Tuesday, July 15, 2014

Berbuka Macam Orang Kaya

Assalamualaikum...


First of all (ewahhh!!),salam ramadan buat semua readers. Sorry kepada yang follow/blogwalking/drop sini tapi tak dapat nak balas balik secepat yang mungkin. Bukan sombong apatah lagi nak kerek tapi internet broadband dah habis limit. Data pun ciput-ciput je jalan. Nak buka facebook, sejam loading tau. Bulan puasa perlukan kesabaran,so here it is. Bersabar je walaupun terasa nak baling lappy ni. Tapi bila diingatkan bukan salah lappy buat apa nak dera dia kan. But dont worry guyzz, I'll follow back soon. Just drop message kat chatbox ye. Jangan marah-marah tau. Kurang pahala puasa.


Kekecik dulu, mind set aku kalau orang yang pergi berbuka puasa/makan kat hotel adalah golongan kaya-raya. Teringin sangat nak merasa makan-makan kat hotel. Bila ingat balik nak gelak pun ada. Padahal kenyataannya sesiapa pun boleh pergi asalkan ada duit.Bajet dalam fikiran, dato2/tansri2/kerabat2. Well biasalah kecik dulu otak kan straight forward atau erti lain tak kenal atau tak exposed dengan dunia luar yang penuh pancaroba dan liku-liku, onak duri dalam kehidupan. Ayat taknak kalah nokss.


Korang yang makan kat hotel yang sediakan makanan jenis buffet, agak-agak berapa round ye korang tawaf???


As usual, abah aku ni unpredictable. Kadang-kadang dia buat benda-benda yang sebelum ni dia taknak buat tapi tetiba buat. Contohnya, waktu iphone tengah in/famos amos, dia tak nak guna iphone. Dia guna phone cap ayam yang takde warna. Waktu tengah fofular dengan tv LCD, dia beli tv gedabak besar. Tapi bila dah beli tv LCD, selalu pulak dia melawat seng heng! Kononnya nak beli yang LED yang muat satu dinding rumah. Relate dengan this story pernah sekali aku cakap beberapa tahun yang lepas....


Me: Abah jom kita gi berbuka kat hotel. Macam best je. Kadang-kadang nak rasa environment baru. Lunch dengan dinner dah pernah. Berbuka la pulak.


Abah: Buat apa. Makanan bukan sedap pun. Harapkan mahal. Baik makan kat kedai mamak.




Tiba-tiba, weekend hari tu sambil kitaorang keluar beli baju raya,abah drive terus masuk one hotel ni. Semua tercengang!! Then abah masuk hotel, buat reservation apa semua,after 10 minutes, jalan terkedek-kedek sambil bawak kertas. Kemain abah surprisekan semua orang. Dapat je kertas tu apa lagi. Aku dengan adik pun mulalah cup nak makan apa kejap lagi. Buffet la katakan. Nak makan semua memang tak lah. So pecah sikit-sikit. At least habis berbuka kitaorang boleh cerita makanan ni sedap ke, yang tu sedap ke? Lepas tu memasing rasa rugi sebab tak ambik makanan yang sedap sebab full sesangat. Mula la tengok gambar makanan yang dah snap. Pastu dalam hati "kan best kalau boleh masuk dua kali dengan satu bayaran. konfem semua aku boleh makan". Kahkahkah




Tengok tu. Nafsu makan tengah membuak-buak. Dah nak dekat azan kan. Tunggu azan je terus telan. Hahaha. Ni cuma separuh. Separuh lagi sibuk makan takde nak snap-snap gambar. Makan cepat-cepat takut makanan lain habis, orang lain kebas. hakhakhak



Kalau korang tengah baca entry ni waktu siang, sorry la ye. Den tak boleh tolong. Asalkan iman kuat dan elakkan dari pergi dapur banyak kali. Lagi satu, elakkan tengok peti ais berulang kali. Takut tak sedar, tetiba minum air segelas.


Aku punya pilihan. Umi dengan abah pilih nasi. Aku pulak elakkan nasi sebab kalau makan nasi nanti kenyang sangat-sangat. Tak boleh nak makan yang lain. Rugi duit abah den nanti. Walaupun yang ni pun semput nak habiskan. Mukadimah dengan spaghetti carbonara. Habis je makan terus berlari anak ambik steak,lasagne,tomyam,chicken wings, icecream,roti jala, bebola yang cucuk-cucuk, dan semua la dengan harapan taknak rugikan duit. Tapi sebagai manusia biasa tetap rugi sebab walau tak banyak tapi sisa tetap tinggal je atas meja. Tak larat nak habiskan. Keluar je hotel, semua merangkak pergi kat kereta. Dah tak boleh jalan ayu-ayu.




Ok. Gambar ni takde kaitan. Just nak kongsi. Sesiapa yang rasa nak kulit tu flawless raya ni try la produk dian pixy. Vitamin dianz superb sangat-sangat. 2 minggu dah boleh tengok perubahan kulit korang. Konfem bertambah putih. Memandangkan lebih kurang 2 minggu lagi nak raya, why not korang pergi beli cecepat. Sempat lagi nak putih time-time raya nanti. Ahaks!!!



Thats All...

Selamat berbuka...

Jangan lupa follow twitter dan instagram saya....


Lots Of Luv,
Fatin Aziz...

Wednesday, July 2, 2014

Amacam Puasa

Assalamualaikum...


Last post bulan 6. Dah macam sebulan satu entry. Kemalasan dah berganda-ganda. Cuti sem yang ada digunakan betul-betul. Masuk hari ni,lappy ni kali kedua aku on setelah cuti sem memasuki minggu kedua. Asyik dengan handphone je ke hulu ke hilir. Mana taknya, internet habis limit. Kalau on lappy pun buat sakit hati je. Kang habis aku sumpah seranah,habis pahala puasa aku. Tinggal seciput je.Bulan puasa kan bulan kumpul pahal. Ihiks!!


Puasa dah 4 hari kan. Amacam?? Ok?? Dah ada yang ponteng?? Malu la tewww nak mengaku.Hahaha. Shopping dah? Baju raya warna apa tahun ni? Biskut raya dah tempah? Tudung dah beli? Shawl ke bawal? Kemain syiok tak sabar nak raya kan. Instead of tanya...Terawikh ada tinggal? Al-Quran masuk surah ke berapa? Agak2 sempat habis 30 juzuk? Sempat tak khatam sebelum raya? Sedekah ke belum? Ada jaga mulut dari mengumpat? Jaga hati dari membenci? Jaga mata dari melihat benda bukan-bukan? Ha!!!! Sentap?? Iolls pun sentap jugak. Kahkahkah. Jangan simpan dalam hati okay. *peace*


Back to normal. Borak chill chill.


Masuk ramadhan kelima ni macam mana? Best tak puasa kali ni? Bagi aku setiap kali bulan puasa paling best. Sebab apa? Sebab waktu ni la family berkumpul. Kalau waktu lain, makan tengah hari sendiri-sendiri. Makan malam ada yang diet. Breakfast pulak semua nak cepat tak sempat borak. Tapi kalau bulan puasa, kau diet ke,kau busy ke, kau rushing ke,kau nak terguling ke, kau nak pergi dating ke, semua akan berbuka sekali. Semeja! Best kan...



"done tarawikh","done solat" and etc. Mungkin sesetengah orang akan anggap tak perlu kot tweet segala bagai macam tu. Riak nampak di situ. Memandangkan aku ni sempoi,orang kat twitter kat tweet macam tu sikit pun aku tak heran. Lantak diorang la nak tweet apa pun. Kalau diorang tweet "done tarawikh" pastu letak gambar pakai telekung baru balik masjid, aku rasa seronok je tengok. Sejuk je mata. Betul tak betul tu lain kira. Tipu ke apa bukan dosa aku. Bersangka baik je la. Niat di hati yang penting. Niat tu yang menunjukkan kita ni riak ke tak. Kepada yang takde kaitan, tak payah la pulak nak tambah rencah. Benda yang kecik,diperbesarkan. Benda yang takde pape dibesarkan. Tak best la kalau gaduh-gaduh ni. Mana kemanisan bulan puasa ni?Jadi, follow la twitter aku (ceh,promote twitter sendiri).



Eh3...Tazkirah ramadhan la pulak kan. Gaya ala-ala ustazah pilihan.


Kalau korang setia dengan blog ni (eceh!!!) mesti korang tau yang aku ni gila novel. Kalaulah korang pun gila novel cer cite sikit novel yang aku beli ni best tak (andai kata ada sesiapa yang dah baca..). Kes nak habiskan baucer buku, 3 novel sekali aku angkut. Oh indahnya dunia khayalan.....






Mana satu yang best. Aku beli berdasarkan ranking popular tau. Jangan nak ngade2 cakap semua tak best. Aku siku kang (acah2 manje).



Ni pulak bergedil. Saja nak tunjuk yang I ni masak ok cuti-cuti. Bukan nak riak tapi nak bagi nampak berguna jugak la diri ni ada kat rumah. Kahkahkahkah..


Okay uolls2 sekalian..Selamat berpuasa ok...


Lots Of Luv,
Fatin Aziz..

 
copyright to: FatinAziz's Belog' full design: jiakreatifelt