi-pagi buta.

1.roti gardenia
2. telur hancur ( selalu guna ayam hancur tapi tetiba takde dalam peti)
3. serbuk blackpepper
4. cheesedale


Mula-mula siapkan telur hancur. Cara korang tersendiri ye. Letak telur hancur atas roti. Letak sedikit serbuk blackpepper. Bagi yang lidah kebal sangat tak rasa pedas boleh letak banyak-banyak. Sekilo pun takde hal. Lidah korang bukan lidah aku. Hakhakhak..Lepas tu letak chesse sekeping atas roti tu then bakarkan atas dapur. Toksah nak oven bagai. Guna ceper non stick punya,letak marjerin sikit untuk panaskan ceper, lepas tu baru letak roti. Style aku, aku tunggu sampai cheese tu cair sejibik macam pizza hut. Amacam?? Teringin??


ROTI TELUR CAIR



Nama sebenar aku tak tau. Main letak apa yang lalu kat minda aku je. Cara ni ,favourite aku sedunia sebab bila gigit roti bakar yang rangup-rangup tu keluar telur yang cair 3/4 masak. Cara ni pun senang je. Semudah ABC. Hohoho.

Pertama korang buat lubang kat tengah roti. Nak bulat ke, 4 segi ke, 3 segi ke. Terpulang kat korang la ye.


Panaskan kuali guna marjerin. Bakar roti ni. Ala-ala bakar roti zaman dulu-dulu. Zaman takde toaster. Lepas tu pecahkan telur terus masuk kat lubang yang korang buat. Nak pukul telur dulu pun boleh. Suka hatilah. Takde paksaan pun.

Bila dah nampak telur macam dah masak mengikut citarasa yang nak, tutup lubang tu dengan roti yang yang korang buang tadi. Bukan buang kat tong sampah. Tapi yang buang dari roti tadi. Oh my..Susah benor nak explain. Harap faham la ye.

Lepas tu balikkan..


Jadilah macam ni. Yang sebelah kanan tu. Kiri tu gambar mini pizza yang belum dibakar untuk cairkan cheese. Walau rupa macam buruk sikit, better korang try. Konfem bila gigit korang akan rasa excited sebab telur tu keluar meleleh kat tangan korang. SERIOUSLY!!!



Aku yang menaip...

Sebelum tu, jom follow my twitter and IG..


Dah follow click like sikit..





Lots Of Luv,
Fatin Aziz...
 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt